Kamienna i harmonijna

Architekci SeARCH i CMA zadali sobie pytanie, czy możliwy jest taki projekt domu, który nie przysłoni alpejskich krajobrazów, jednocześnie zapewniając mieszkańcom wystarczającą ilość światła. Odpowiedzią jest zjawiskowa Villa Vals.

Na pierwszy rzut oka można mieć problem z identyfikacją obiektu, który niewiele ma cech typowych dla budynku mieszkalnego. Bardziej przypomina przewrócony na lewo kamień-otoczak osadzony w ziemi… Projekt wtopił się w otoczenie tak, że ciężko byłoby wyobrazić sobie bardziej harmonijne połączenie przestrzeni życiowej i żywej natury.

W środku Villi Vals szare, betonowe ściany i podłogi uzupełniają subtelne meble i dodatki.

Okrągłą fasadę inkrustują okna o różnych rozmiarach – nocą emanują światłem zapalonym w głębi pomieszczeń. Najgenialniejszy wydaje się dziedziniec ze spektakularnym widokiem na alpejskie wzgórza.

W tym momencie Villa Vals (Graubünden, Szwajcaria) pełni funkcję pensjonatu, w którym tygodniowy pobyt poza sezonem kosztuje ok. 1800 euro.

© Iwan Baan

Fot. architecturelinked.com

Fot. architecturelinked.com

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan