Las z innej perspektywy

Japońscy architekci Tetsuo Kondo umieścili swoją instalację w lesie znajdującym się w sercu miasta. Intencja była łatwa do odczytania – to zachęta do nowego spojrzenia na sferę dobrze znaną, do ponownego odkrywania, uświadomienia sobie zależności, powiązań i wzajemnych wpływów rządzących tym miejscem.

Projekt o nazwie A Path in the Forest jest jednym z 11, które powstały w ramach festiwalu LIFT 2011. Tallin (Estonia) świętował wówczas wybór na Europejską Stolicę Kultury. 95 metrów metalowej, wtapiającej się w tło ścieżki, pnie się powoli ku górze. Oplata drzewa i momentami opiera się na ich, liczących nawet 300 lat, pniach. Nie jest to skomplikowana konstrukcja, a zapewnia niezwykłe doświadczenia. Spacerowicze zmieniają swój punkt widzenia – do tej pory podnosili głowy do góry, teraz patrzą w dół, dotykają koron drzew.

Przechadzka po tej kładce zmienia perspektywę, pozwala z nowego miejsca spojrzeć na dobrze znane miejsce. Dostarcza zmysłom nowych wrażeń.

las jesienią

konstrukcja w lesie

dwie konstrukcje między drzewami

okrągła konstrukcja w lesie

mapa parku

białe poręcze w lesie

konstrukcja do chodzenia w lesie

Zdjęcia:
Reio Avaste / LIFT11