Ekskluzywna antresola w królewskiej dzielnicy: apartament od Hogarth Architects

Modna dzielnica Londynu, pełna muzeów, restauracji, designerskich sklepów i placówek dyplomatycznych. Czy można sobie wymarzyć lepsze otoczenie dla eleganckiego wnętrza? Historię i potencjał zabytkowego apartamentu postanowili wykorzystać Hogarth Architects.

Południowe Kensington z ulicą Queens Gate Terrace w Londynie to czysta elegancja. To tu toczy się artystyczno-dyplomatyczne życie, to tu każdy chciałby choć chwilę pomieszkać. Projekty wiekowych budynków, które onieśmielają swoją wytwornością, powstały w pracowniach uznanych architektów, takich jak William Harris.

Zgodnie z filozofią Hogarth Architects mieszkanie stało się w pełni funkcjonalne, żeby sprostać wymaganiom nowoczesnego lokatora centrum miasta.

Hogarth Architects, znani z ekskluzywnych realizacji, wpuszczania do wnętrz światła, zamiłowania do przestronności i radykalnych renowacji, przearanżowali przestrzeń mieszkania na pierwszym piętrze zabytkowego budynku. Przede wszystkim przywrócili wnętrzu dawną wysokość, czyli zdemontowali podwieszane sufity – to dało możliwość zbudowania drewnianej antresoli, która czyni mieszkanie dwupoziomowym. Mamy więc dwie strefy: na dole przestrzeń kuchenno-salonową z łazienką, na górze zaś sypialnię, skrytą za mlecznymi szybami, dającymi poczucie intymności. Zgodnie z filozofią Hogarth Architects mieszkanie stało się w pełni funkcjonalne, żeby sprostać wymaganiom nowoczesnego lokatora centrum miasta.

Antresola przypomina masywny, wielofunkcyjny mebel z litego drewna, prowadzą na nią robione na wymiar drewniane schody. Ich stopnie z boku odsłaniają naturalne słoje, mamy wrażenie, że schody składają się z ułożonych jeden na drugim bali. Naturalność tego rozwiązania burzy jednak ich kształt – są w końcu kwadratowe, a przekrój bala powinien być okrągły. Ciekawy detal stoi w połowie wysokości schodów, tam, gdzie zazwyczaj znajduje się balustrada – jest to drewniana ludzka głowa, rzeźba z ledwo zarysowanymi szczegółami.

Za tę realizację Hogarth Architects zdobyli The Daily Telegraph British Homes Award.

W zabytkowym mieszkaniu pozostawiono, zgodnie z zaleceniami konserwatora zabytków, obudowę kominka i gzymsy, zburzono jednak ścianki działowe, żeby przywrócić lokalowi dawne proporcje – pierwotnie był jednym pomieszczeniem. Tak powstała otwarta, pełna światła przestrzeń, którą ceni sobie londyńska pracownia. Za tę realizację Hogarth Architects zdobyli The Daily Telegraph British Homes Award.

drewniana antresola ze szklanymi elementami

kopuła ze zdobionymi szybami

drewniane schody w jadalni

sypialnia w bieli

biały salon z panoramicznymi oknami

stylowy i biały kominek w salonie

drewniane schody

Oprac. na podst.:
hogartharchitects.co.uk
dezeen.com

Zdjęcia:
hogartharchitects.co.uk