Nieograniczona przestrzeń loftu

Zaprojektowanie przestrzeni jednego z praskich poddaszy było dla czeskiego studia A1 Architects zupełnie nowym doświadczeniem. Okazało się, że po raz pierwszy mieli do czynienia z praktycznie „nieograniczoną” przestrzenią…

Im większa przestrzeń, tym większe wymagania – żeby stworzyć w tym miejscu warunki mieszkalne konieczne było wydzielenie stref prywatnych. Potem można było zacząć zabawę.

Przestrzenie Rounded Loft są przede wszystkim bardzo jasne i otwarte – jedna staje się przedłużeniem kolejnej. W przestronnym holu wejściowym na jednej ze ścian umieszczono duże lustra, przez co wydaje się on jeszcze większy. Ciekawym elementem wystroju kuchni jest po pierwsze wyspa, której blat – jak blaty szafek – został wykonany z czarnego granitu tworzącego kontrast z jasnym marmurem na ścianie obok. Po drugie, orzechowy stół oświetlony lampą z okleiny jesionowej, otoczony czarnymi krzesłami. Dzięki charakterystycznym dla poddasza – przez kąt nachylenia dachu – ścianom umieszczone w nich okna dają szczególnie dużo naturalnego światła. Doskonale zorganizowano wejście na piętro – w róg ściany stanowiącej podstawę schodów wkomponowano kominek, a ściana otaczająca wejście wyłożona jest półkami, które tworzą dużą bibliotekę. Interesująca jest również balustrada, a raczej stalowa siatka, która pełni jej rolę. Wbrew pozorom zapewnia naprawdę wysoki poziom bezpieczeństwa.

Dzięki doskonale dobranej palecie kolorów i tekstur mieszkanie sprawia wrażenie ciepłego i przytulnego.

stylowy loft
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

salon loftowy
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

szary kominek z szarą kanapą
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

schody z siatką
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

górne piętro loftu
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

drewniane schody
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

kuchnia z dużym stołem
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

łazienka w stylu loftowym
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

aneks kuchenny
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

szara półokrągła ściana
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

czarno biała wyspa kuchenna
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

drewniany korytarz z lustarmi
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

kamienna łazienka
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

wejście do domu
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

betonowa podłoga
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

drewniana podłoga
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

główny salon
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

popękany beton
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

plan budynku
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

plan budynku
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

plan
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

plan piętra
© A1 Architects – MgA. David Maštálka

plan
© A1 Architects – MgA. David Maštálka