Taniec we mgle

Podczas intensywnej pracy jeden z tancerzy powiedział, że najistotniejsza dla utrzymania poczucia równowagi jest silna świadomość podłoża, ponieważ ziemia pod stopami może topnieć tylko w przypadku niepewnej egzystencji…

Studio tańca ANZAS zostało zlokalizowane na rogu jednego z budynków w Pekinie (Chiny), a jego aranżacją zajął się japoński projektant Yoshimasa Tsutsumi (Tsutsumi & Associates). Uznał, że odpowiedniejszym projektem przestrzeni, w której główną rolę odgrywa podłoga, będzie osłabienie wpływu tego, co znajduje się ponad nią, dlatego pomieszczenie sprawia wrażenie, jakby było zawieszone we mgle. Efekt został osiągnięty dzięki zastosowaniu gradientu kropek na powierzchniach lustrzanych.

Jasny, gipsowy sufit i jedna ze ścian kontrastują z ciemnymi, drewnianymi panelami w połączeniu z lustrami i mgłą zacierają granice pomieszczenia, nadając mu głębię.

ćwicząca tancerka w sali
© misae hiromatsu / beijing ruijing photo co., ltd

ścina podobna do lustra
© misae hiromatsu / beijing ruijing photo co., ltd

półlustrzane ściany
© misae hiromatsu / beijing ruijing photo co., ltd

sala baletowa
© misae hiromatsu / beijing ruijing photo co., ltd

żółto biała recepcja w białe kółka
© misae hiromatsu / beijing ruijing photo co., ltd

projekt sali

projekt studia