Wielofunkcyjna przestrzeń w sercu Madrytu

Architektów Churtichaga + Cayetana Quadra-Salcedo (ch+qs) kojarzymy przede wszystkim z projektem rewitalizacji dawnej rzeźni mieszczącej się w Matadero (Madryt, Hiszpania), choć ostatnio jeszcze z innym miejscem – może nie tak kontrowersyjnym jak wspomniane, ale na pewno nie mniej interesującym.

Projekt powstał dla firmy Hub Madrid, która wspiera i inspiruje przedsiębiorcze inicjatywy na rzecz lepszego świata. Przestrzeń dla firmy reprezentującej globalną społeczność łączącą ludzi różnych profesji i wyznań musiała być równie otwarta. Miejsce dla nowego biura znalazło się między dwiema głównymi stacjami kolejowymi w Madrycie.

Pomysłów na to, jak będzie wyglądała nowa przestrzeń, było wiele, ale ci, którzy znali specyfikę działań architektów ch+qs, wiedzieli, że nowa przestrzeń będzie miała w sobie przede wszystkim dużo ze starej. Josemaria Churtichaga i jego wspólniczka niechętnie odcinają się od przeszłości, słusznie twierdząc, że najbardziej intrygujący efekt daje połączenie historii z teraźniejszością. Dlatego, zamiast całkowitej przebudowy i modernizacji wnętrz, przestrzeń pozostawiono w dużej mierze taką, jaka była. Objawy upływającego czasu, wszelkiego rodzaju drobniejsze zniszczenia – np. wyblakłe, odrapane farby na ścianach – zostały zakonserwowane i stworzyły ryciny.

Skupiono się przede wszystkim na tym, żeby jak najlepiej pod względem funkcjonalnym przystosować starą przestrzeń do nowych zadań oraz by – dzięki zastosowaniu elementów zrównoważonego budownictwa – stworzyć miejsce efektywnie gospodarujące potrzebną do funkcjonowania energią. Wewnętrzna izolacja, ogrzewanie podłogowe, drewniane deski zamiast surowego betonu, fragmenty ścian wyłożone filcem, świetliki wpuszczające naturalne światło – i bęc! zimny garaż przeistacza się w ciepłą i przyjazną przestrzeń do pracy, spotkań prywatnych i biznesowych, organizowania imprez kulturalnych i podejmowania wszelkiego rodzaju inicjatyw społecznych. Powstaje wielofunkcyjna przestrzeń w sercu miasta.

przeszklone pomieszczenie w starym budynku
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

wejście do jadalni
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

biały zegar w dużym biurze
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

nowoczesny stół ze starymi krzesłami
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

duży stół w starym przemysłowym wnętrzu
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

szara podłoga z wyrastającym drzewem
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

betonowa ściana z napisem
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

nowe postarzane brązowe fotele przy betonowej ścianie
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

drewniana podłoga z nowoczesną ścianą
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

biały zegar stół z drewnianycgh skrzynek i kolorowa kuchnia
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

przerobiona stara hala
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

regał z drewnianych skrzynek
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

drewniany regał ze starych skrzynek obok okna
Daniel Torrelló / ayr+chitecture

miejsce do odpoczynku z brązowymi fotelami
Daniel Torrelló / ayr+chitecture