Aktualny motyw: Konkurs Dobry Wzór

Logo Dobry Wzor

Mecenas Motywu

Jak industrial, to i cegła. Nowoczesne mieszkanie w Łodzi

Minimalistyczne, nowoczesne i przemyślane. Tak można opisać mieszkanie, które powstało w dawnej fabryce tytoniu. Pobrzmiewają tu echa dawnego industrialnego klimatu, ale nie wysuwają się na pierwszy plan. Przestrzeń jest przyjemna dla oka, dobrze rozplanowana i energetyczna.

Mieszkanie powstało w Łodzi, w dawnej fabryce tytoniu. Zabytkowy budynek pamięta XIX wiek, Dawniej produkowano tam chusty, później – papierosy. Obecnie kompleks zyskał nowe życie dzięki deweloperowi, który przywrócił mu dawny blask. Właściciele mieszkania powierzyli projekt pracowni 3XEL, która maksymalnie wykorzystała niewielką, 40-metrową przestrzeń. 

W duchu dawnej fabryki

Zastany stan deweloperski nie odpowiadał architektom, dlatego zdecydowali się dokonać zmian. Drzwi prowadzące do sypialni przeniesiono na ścianę salonu, dzięki czemu w przedpokoju pojawiło się dodatkowe miejsce. Zostało ono zagospodarowane dodatkowym regałem, nad którym umieszczono niewielkie okno, wpuszczające do pomiesczzenia naturalne światło. Kolorystyczną wizytówką tej przestrzeni jest nasycona, ceglana czerwień, nawiązująca nieco do historii miejsca, mieszczącego się w starej fabryce z czerwonej cegły, charakterystycznej dla Łodzi. Industrialne echa można także odnaleźć w oprawach lamp na suficie oraz elementach wykonanych ze zbrojonego szkła i stali. 

Minimalizm w dobrym stylu

Sypialnia jest ascetyczna, znalazło się tu tylko to, co niezbędne. Na próżno szukać tu tradycyjnej garderobianej szafy. Jej funkcję pełnią relingi, na których zawieszono również oświetlenie. Moża je zawieszać nad biurkiem bądź nad łóżkiem, w zależności od bieżących potrzeb. W centrum znajduje się łóżko z metalową ramą, a po lewej – blat roboczy do pracy w domu. Ciekawym rozwiązaniem projektowym było pokrycie ściany i drzwi prowadzących do łazienki lustrem, dzięki czemu mieszkanie sprawia wrażenie o wiele większego niż w rzeczywistości. 

Po drugiej stronie lustra

Ciekawym rozwiązaniem projektowym było pokrycie ściany i drzwi prowadzących do łazienki lustrem, dzięki czemu mieszkanie sprawia wrażenie o wiele większego niż w rzeczywistości. 
W łazience zastosowano chłodną paletę barw. Szarości, biel i atramentowy granat tworzą harmonijną kompozycję. Wytrzymała konstrukcja armatury KOŁO pozwoli na wiele lat użytkowania. Subtelny design i lekkość formy ceramiki idealnie sprawdziła się w niewielkiej łazience i nie przytłoczyła wnętrza.

Bio projektu:
Projekt: 3XEL
Powierzchnia:: 40 m2
Lokalizacja: Łódź
Zdjęcia: Dariusz Jarząbek

Fot.: Dariusz Jarząbek;
oprac. na podst.: mat. prasowe Koło, 3XEL Architekci