Aktualny motyw: Kolor roku we wnętrzach

Lekcja geometrii i dyskretne detale: mieszkanie w Krakowie

Apartament – o wiele mówiącej nazwie Geometry – znajduje się na obrzeżach centrum Krakowa, jeszcze w jego historycznej części. Mieszkanie ulokowane jest na pierwszym piętrze nowoczesnej kamienicy. Projekt ten cechuje konsekwentny, geometryczny podział przestrzeni.

Zmiana układu i ład

Pierwotny układ 53-metrowego mieszkania obejmował 3 pokoje, korytarz i łazienkę. Wysokie na 2,70 m mieszkanie z dużymi oknami wydawało się jednak – przy takim podziale funkcjonalnym – nie wykorzystywać w pełni swojego potencjału. Właściciele chcieli, aby przestrzeń stała się jak najbardziej otwarta.

Stropy żelbetowe wykonano na tyle dobrze, że inwestorzy postanowili pozostawić je na widoku i nie pokrywać ich tynkiem. Nawet przypadkowość blatów szalunkowych nie była przeszkodą w uzyskaniu wrażenia przytulności i uporządkowanej przestrzeni. W ostatecznej wersji projektu wszystkie ściany zostały wyburzone i na nowo zbudowane. W ten sposób w miejscu przedpokoju pojawiła się kuchnia. Przewidziano też ukryte szafy na odzież wierzchnią. Strefa living – którą tworzą salon i kuchnia – stanowiące wspólną przestrzeń, zostały jasno zdefiniowane, a ponadto harmonijnie połączone dzięki geometrycznej grze kształtów. Podłoga kuchenna wyłożona została włoskimi płytkami, wykonanymi z marmuru carrara. Trwałe materiały znalazły się jednak wszędzie: np. w łazience, gdzie również podziwiać można kamienny wzór wielkoformatowych płytek ceramicznych. Kolorystyka dopasowana została do widocznego stropu żelbetowego. W ten sposób uzyskano ciągłość stylistyczną, a podział geometryczny nadał mieszkaniu właściwy porządek.

Dyskretne połączenia

W całym wnętrzu przywiązano dużą uwagę do detali i sposobu połączenia ze sobą poszczególnych materiałów. Sposób ułożenia marmurowych płytek – niczym w lustrze – odbija ułożenie dębowej podłogi, tworząc bardzo wyraźną linię. Jodełkę francuską dopasowano do szerokości płytek ceramicznych tak, aby połączenia kolejnych pasów odpowiadały podziałowi płytek. W podwieszanym suficie nad kuchnią znalazła się szczelina. Dzięki temu dyskretnemu detalowi możliwe było bezinwazyjne poprowadzenie przewodów elektrycznych od oświetlenia. W całym mieszkaniu zastosowano także nierzucające się w oczy drzwi i listwy przypodłogowe – dzięki temu wyraźne geometryczne podziały mieszkania stały jeszcze bardziej widoczne.

Sposób ułożenia marmurowych płytek – niczym w lustrze – odbija ułożenie dębowej podłogi.

Ujarzmić surowość betonu

Tapety, welurowe zasłony i miękka tapicerka mają pełnić w tym wnętrzu pewną funkcję: ocieplić surowość betonu. Przy tworzeniu planu mieszkania pokuszono się o nałożenie na siebie pewnych elementów: w ten sposób na czarnej tapecie ze złotym wzorem palm został umieszczony stalowy regał w złotym, matowym lakierze. Na regale znalazły się porcelanowe wazony w kolorze białym, nawiązującym do powierzchni ozdobnego grzejnika. Biała ceramika została zestawiona z pamiątkami rodzinnymi w kolorze starego złota – antykami, przywiezionymi z różnych części Europy. Taka kolorystyka pojawiła się w całym mieszkaniu i nadała mu spójny charakter.

Wszystkie meble w mieszkaniu – poza kompletem wypoczynkowym – zostały specjalnie zaprojektowane, np. geometryczny regał, który został dopasowany do potrzeb właścicieli.Na szczególną uwagę zasługuje też sypialnia. Łóżko w kolorze czarnym ze złotym detalem zostało obite tym samym materiałem, co zasłony w kolorze indygo, dodatkowo obszyte bordowym jedwabnym wykończeniem. Łóżko tworzy zestaw z komodą – meblem w kolorze czarnym ze złotymi elementami. Złoto potraktowano tu więc jako nowy materiał. Toaletka przy łóżku również została nim pokryta. W pokoju znalazła się też tapeta – wzór lasu tropikalnego, w którym daje się odnaleźć kolorystykę mieszkania.

Bio projektu:
Projekt: BLACKHAUS, Karol Ciepliński Architekt
Lokalizacja: Kraków
Powierzchnia: 53m2
Rok realizacji projektu: 2020

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe BLACKHAUS