Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr

Paryż. Tu liczy się utrzymanie klimatu miejsca przy jednoczesnym tworzeniu nowej atmosfery. We wszystkich pokojach tego 250-metrowego apartamentu dominują mocne kolory na całej powierzchni, aby podkreślić sztukaterie z epoki, kominki i złocone lustra.

Eklektyczny salon

Sztukaterie na ścianach, czy złocone lustra – idealnie współgra z nimi zdecydowany kolor. To prawda, że turkus i odcienie niebieskiego tworzą tu zdecydowanie zachwycający koncept, jeśli mówimy o aranżacji przestrzeni w paryskiej kamienicy. Tu spodziewalibyśmy się bieli lub kremu, jednak postawiono na ściany w kolorze, podbijającym wzory na ścianach. Nieco spokojniejszym akcentem jest tu podłoga w jodełkę, jednak daleko jej do banalności i przewidywalności – tę łamie zdobiony szary dywan. W tym wnętrzu pomieszano faktury i struktury, gładkim meblom tapicerowanym towarzyszy puchaty puf. Pełno tu oryginalnego oświetlenia, siedzisk w stylu vintage i stołów z wypalanego drewna. A jednak całość skomponowana jest po mistrzowsku.

Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr

Przez drzwi i okna

W 250-metrowym mieszkaniu z widokiem na Luwr, kolorów jednak nie brakuje. I tak jak kolor podkreśla wzór na ścianach, tak i czarny lakier użyty w nietypowy sposób nadaje głębi ramom okiennym i drzwiom. Zwłaszcza jeśli za tymi ostatnimi spotkamy uśmiech Mona Lisy oraz mocne odcienie borda – na ścianie, podłodze ( w postaci dywanu) oraz siedziska. Czerń drzwi współgra tu z czernią stolika, zaś ciemny kamień z jasnym rysunkiem żył stanowi obudowę kolejnego kominka.

Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr

Materiałowy mariaż

To, co rzuca się w oczy to eklektyczny miks. Wnętrze to wynik konceptualnej zabawy: mieszania kontrastów, zestawiania matów i błysku, surowości z przytulnością, codzienności z wyrafinowaniem, czy chłodu marmuru z ciepłem ścian.

Barwny uśmiech Mona Lisy: urzekający apartament z widokiem na Luwr

Co myślicie o tym projekcie?

Bio projektu

  • Projekt: Laurence Simoncini
  • Lokalizacja: Paryż, Francja
  • Powierzchnia: 250 m2
  • Zdjęcia: Romain Ricard

Fot.: Romain Ricard, oprac. na podst.:
mat. prasowe Laurence Simoncini