Reklama
Reklama

Casa Pakaal to zabytkowy dom z początku XX wieku. Znajduje się przy jednej z najważniejszych ulic miasta Mérida w Meksyku oraz w jednej z najstarszych dzielnic, Santiago. Projekt wnętrz, za który odpowiadają architekci z Workshop we współpracy z Artesano, łączy przeszłość z teraźniejszością, tworząc równowagę pomiędzy środowiskiem naturalnym i zabudowanym oraz mieszając tradycyjne i nowoczesne materiały. Zobaczcie metamorfozę tego niezwykłego miejsca, które bierze swą nazwę od drzewa pomarańczy.

Po wejściu do 350-metrowej rezydencji w pierwszym korytarzu z 5-metrowymi stropami i oryginalnymi drewnianymi belkami i legarami znajdujemy salon, w którym umieszczono obraz Pedra Friedeberga. Projekt podłogi został wykonany na specjalne zamówienie, przy użyciu trzech różnych wzorów, aby uzyskać niepowtarzalny efekt. Ta część jako jedyna została całkowicie odrestaurowana, natomiast w kolejnych pomieszczeniach przeprowadzono interwencje o nieco bardziej współczesnym charakterze.

Drugi korytarz domu prowadzi do zadaszenia, pod którym mamy część usługową – pływającą ścieżkę, która znajduje się w miejscu, gdzie kiedyś był dach pokryty francuską dachówką.

Za kamiennym mostem – kuchnia i jadalnia na świeżym powietrzu

Przekroczywszy ten „kamienny most”, dociera się do małego ogrodu, który łączy się z kuchnią i zadaszonym tarasem. To właśnie w tej części domu podjęto decyzję o zachowaniu starych ruin i zestawieniu ich z nowymi materiałami i systemami konstrukcyjnymi (np. dach z chukum).

Wewnętrzne ściany kuchni zachowały swoje oryginalne wykończenia, stanowiąc namacalny dowód upływu czasu i kontrastując przy tym z nowoczesnym designem kuchni na wymiar oraz jasnymi kolorami podłogi z płytek makaronowych. Przestrzeń ta połączona jest drzwiami ze szkła hartowanego, przymocowanymi do starych drewnianych ram, z tarasem zewnętrznym, który stanowi bez wątpienia serce tego miejsca.

W tej części rezydencji zastosowano te same kryteria estetyczne i konstrukcyjne kuchni, pozostawiając stare kamienne ściany w niezmienionym stanie, uzupełniając je kamiennymi podłogami w neutralnych tonach. Obszar ten pełni funkcję kuchni i jadalni na świeżym powietrzu (kuchni ogrodowej) i wyposażony jest w opalany drewnem piec do pizzy oraz grilla – tworzy zatem idealne miejsce do spotkań towarzyskich, podczas których podziwiać można widok na ogród i basen. Na wodzie unosi się drewniany taras, na którym obserwujemy piękną grę światła i cienia – to zasługa liści drzewa kwaśnej pomarańczy, czyli właśnie Pak`áal w języku Majów.

Część prywatna

Prywatna część domu, znajdująca się na tyłach, powstała z chęci poszanowania istniejącej roślinności, dlatego pięć pokoi (w tym główny) zostało rozmieszczonych wokół drzew rosnących wzdłuż działki. Wolumetria tego obszaru jest stonowana i czysta, tworzona z wytłaczanych kostek o różnych teksturach – jak choćby w głównej sypialni, w której pierwszy sześcian jest wykonany z chukum, drugi z zaprawy i kawałków potłuczonych płytek glinianych, a kolejny z kamienia. Strefa dla gości jako jedyna w całej rezydencji ma dwa poziomy, a tekstury użyte w kostkach to szkło i chukum; schody pośrodku pełnią funkcję osi prowadzącej – stąd roztaczają się widoki na drzewa Ceiba, rosnące w ogrodzie za domem.

Z głównej sypialni roztacza się widok na basen i stuletnie drzewa Ramón. Z tego powodu kolor podłogi z płytek makaronowych jest zielono-niebieski, co pięknie naśladuje kolor wody w basenie i liści drzew oraz wprowadza go do środka. W głównej łazience znajduje się wanna wychodząca na drewniany taras, połączona bezpośrednio z prywatnym ogrodem.

Casa Pakaal powstał w poszanowaniu dla historii, przyrody i jej kontekstów, tworząc taką atmosferę, która pozwala maksymalnie wykorzystać każdą z dostępnych przestrzeni.

Bio projektu

    • Projekt: Workshop, Diseño y Construcción / arch. Francisco Bernés Aranda i arch. Fabián Gutiérrez Cetina / arch. Isabel Bargas Cicero i inż. Alejandro Bargas Cicero / www.workshop.com.mx / contacto@workshop.com.mx
    • Lokalizacja: Merida, Jukatan
    • Powierzchnia: 350 m2
    • Zdjęcia: Manolo R. Solís / www.manolorsolis.com
    • Realizacja: grudzień 2021 – wrzesień 2022
    • Wnętrza: Artesano MX / https://www.instagram.com/artesano_mx/
    • Sztuka: Galeria Miejska / https://www.instagram.com/galeriaurbanamerida/
    • Kuchnia: Ixina / https://www.instagram.com/ixinamerida/

Galeria zdjęć

PRZED:

PO:

Fot.: Manolo R. Solis;
oprac. na podst.: mat. prasowe Workshop Arquitectos

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Redakcja MAGAZIF

Artykuły redakcji portalu MAGAZIF.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama