Aktualny motyw: Kuchnie i garderoby szyte na miarę

Mecenas motywu

Maersk Polska – marynistyczna przeprowadzka

Przez 6 miesięcy tego roku (2012) zespół projektowy złożony z pracowników Maersk Polska koordynował pracę nad nową siedzibą firmy w samym centrum warszawskiego Mokotowa. Przy współpracy z architektem Zbigniewem Kostrzewą powstało oryginalne biuro o powierzchni niemal 1200 m2 dla zespołu 80 pracowników.

Prace nad przeprowadzką rozpoczęły się w kwietniu 2012 roku. Głównym celem firmy było powiększenie obecnej powierzchni i efektywne jej zaplanowanie. Zgodnie z rekomendacjami pracowników lokalizację wybrano na terenie warszawskiego Emparku. Nowe biuro jest o ok. 400 m2 większe od poprzedniego. Pierwszym etapem projektu było przeprowadzenie ankiet badających preferencje i opinie pracowników na temat biura, oraz ich potrzeby w związku z miejscem pracy. Następnym etapem było powołanie 7-osobowego zespołu projektowego koordynującego remont i przeprowadzkę (więcej w wywiadzie). „Ankiety pozwoliły nam stworzyć ramowy plan przeprowadzki. Ich rezultaty pokazywały, że nasi pracownicy najbardziej oczekują otwartej przestrzeni, detali nawiązujących do tradycji morskiej czy proekologicznych rozwiązań. Wszystkie opinie zostały przekazane architektowi” – mówi Joana Jurewicz, szef zespołu.

Do zaprojektowania nowego biura zaproszono Zbigniewa Kostrzewę, laureata nagrody Red Dot Design Award 2012, architekta wnętrz znanego z realizacji między innymi dla polskich oddziałów firm KIA, Canal+ czy Diageo. Dla architekta projekt Maersk był jednak nie lada wyzwaniem. „Logistyka morska to tematy, które w procesie projektowania trudno bezpośrednio przełożyć na wnętrze, głównie ze względu na duże gabaryty elementów czy specyfikę materiału. Z drugiej strony zlecenia takie, jak biuro Maersk, wymagają od architekta niezwykłego poziomu kreatywności. Bardzo pomocny okazał się pierwiastek pomocy zespołu projektowego Maersk. Pomysły i oczekiwania przekazywane przez pracowników inspirowały i pozwalały zweryfikować niektóre koncepcje. Efektem tej współpracy jest oryginalne, komfortowe miejsce pracy z prawdziwie morskim charakterem, z którego jako twórca jestem dumny” – podsumowuje architekt Zbigniew Kostrzewa.

Zespół projektowy, złożony z reprezentantów każdego działu, przez cały czas trwania remontu i procesu planowania wnętrza organizował regularne spotkania z architektem i przekazywał sugestie pracowników. „Część naszych pomysłów została naniesiona na plan przestrzenny. My z kolei byliśmy bardzo zadowoleni z zaproponowanej przez architekta koncepcji wprowadzenia do wnętrza elementów związanych z branżą morską i skandynawskimi korzeniami firmy” – dodaje Joanna Jurewicz. Dzięki dobrej współpracy udało się stworzyć nie tylko ergonomiczne, ale także oryginalnie zaaranżowane wnętrze. Całość utrzymana została właśnie w skandynawskiej, pogodnej kolorystyce firmy. Dominują jasne kolory z intensywnymi akcentami. Nowy układ ułatwia wdrożenie ekologicznych inicjatyw, meble zostały wyselekcjonowane nie tylko pod kątem wygody, ale również możliwości rearanżacji przestrzeni. Szklane ściany zdobią grafiki nawiązujące do charakteru działalności firmy, sufit wygląda jak portowa suwnica, a przestrzeń w centrum podzielona jest za pomocą ścian przypominających wyglądem kontenery.

„Najważniejsze co udało nam się osiągnąć to zapewnienie komfortu pracy naszemu zespołowi. Poprawiliśmy ciągi komunikacyjne wewnątrz biura zaprojektowaliśmy przestrzeń tak, by współpracujące ze sobą działy były umiejscowione obok siebie. Udało nam się również stworzyć dedykowane salki konferencyjne dla wszystkich zespołów, wygospodarować przestrzeń dla dwóch siostrzanych marek, a dzięki szklanym ściankom zapewnić wszystkim pracownikom dostęp do naturalnego światła. Ostatecznie w szarym, przeciętnym biurowcu powstało miejsce, które w pełni odzwierciedla nowoczesny i wyjątkowy charakter naszej firmy” – podsumowuje Joanna Jurewicz.

Nowe biuro jest użytkowane przez pracowników od połowy października 2012.

dwa czarne stoły z białymi krzesłami
© Piotr Lisowski
biała sala konferencyjna z szklanymi drzwiami
© Piotr Lisowski
pomarańczowe krzesła w biurze z komputerami
© Piotr Lisowski
zielone fotele w biurze
© Piotr Lisowski
biuro w białej kolorystyce z żywą zielenią
© Piotr Lisowski
żółta kanapa przy szklanej ścianie
© Piotr Lisowski
drewniana recepcja z obrazem na ścianie
© Piotr Lisowski
pokój oddzielony szklaną ścianą
© Piotr Lisowski
czerwona i żółta kanapa ze stolikami
© Piotr Lisowski
pokój z okrągłą lampą
© Piotr Lisowski
grafika na szybie
© Piotr Lisowski
logo na szybie
© Piotr Lisowski
model kontenerowca
© Piotr Lisowski
kontener w biurze z niebieski krzesłami
© Piotr Lisowski
biuro firmy transportowej
© Piotr Lisowski
grafika na szklanej ścianie
© Piotr Lisowski
tapeta na ścianie
© Piotr Lisowski
tapeta na ścianie w biurze
© Piotr Lisowski
czarne stoły
© Piotr Lisowski
zaplecze
© Piotr Lisowski
miejsce do zjedzenia lunchu
© Piotr Lisowski

wnętrza

mobilne meble biurowe VANK_CO czarny i biały stół obok siedzisk na kółkach na tle niebieskiej ścianki akustycznej na kółkach
Twórcze spotkania w biurze – meble biurowe VANK_CO

Zalety coworkingu doceniają freelancerzy z branży kreatywnej, jednak praca zespołowa nad projektem w dużej korporacji również może polegać na serii krótkich, intensywnych spotkań w twórczej atmosferze. Wyposażenie przestrzeni wspólnej jest tu kluczowe.

Wyposażenie

kobieta siedząca zielonym boxie akustycznym VANK_WALL JUNGLE z otwartymi szklanymi drzwiami i roślinami na zewnętrznej ścianie
Kawałek dżungli w biurze – VANK_WALL JUNGLE

Dzisiejszy smog akustyczny stał się zagrożeniem równie poważnym co smog, z którym walczą władze miast. W biurach, czyli w jego naturalnym środowisku, można sobie z nim radzić, wykorzystując rośliny i ich nadzwyczajne zdolności. Rodzina boksów akustycznych VANK_WALL wzbogaciła się o boks rodem z dżungli – wyłożony żywymi roślinami JUNGLE.

wnętrza

instalacja House of Dots od Camille Walala
Kolor i płytki z LEGO: House of Dots

Francuska projektantka, Camille Walala stworzyła nietypową instalację: naturalnej wielkości dom, znajdujący się wewnątrz kilku kontenerów morskich. Wszystko to z okazji premiery najnowszego produktu najsłynniejszego klockowego brandu świata: LEGO Dots.

wnętrza

wizualizacja strefy gastronomicznej od MIXD żółty kontener z napisem FOODPORT
Portowy sznyt na foodcourcie: CH Galaxy Szczecin według MIXD

Remodeling istniejącego foodcourtu w CH Galaxy Szczecin przez studio MIXD ma na celu stworzenie przyciągającego miejsca spotkań, w którym szczecinianie w każdym wieku będą czuć się jak u siebie. Foodport swoim lokalnym charakterem oddaje klimat portowego miasta, gdzie niemal każdy miał lub ma wśród swoich bliskich marynarzy oraz stoczniowców. Zakończenie inwestycji planowane jest na przełomie 2019 i 2020 roku.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

architektura

wielopoziomowe wnętrze muzeum w Meksyku z podwieszanymi ściażkami
Galeria sztuki ukryta w drzewie: Sfer Ik

Sfer Ik. Pod tą nazwą kryje się prawdziwe dzieło architektury: to nietypowe muzeum w Meksyku, w mieście Tulum. W tym urzekającym miejscu na co dzień odbywają się wystawy. Podziwiać można jednak nie tylko dzieła sztuki współczesnej, ale i samą przestrzeń, w której się znajdują.

architektura

nowoczesny projekt restauracji w parku PRZESTRZEŃ + PEŁNIA od pracowni ZNAMY SIĘ widok od przeszklonego frontu
Wpuścić księżyc do środka: PRZESTRZEŃ + PEŁNIA

Bryłę budynku gastronomicznego, w którym znajduje się pizzeria Pełnia cechuje prostota. Obiekt jest przeszkolony, przez co niemal wtapia się w otaczającą go przestrzeń. Inspiracje? Kosmos i lata 80.