Aktualny motyw: Akustyka we wnętrzach

MAGAZIF motyw Knauf

MECENAS MOTYWU

Minimalizm w Porto i wspaniałe kamienice mieszczańskie

Głównym celem projektu było jak największe doświetlenie dwupoziomowego mieszkania zwróconego na północ. Mieszkanie to znajduje się w mieście Porto, w niedawno wyremontowanym budynku ulokowanym przy imponującej ulicy Rua de Restauração, której początki sięgają aż XIX wieku, kiedy to zbudowane zostały na niej wspaniałe kamienice mieszczańskie, niegdyś uważane za najbardziej luksusowe domy w mieście.

W ten sposób oczywistym celem tego projektu stało się nie tylko rozwiązanie problemów funkcjonalnych przestrzeni, ale także przywrócenie mieszkaniu burżuazyjnego charakteru, w formie jego współczesnej interpretacji poprzez wyważone użycie skali, designu i aktualnych materiałów. – Postanowiłyśmy uhonorować przestrzeń zastaną i prace  już wykonane podczas remontu całego budynku i dopełnić je zaproponowanymi przez nas zmianami – mówią architekcti z KEMA studio, pracowni odpowiedzialnej za ten projekt.

Konieczne zmiany

Pierwszym elementem znajdującym się zaraz na wejściu do mieszkania był wysoki blok mebli kuchennych, będący przeszkodą w dostępie światła do strefy wypoczynkowej. W ten sposób naturalnym rozwiązaniem dla nas stało się stworzenie kuchni w postaci otwartej wyspy, otwierającej przestrzeń salonu. Aby skupić wszystkie niezbędne dla tej strefy elementy, takie jak nowa szafa wejściowa  i wysokie szafki kuchenne, oraz istniejące infrastruktury budynku, postanowiłyśmy stworzyć w tej przestrzeni nowy niestrukturalny „słup”. Użycie luster aż do sufitu na jego bokach zmniejszyło wizualnie jego obecność i spotęgowało efekt odbicia światła.

Nowy sufit i oświetlenie

Przestrzeń salonu miała bardzo powściągliwy charakter. Jej głównym problemem była ciemna, niezagospodarowana nisza w suficie. Ponieważ właściciele mieszkania byli otwarci na nowe rozwiązania, postanowiłyśmy zagospodarować sufit w sposób niekonwencjonalny, wkomponowując nowoczesną interpretację klasycznego sklepienia kolebkowego w nową ornamentykę sufitu. Dodatkowo sklepienie zostało oświetlone tak, aby w pełni podkreślić jego geometrię. Nowe sklepienie wyłania się w sposób subtelny w momencie  wejścia do mieszkania i odsłania się w pełni dopiero gdy znajdujemy się w części wypoczynkowej, z której możemy podziwiać piękno tej starannie dopracowanej geometrii.

Optyczne powiększenia

Łazienka dla gości zyskała nowy wizerunek dzięki wprowadzeniu takich elementów, jak duże lustro w kształcie łuku i kafelki o dynamicznym wzorze. W ten sposób udało się wizualnie powiększyć tą przestrzeń, wprowadzając także do niej interpretację kontekstu historycznego.

W pozostałych pomieszczeniach wprowadzone zostały nowe materiały i meble specjalnie zaprojektowane do tego projektu, takie jak sekretarzyk na werandzie, które uzupełniły przestrzeń, przynosząc komfort użytkowania właścicielom mieszkania. Projekt charakteryzuje się połączeniem zróżnicowanych elementów, które w pełni respektują historię i tradycję zastanej przestrzeni

Bio projektu

  • Projekt: KEMA studio
  • Lokalizacja: Porto, Portugalia
  • Powierzchnia: 104 m2
  • Zdjęcia: Eliza Borkowska – KEMA studio

Galeria zdjęć