Aktualny motyw: Kolor roku we wnętrzach

Pergaminiarnia: dom w zabytku

Istniejąca posiadłość powstała z dwukondygnacyjnego domu w stylu wiktoriańskim. Do domu przylegała nieużywana stodoła oraz zniszczony budynek, który był dawną drukarnią i miał stać się zabytkiem. Zobaczcie projekt Will Gamble Architects.

Ruiny: ograniczenie, czy możliwość?

Pierwotnym założeniem była przebudowa szopy, będącej kiedyś chlewnią i wyburzenie pozostałości drukarni w celu stworzenia nowej zabudowy. Od początku procesu projektowania było jasne, że klient postrzegał ruiny jako ograniczenie, a nie atut, który można było zachować poprzez delikatną, ale dobrze przemyślaną zmianę.

Zamiast wyburzać ruinę, pracownia Will Gamble Architects, odpowiedzialna za projekt, zaproponowała, aby powstał „budynek w budynku” – gdzie dwie lekkie bryły można osadzić między dwiema murowanymi ścianami, aby je zachować. Tak też się stało.

Nawiązania do przeszłości

Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz zdecydowano się na wykorystanie materiałów, które nawiązują do historii miejsca i otaczającego je kontekstu.

Na zewnątrz użyto stali kortenowej, dębu i cegły z odzysku. Podczas rozbudowy wykorzystano materiały pochodzące z recyklingu, które w przeważającej mierze zostały znalezione na miejscu inwestycji, co było zarówno opłacalne, jak i wpisywało się w zrównoważone gospodarowanie odpadami, a jednocześnie pozwoliło na idealne wkomponowanie projektu w otoczenie.

Wewnątrz odsłonięto belki konstrukcyjne istniejącej szopy, jak również konstrukcję stalową nowych części: kamienne ściany zostały na nowo połączone i pokryte wapnem, aby uzyskać efekt cętkowania, odlano cokół betonowy został odlany wzdłuż podstawy, tworząc monolityczną listwę.

Współczesny projekt przeciwstawia się nierównemu i nieuporządkowanemu charakterowi zabytku, w pewien sposób go dopełniając. Wpisuje się także w nurt osadzania nowoczesnych budynków w historycznym kontekście.

Bio projektu:
Projekt: Will Gamble Architects
Lokalizacja: Northamptonshire, Anglia
Typ: Budynek mieszkalny
Etap budowy: zakończony
Nagrody: AJ (Architect’s Journal) Small Projects 2020 Award

Fot.: Johan Dehlin; oprac. na podst.:
mat. prasowe Will Gamble Architects

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Wpisany w zieleń: dom na wyspie Dangar w Australii
Wpisany w zieleń: dom na wyspie Dangar w Australii

Jedynym sposobem, by się tu dostać jest podróż statkiem. Jednak patrząc na ten dom, zachwyca nie tylko urokliwa lokalizacja. W końcu fach właścicieli zobowiązuje: to weekendowy azyl piszącej o designie Karen McCartney i redaktora Design Daily, Davida Harrisona. I choć od ukończenia projektu minęło już parę ładnych lat, ten nadal zachwyca swą spójnością i wyważeniem.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Dom na Kaszubach: lekcja japońskiej harmonii
Dom na Kaszubach: lekcja japońskiej harmonii

Wyciszenie i ukojenie dla zmysłów: właśnie tego zaznamy po przekroczeniu wnętrza domu, urządzonego w stylu japońskim. Zobacz projekt, w którym Inspiracje japońskim minimalizmem spotkały się z europejskim designem i przyrodą północnej Polski.

rewitalizacja

Czytaj więcej

architektura

ciemne wnętrze z skórzanymi kanapami industrialnymi kręconymi schodami oraz czerwoną cegłą na ścianach
Fabryka Pomp w Lesznie na nowo

Rozpoczynają się prace nad rewitalizacją budynku fabryki. W jednym z budynków kompleksu dawnej fabryki pomp przy ul. Narutowicza 36 w Lesznie można zaś już umawiać się na indywidualne oprowadzanie po pokazowym, loftowym wnętrzu.

Wnętrza publiczne

wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD recepjca z betonową podłogą pod kolorowymi przestrzennymi panelami pod sufitem
Pianki, galaretki i pastele: projekt zrewitalizowanej Cukrowni Żnin od MIXD

Należąca do Grupy Arche Cukrownia Żnin Park Industrialny to jeden z najciekawszych i największych w Polsce obiektów rewitalizowanych na potrzeby branży hospitality i mixed use. Zgodnie z charakterem inwestycji i historią obiektu MIXD w zaprojektowanych przez siebie przestrzeniach postawił mocno na ideę reuse i z poczuciem humoru zainspirował się miejscem, gdzie w cukrze było z pewnością 100% cukru.

wnętrza mieszkalne

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Drewno, rośliny i widok na rzekę: dwupoziomowy apartament w Portugalii
Drewno, rośliny i widok na rzekę: dwupoziomowy apartament w Portugalii

Młoda para przybyła do Lizbony w czasie pandemii, aby rozpocząć kolejny rozdział wspólnego życia. Przywitało ich spokojne miasto, którego naturalnego piękna nie sposób nie docenić. Od razu urzekło ich odnowione mieszkanie, z którego roztacza się widok na rzekę. Jedyne, co pozostało inwestorom to wybór odpowiedniego wyposażenia, które sprawi, że przestronny, dwupiętrowy apartament nabierze charakteru i stanie się ich własnym, komfortowym domem.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Nadmorskie art deco: dom na Klifie Orłowskim
Nadmorskie art deco: dom na Klifie Orłowskim

Dom w Gdyni Redłowie to jednocześnie przytulne rodzinne gniazdko i stylowa rezydencja inspirowana art deco. Takie połączenie było możliwe dzięki pracy zaprzyjaźnionej z rodziną inwestorów projektantki wnętrz, Joanny Kiryłowicz. Doskonała komunikacja na linii klient – projektant jest bezcenna, ale aby stworzyć wyjątkową przestrzeń potrzeba jeszcze czegoś. Światowego designu, którego tu nie brakuje.