Aktualny motyw: Okienne stylizacje

Logo anwis mecenas motywu

MECENAS MOTYWU

Rozkochać się w kolorze. Dynamiczna przestrzeń w domu z lat 20. ubiegłego wieku

To 70-metrowe wnętrze znajduje się na trzecim piętrze budynku wybudowanego w 1927 roku przez architekta Luisa Ferrero, ale inspiracją dla architektów przy jego nowej aranżacji był Sonneveld House (Rottherdam, 1930) ze swoimi kolorami i materiałami. Zobaczmy, jak dużo się tu dzieje.

Pierwotnie to narożne mieszkanie z 5 oknami – prowadzącymi na balkony z widokiem na ulicę – było podzielone na 2 małe pokoje, jadalnię, salon, kuchnię i łazienkę. Priorytetem dla architektów z Estudio Reciente stało się stworzenie dużej przestrzeni o oczywistej funkcji społecznej – jadalnię, salon i kuchnię połączono zatem w jedno pomieszczenie o powierzchni 45m2. Ściany są tu neutralne, w jasnobeżowym odcieniu, na podłogę zaś wybrano zaprawę wapienną w kolorze zgaszonej oliwki. Na tej podłodze opierają się metalowe filary, jest też zasłona w wyrazistym kolorze, którą można szybko oddzielić od siebie poszczególne strefy. Wraz z częścią mebli elementy te tworzą dynamiczną przestrzeń, w której kolor jest obecny, ale tylko jako mocny akcent.

Dynamiczna przestrzeń w domu z lat 20. XX w

Kuchnia za lustrem

Kuchnia jest połączona z jadalnią, jednak nieco ją schowano. Rozwiązanie, które wybrali architekci, jest dosyć oryginalne. Za ściankę służą wysokie sprzęty w zabudowie, która jest… lustrzana. Znajduje się tu lodówka, piekarnik i spiżarnia. Element ten pomaga również ukryć piec i zlew tak, aby nie były widoczne z salonu.

Dynamiczna przestrzeń w domu z lat 20. XX w

Łazienka w szafie

Wysokość 2,8 m, jaką mają pomieszczenia, pozwoliła na mniejszym metrażu zmieścić łazienkę wraz ze schowkiem. Pomieszczenie jest ukryte w zabudowie z drewna wiśniowego – drzwi do łazienki nie odróżniają się od drzwi do szafy.

Dynamiczna przestrzeń w domu z lat 20. XX w Dynamiczna przestrzeń w domu z lat 20. XX w

Sprzęty w łazience są rozmieszczone w taki sposób, że można jednocześnie korzystać z toalety, prysznica i umywalki. Przestrzeń ujęto w błękit z zielenią, która króluje też na wejściu. Sufit ma ten sam kolor co ściany pomieszczenia, ale wykończono go na wysoki połysk, co zapewnia ciekawą interakcję z naturalnym światłem wpadającym przez duże okno wychodzące na patio.

Ciepła sypialnia

Sypialnia to najcieplejsza i najbardziej przyjazna przestrzeń w całym domu. Niebieski kolor dywanu na podłodze łączy się z zielenią szaf wykonanych na zamówienie, terakotą pościeli i bordowymi stolikami nocnymi. Dzięki ciepłej kolorystyce ścian i zastosowaniu światła pośredniego uzyskano poczucie harmonii, które sprzyja wypoczynkowi.

Bio projektu

  • Projekt: Estudio Reciente
  • Lokalizacja: Madryt
  • Powierzchnia: 70 m2
  • Zdjęcia: Germán Saíz

    Galeria zdjęć

    Fot.: Germán Saíz;
    oprac. na podst.:  mat. prasowe Estudio Reciente