Funkcje w przestrzeni: warszawskie biuro z showroomem

To nie miała być tylko tradycyjna przestrzeń biurowa. Projektując ją architekci chcieli stworzyć miejsce, które ułatwia pracę, ale także będzie wizytówką inwestora - pełniąc funkcję showroomu inwestora, JFM Furniture. Wymagało to zmiany sposobu myślenia o miejscach, w których pracujemy.

Rozwój wpisany w projekt

Andrzej i Michał Burawscy, założyciele pracowni Bracia Burawscy Architekci, projektując biuro JFM Furniture chcieli stworzyć miejsce, które będzie pełnić rozmaite funkcje. Projekt został nagrodzony prestiżowym tytułem European Property Awards 2020-2021, co stanowi wyjątkowe wyróżnienie.

Biuro mieści się w Warszawie, w niskim budynku z lat 80. Pierwotnie miało stosunkowo niewielką powierzchnię – niespełna 140 m2 – i kształt długiego, ale wąskiego prostokąta. Firma cały czas się rozwijała, dlatego projekt obejmował recepcję i poczekalnię, sale konferencyjne, wydzieloną przestrzeń do pracy, część socjalną stworzoną dla pracowników, wielofunkcyjną przestrzeń wspólną oraz miejsce, w którym będą prezentowane ich projekty. Biuro musiało zostać znacząco powiększone, dlatego inwestor zdecydował się na jego rozbudowę i wynajął sąsiadujące z nim lokale. Ostateczna powierzchnia realizacji wyniosła ponad 350 m2. Dzięki temu architektom udało się nie tylko zrealizować wstępne pomysły, ale także dodać do projektu kolejne pomieszczenia, takie jak gabinet właściciela czy dwuosobowe sale służące do kameralnych spotkań z klientami. Efekt końcowy docenili nawet jurorzy konkursu European Property Awards. – European Property Awards jest wielkim wyróżnieniem dla naszej pracowni, ale także ogromną motywacją do dalszej pracy. To dowód na to, że warto eksperymentować i nie bać się oryginalnych rozwiązań, nawet kiedy projektujemy takie wnętrza jak biura. A może nawet: zwłaszcza wtedy? Nie możemy się już doczekać kolejnych wyzwań – mówi Andrzej Burawski.

Strefy różnorodne stylistycznie

Kolejnym wyzwaniem, przed jakim stanęli architekci, było wyodrębnienie kluczowych działów w firmie inwestorów. Zdecydowano się na stworzenie czterech zróżnicowanych stylistycznie stref. Rozwiązanie to pozwoliło nie tylko na spersonalizowanie poszczególnych części biura, nadając im unikalnego charakteru, ale także umożliwiło zróżnicowanie materiałów i dostępnych rozwiązań. Dodatkowo pomysł ten pozwolił podkreślić możliwości JFM Furniture. Zrealizowane zostały cztery strefy koncepcyjne. Recepcja i główna sala konferencyjna są zaprojektowane w stylu loftowym, na strefę współczesną składają się przestrzeń pracy, sale dwuosobowych spotkań, a także gabinet współwłaścicielki. W stylu art deco utrzymane zostały gabinety właściciela i strefa pracy menagerów, natomiast miejsce przeznaczone dla projektantów i technologów, jak i wspólna część socjalna, razem z kuchnią i jadalnią, należą do strefy leśnej.

Loft

Kiedy wchodzimy do biura, pierwsze, co widzimy, to recepcja i poczekalnia stworzona dla klientów firmy. Całość prezentuje się bardzo efektownie, nawiązując do stylu loftowego poprzez wykorzystanie między innymi betonu, surowej cegły i stali. W poczekalni znajduje się skórzana kanapa typu Chesterfield, regał zajmujący całą ścianę oraz zaskakująco duże lustro. Prawdziwą gwiazdą tego miejsca jest jednak kontuar recepcyjny. Przykuwa uwagę swoją nieregularną, przestrzenną formą i złotym kolorem, stanowiąc najlepszy dowód na to, że nawet te niezbędne elementy, które pełnią przede wszystkim funkcje praktyczne, mogą zostać pięknie zaprojektowane. Wnętrze uzupełnia starannie dobrane oświetlenie dekoracyjne.

Tuż obok recepcji znajduje się sala konferencyjna oraz pokój przeznaczony na bardziej kameralne spotkania. Sala konferencyjna jest bardzo elegancka i nieco surowa, dominują w niej ciemne kolory. Na ich tle wyróżnia się stół z grubym blatem z litego dębu, wykonany specjalnie na potrzeby tej realizacji. Pokój spotkań natomiast to wyjątkowo oryginalne pomieszczenie. Jego wystrój i klimat łączą dwie pasje inwestora: wino i cygara. Na drewnianym regale znajdziemy szeroki wybór trunków, w roli stolika postawiono tu dużą beczkę, a korki wykorzystano w funkcji dekoracyjnej. Całość dopełnia ceglana ściana, która dodatkowo podkreśla charakter tego pomieszczenia.

Las

Miejsce pracy projektantów powinno pobudzać kreatywność i zaskakiwać nieszablonowymi rozwiązaniami. Taka właśnie jest strefa leśna w projekcie Braci Burawskich. Inspiracja lasem była prawdziwym sięgnięciem do korzeni, bowiem firma inwestora zajmuje się przede wszystkim produkcją mebli. Dlatego to właśnie drewno jest głównym budulcem, z którego czerpią architekci. W przeciwieństwie do strefy loftowej, tutaj wykorzystano jasne kolory, dominuje naturalny dąb i kolor zielony, który – jak w prawdziwym lesie – możemy znaleźć zarówno na podłodze, w formie dywanu, jak i na ścianach. Architekci wykorzystali w tej części biura mech, a także naturalne rośliny. Na ścianie zawieszone zostały ostro zakończone szafki o ciekawych, nieregularnych kształtach: to kolejne nawiązania do natury. Całość jest bardzo spójna i harmonijna. Zadbano nie tylko o elementy dekoracyjne, ale także o wydzielenie przestrzeni pracownikom i, co ważne, zapewnienie im komfortu pracy oraz poczucia prywatności. Do części leśnej należą także kuchnia i jadalnia. Tę ostatnią wyróżnia tapeta, na której widnieje motyw drzew. Kuchnia natomiast jest bardzo elegancka i nawiązuje do najnowszych trendów. Znajdziemy w niej zarówno ciemne kolory wykorzystane w strefie loftowej, jak i jasne drewno z leśnej części projektu.

Art deco

Przestrzeń pracy managerów oraz gabinet właściciela stanowią przykład elegancji i umiejętnego czerpania ze stylu art deco. Tutaj także dominują ciemne, stonowane kolory, jednak zostały one połączone z drewnem – złotym dębem oraz szlachetnym orzechem amerykańskim. Pojawiają się akcenty w kolorze butelkowej zieleni oraz elementy dekoracyjne w kolorze złota. To miejsce idealne do pracy, bo z łatwością możemy się tu skupić i poświęcić czas zawodowym obowiązkom. W gabinecie właściciela zwraca uwagę biurko, stworzone na zamówienie. Mebel zajmuje centralne miejsce w pomieszczeniu, doskonale prezentuje się na tle ściany udekorowanej orzechem amerykańskim. Dodatki są bardzo stonowane i nieliczne. Kluczową rolę odgrywają najwyższej jakości materiały oraz zaskakujące kształty.

Współczesność

To ostatnia ze stref, jakie zaprojektowali architekci. Pierwotny pomysł zakładał istnienie tylko trzech z nich, ale gdy architekci zyskali dodatkową przestrzeń, postanowili zaaranżować w projekcie jeszcze jedną strefę. Jest utrzymana w bardzo nowoczesnym stylu i doskonale wpisuje się w aktualne trendy.

Współczesną część wyróżniają żywe kolory, a także odważne zabawy formą i materiałem, dzięki którym architekci osiągnęli zadziwiający efekt. Małe salki spotkań w kolorach bladego różu oraz mięty, intensywna wykładzina dywanowa, blacha miedziana jako okładzina ścienna, tapeta o strukturze tynku z motywami roślinnymi, przestrzenna okładzina drewniana ułożona w jodełkę oraz klasyczny grafit spójnie komponują się z wszechobecnym zestawieniem drewna, czerni i stali przeplatającym się w całej przestrzeni biurowej.

Na samym końcu za szklaną ścianą eksponuje się gabinet o naturalnej, stonowanej kolorystyce lekkich szarości i delikatnych beży okraszony złotymi detalami w klasycznym wydaniu lamp Flos.

Wizyta w biurze JFM Furniture to prawdziwa przygoda. Już recepcja stanowi swoistą wizytówkę tej firmy i znamionuje nam, czego powinniśmy się spodziewać podprojekcie pełnym nieoczywistych rozwiązań i oryginalnych, starannie przemyślanych pomysłów, które wyróżnia troska o najmniejszy detal. To wyjątkowa podróż po bardzo inspirującym wnętrzu, które nawiązuje do różnych, nieraz odległych od siebie stylistyk, ale do końca pozostaje spójne – i w tym tkwi jego największa siła.

Oprac. na podst.:
mat. prasowe Burawscy Architekci
Fot.: Marcin Mularczyk

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Redakcja MAGAZIF

Artykuły redakcji portalu MAGAZIF.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama