Reklama
ŁDF 2024 - baner
Reklama
ŁDF 2024 - baner mobile

Projekt wnętrz biurowych krakowskiego oddziału firmy Baustoff-Metall był sporym wyzwaniem: projektanci z Lessness Studio musieli dopasować przemysłową tkankę adaptowanego budynku do wymagań współczesności, biorąc pod uwagę nie tylko funkcjonalne potrzeby wynikające z warunków pracy, ale również kontekst miejsca i działalność klienta.

Przestrzeń miała więc nie tylko pełnić funkcję biurową, ale również stanowić ekspozycyjną wizytówkę działalności handlowej spółki. Baustoff-Metall jest jednym z największych europejskich dostawców materiałów budowlanych wykorzystywanych do wykańczania wnętrz – stąd duża różnorodność eksponowanych sufitów podwieszanych, paneli akustycznych i okładzin ściennych. Austriacka firma obecna jest w 14 krajach Europy i posiada 125 oddziałów; styl wykończenia musiał zachowywać standard wizualny i jakościowy obowiązujący w zagranicznych oddziałach.

Chcieliśmy zderzyć profesjonalizm klienta ze śmiałą kreacją – opowiada Dominika Strzałka-Rogal, która pracując nad projektem, odwiedziła siedzibę w Wiedniu, Linz oraz wirtualnie: Weronę, Brukselę, Budapeszt.

Zamysł był taki, by stworzyć spójną i poprawną, lecz nieoczywistą przestrzeń, co udało się dzięki wprowadzeniu kilku kreatywnych twistów. 510 m2 powierzchni użytkowej obiektu obejmujące dwie kondygnacje połączono ażurową klatką schodową, będącą wizualnym spoiwem przestrzeni. Stosunkowo niskie wnętrze zostało optycznie powiększone poprzez zastosowanie dużej ilości luster na sufitach i elementach konstrukcyjnych, jasnych kolorów, odkrycie instalacji sufitowych oraz wykorzystanie maksymalnej ilości światła wpadającego do pokoi przez przeszklone ścianki. W tak skomponowanej neutralnej bazie szarości zaplanowano mocne uderzenia wyrazistego koloru. Wybór przewodniej barwy padł na intensywny i niezależny kobalt, którego odcienie konsekwentnie dopełniają minimalistyczne części wspólne, nawiązując jednocześnie do identyfikacji wizualnej marki klienta. Gradientowe okładziny ścian wprowadzają nieco pikanterii w powściągliwy koncept. Surowość metalu, szkła, stali szczotkowanej, blachy falistej i betonu oswojono akcentami dębu naturalnego i pomarańczową barwą. Nad ladą w showroomie zawisły artystyczne żyrandole polskiej marki Gie El, odbijające światło przez geometryczne blaszki pokryte naturalną rdzą.

Galeria zdjęć

Fot.: Zasoby Studio;
oprac. na podst.: mat. prasowe Lessness Studio

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Redakcja MAGAZIF

Artykuły redakcji portalu MAGAZIF.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama