Aktualny motyw: Ceramika

MECENAS MOTYWU

Z przestrzeni mieszkalnej w biurową: biuro NOM studio w Łodzi

Kiedyś niewielkie mieszkanie, dziś biuro z trzema stanowiskami do pracy. Na 45 m2 pracuje nie kto inny, jak sami architekci, nie dziwi więc, że wnętrze ma wyjątkowy klimat i zostało zaaranżowane tak, by czuć było w nim twórczą atmosferę. Projektanci chcieli również stworzyć tu komfortowe miejsce do spotkań z klientami – i tak oto w Łodzi, przy ul. Tramwajowej 17 b powstała kameralna i funkcjonalna przestrzeń NOM studio. Zobaczmy, jak wygląda biuro architektoniczne składające się z pokoju z aneksem kuchennym, drugiego pokoju, łazienki i balkonu.

Początkowo mieszkanie miało zostać przeznaczone na wynajem, ale w trakcie realizacji projektu nastąpiła zmiana koncepcji i wnętrze przearanżowano, czyniąc z niego lokal użytkowy. Aneks kuchenny jest w tej przestrzeni miejscem do rozprostowania pleców podczas przerwy w pracy. Jeżeli ktoś potrzebuje chwili relaksu lub doładowania baterii, to odnajdzie ją właśnie tu, przy aromatycznej kawie. W aneksie znajduje się zabudowa meblowa projektu NOM Studio, która łączy się z zabudową miniprzedpokoju. Granatowy sufit przechodzi na górną zabudowę meblową oraz ścianę w tym samym kolorze co sufit, meble i szkło lakierowane. Dolna, biała zabudowa kontrastuje z ciemną górą oraz zabudową z płyty laminowanej w jasnym kolorze.

Miejsce spotkań

Drugi pokój pełni funkcję gabinetu do spotkań z klientami oraz współpracownikami. Obie przestrzenie – gabinet do spotkań oraz aneks kuchenny – łączy wyrazisty akcent granatowego sufitu, który nadaje pomieszczeniom indywidualny charakter. Taki, o jaki zawsze dba NOM studio.

Kontrasty, które łączą

Gabinet również bazuje na kontraście – granatowego sufitu z białą zabudową, która mieści szafę oraz półki do przechowywania wzorników, a także komody w pudrowym różu z czarnym blatem i lamelami bocznymi. Komodę projektu NOM studio wykonała zaprzyjaźniona stolarnia. Całości dopełnia lampa wisząca CYMBAL Atlantic firmy Forestier.

W biurze architektów ścianę zdobi tapeta One Wall Design OLMETTO.

Bio projektu

    • Projekt: Nom Studio
    • Lokalizacja: Łódź
    • Powierzchnia: 45 m2
    • Zdjęcia: Raspberry Workshop

Galeria Zdjęć

Fot.: Raspberry Workshop;
oprac. na podst.:  mat. prasowe Nom Studio