Lepsza łazienka, lepsze życie

Geberit logo

MECENAS

Kiedyś londyńska poczta z lat 60., dziś restauracja sushi

Brytyjski duet projektantów z Child Studio poddał transformacji byłą londyńską pocztę z lat 60. i zamienił ją w nowoczesną, japońską restaurację. Zlokalizowany w dzielnicy Saint John’s Wood, blisko słynnego skrzyżowania Abbey Road, budynek z okresu późnego modernizmu stał się bogatym źródłem inspiracji dla projektantów.

Wnętrza stanowią wyważone połączenie wpływów zarówno europejskiego, jak i japońskiego designu. – Naszym celem było odkrycie na nowo i celebrowanie unikalnej historii tego budynku oraz dzielnicy – skomentowali Alexy Kos i Che Huang, założyciele Child Studio. – Urząd pocztowy został zbudowany w 1960 roku, a nasz projekt upamiętnia modernistyczne dziedzictwo Londynu tamtej ery. Japońskie nawiązania są subtelne i wyrażają się w wyborze materiałów, zabawą geometrycznymi wzorami oraz ręcznie wykonanymi zdobieniami z drewna.

Ten dialog między Wschodem i Zachodem jest kontynuowany poprzez staranną selekcję zabytkowego oraz nowoczesnego meblarstwa: ikoniczne, formowane ze sklejki krzesła, zaprojektowane przez Normana Chernera w 1958 roku, tworzą parę z odlewanymi z aluminium stołkami projektu uznanego, japońskiego designera Naoto Fukasawy.

Ściany całej przestrzeni ubrane są w panele z ciemnego drewna wiśniowego, z antycznymi, miedzianymi kinkietami autorstwa Stilnovo, pioniera włoskiego nurtu racjonalistycznego. Płytkie alkowy są udekorowane dużymi obrazami abstrakcyjnymi. Child Studio stworzyło też składający się z kasetonów sufit w odcieniu delikatnego błękitu, a motyw wyrafinowanego, geometrycznego wzoru powtarza się na podłodze z kamiennych płytek. 

Punktem centralnym przestrzeni jest położona na środku wyspa kuchenna, na której sushi master przygotowuje oraz podaje potrawy rodem z Japonii. Zaokrąglone panele barowe z odbijającej światło stali dopełnione są rzeźbiarską lampą stołową Pipistrello, zaprojektowaną przez Gae Aulentiego w 1965 roku.

Pokaźna, półokrągła ścianka działowa ze szklanego bloku rozdziela przestrzeń na pół, tworząc ustronny kącik na tyłach restauracji. Światło dzienne wpada do środka przefiltrowane przez teksturowane szkło, kreując spokojną i pogodną atmosferę. – Inspiracją dla tego rozwiązania była fasada Saint John’s Wood Library, sąsiadującego budynku z tego samego okresu – mówią architekci – Fasada jest mała i niepozorna, ale wejście do biblioteki to piękna kompozycja kwadratowego szkła i ciemnych, drewnianych ram. 

Związana z miejscową historią i wpleciona w tkankę miejską restauracja pokazuje, jak przemyślany design potrafi łączyć i równoważyć współczesną funkcjonalność z odrobiną nostalgii.

Bio projektu

  • Projekt: Child Studio
  • Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
  • Zdjęcia: Felix Speller & Child Studio

Galeria zdjęć

Fot.: Felix Speller & Child Studio