Lepsza łazienka, lepsze życie

Geberit logo

MECENAS MOTYWU

Kwiaty na pierwszym planie: nowa kwiaciarnia w Hi Piotrkowska

W marcu został otworzony nowy punkt na „kwiaciarskiej” mapie Łodzi. Właściciele znanej kwiaciarni „Badylarz – kwiaty cięte w euforii”, Luiza i Mateusz Janeczek, zainwestowali w parterowy lokal w nowym biurowcu Hi Piotrkowska, przy ulicy Piotrkowskiej 157a. I tym razem za realizację odpowiadała Projekt Officyna Pracownia Architektury.

Po udanych realizacjach na Off Piotrkowska i rynku Manufaktury po raz kolejny za projekt odpowiedzialna była łódzka pracownia Projekt Officyna Pracownia Architektury, tworzona przez architektów: Dagmarę i Piotra Cegielskich. W chwili obecnej nowy lokal jest największy z dotychczasowych, oraz został przemyślany z właściwym rozmachem. – Klienci mieli sprecyzowane oczekiwania, oraz chcieli nawiązać do rozwiązań, które sprawdziły się w poprzednich realizacjach, ale w nowej odsłonie – mówią w rozmowie z MAGAZIF architekci.

Przestrzeń pełna kwiatów

Na 70 m2 przestrzeni powstała kwiaciarnia z przestronną salą sprzedaży oraz własnym zapleczem socjalnym. Na uwagę zasługuje fakt umieszczenia na sali wydzielonego schłodzonego pomieszczenia do przechowywania kwiatów ciętych. – Podstawowe wykończenia oscylują wokół monochromatycznej palety z miejscowymi wyróżnikami w postaci różowych akcentów oraz naturalnego drewna. Sufit wraz z instalacjami został celowo pomalowany na czarno. Na tym tle zaprojektowano wyróżniające się oświetlenie w formie projektorów oraz charakterystycznej lampy w formie okręgu. Ściany oszlifowano i pomalowano na wybrane kolory: biały, czarny i różowy, pozostawiając fakturę pustaków, z których są wymurowane – opowiada o projekcie Piotr Cegielski Projekt Officyna Pracownia Architektury .
Posadzka została zaprojektowana z użyciem dwóch odcieni płytek z efektem lastryko, jasne na sali sprzedaży i ciemne w chłodni. – Fragmentarycznie płytki nachodzą na ladę sklepową tworząc monolityczny efekt. W tak przygotowanej przestrzeni zaaranżowano stalowe meble w różnych formach i spersonalizowanych wymiarach. Zastosowano tutaj między innymi system przesuwnej drabinki do wysokiego regału, przesuwne stoły oraz suwane drzwi do chłodni dla wygody użytkowników – dodaje architekt Dagmara Cegielska.

Lokal jest widoczny z ulicy dzięki zastosowanemu w witrynie charakterystycznemu już neonowi i zaprasza kipiącą zielenią: zwłaszcza, że codziennie mijają go setki pasażerów korzystających z przesiadkowego przystanku tramwajowego, czyli tzw. stajni jednorożców, oraz kierowcy jadący ruchliwą Aleją Piłsudskiego.

Bio projektu:
Projekt: Projekt Officyna Pracownia Architektury
Lokalizacja: Łódż
Powierzchnia: 70 m2
Rok: 2021

Fot. i oprac. na podst.: Projekt Officyna Pracownia Architektury