Aktualny motyw: Akustyka we wnętrzach

MAGAZIF motyw Knauf

MECENAS MOTYWU

Skandynawski klimat. Lobby krakowskiego biurowca High5ive

Idea przyświecająca projektowi lobby ostatniego budynku High5ive zakładała stworzenie przestrzeni powitalnej, wyrafinowanej i konsekwentnej, ale jednocześnie ciepłej i zapraszającej. Powstało miejsce stanowiące z jednej strony odpowiednią oprawę dla budynku tej rangi, podkreślające prestiż oraz lokalizację a z drugiej przestrzeń stanowiąca o ludzkim charakterze miejsca, zachęcająca do dłuższego pobytu, gdzie możliwe staje się spotkanie, praca czy wypoczynek.

Surowe materiały przeplatają się z detalem. Prostota została uzupełniona o wysmakowane akcenty. Zaproponowano paletę kilku kluczowych materiałów co do których istnieje pewność, że będą pełniły swoją rolę w długim okresie czasu. Dotyczy to parametrów użytkowych oraz pewnej ponadczasowości w odbiorze, odpornej na przemijające mody.

Posadzki to przede wszystkim gres w dwóch tonacjach – szarej, betonowej oraz ciepłej, drewnianej. Główny ciąg komunikacyjny, wprowadzający do wnętrza budynku został wykonany w skali szarości. Pozostałe miejsca, stanowiące „pomieszczenia” wewnątrz przestrzeni zostały wydzielone poprzez zastosowanie ciepłego materiału.

Lobby w High5ive

Ściany to głównie beton, w przeważającej części szczery, surowy, wylewany na miejscu. Dla tych fragmentów powstał projekt rozkroju szalunków, dzięki któremu podział wynikający z technologii budowy został wyeksponowany jako element tworzący wnętrze.

Lobby w High5ive Lobby w High5ive

Na wprost wejścia oraz w holu windowym zaproponowano prefabrykowane płyty betonowe w dwóch odcieniach, białym i czarnym. Akcenty te podkreślają rangę miejsca a także, poprzez kontrast jeszcze bardziej wydobywają charakter żelbetu w pozostałych miejscach.

Lobby w High5ive Lobby w High5ive

Sufit stanowi główny punkt całej koncepcji, prowadzi użytkownika bezpośrednio od wejścia do budynku gdzie został wykonany na wysokości około 7 metrów, poprzez przejście pionową ścianą a dalej już w części niższej w kierunku recepcji i holu windowego. Został skonstruowany z bafli z czerwonego dębu, mocowanych poprzez stalowy ruszt i system wieszaków do właściwej konstrukcji.

Dopełnieniem są tutaj drewniane regały, które oprócz wydzielenia przestrzeni mają również wartość użytkową, znajduje się w nich miejsce na książki czy mniejszą roślinność. Pozostałe elementy wyposażenia to przede wszystkim wysokiej jakości meble wykonane przez polskich dostawców, w tym recepcja z białego tworzywa, duży drewniany stół, czarna „wyspa kuchenna” czy meble czerpiące bezpośrednio ze spuścizny polskiego designu połowy XX wieku.

Lobby w High5ive Lobby w High5ive

Całość uzupełniono wielkolistną roślinnością. Są to między innymi Aspidstra wyniosła, Monstera dziurawa czy skrzydłokwiat Sensation.

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe High5ive