Kadeau to restauracja w Kopenhadze, która ma na koncie dwie gwiazdki Michelin. W 2015 roku biuro architektoniczne Thomasa Lykke zaprojektowało wnętrze lokalu po raz pierwszy. Teraz architekci przygotowali nową odsłonę dobrze znanej Duńczykom restauracji, zachowując przy tym ducha i cel pierwotnej koncepcji. 

W nowym projekcie restauracji zagościły bogate i ziemiste odcienie w matowym wykończeniu, od głębokiej czerwieni i gliny po czerń.

Czerpiąc inspirację z Bornholmu, gdzie powstała pierwsza restauracja Kadeau, OEO Studio, we współpracy z włoską marką Mutina, stworzyło nową i wyrazistą paletę kolorów farb. W nowym projekcie restauracji zagościły bogate i ziemiste odcienie w matowym wykończeniu, od głębokiej czerwieni i gliny po czerń. Doskonale współgrają one z  materiałami takimi jak terakota, mosiądz i dąb.

Niegdyś niebieskie drzwi wejściowe zostały pomalowane na delikatny czerwony odcień. Aby wejść do restauracji, goście muszą zadzwonić i poczekać, aż ktoś ich przywita.

Gra kontrastów w przestronnym lobby

Zmieniono także przestrzeń restauracji. Lobby powiększono, a ściany pomalowano na czerwono, dzięki czemu odpowiadają one barwie, jaką znajdziemy na drzwiach wejściowych. Na jednej ze ścian, przy użyciu cegły Celosia w piaskowym odcieniu, udało się projektantom stworzyć tło w zygzakowaty wzór, które stanowi teksturalny kontrast do ceglanej podłogi. Lobby zadba o relaks: można odpocząć na ciemnych tapicerowanych ławkach, drewnianych fotelach oraz taboretach pokrytych polarem.

Ciekawym detalem są mosiężne kinkiety skandynawskiej marki Astep i kolorowe obrazy kopenhaskiego artysty Farshada Farzankia, które znajdziemy zresztą na wszystkich ścianach restauracji.

Klimatyczna prywatna jadalnia

Zgodnie z nowym projektem, w lokalu powstała prywatna jadalnia, która może pomieścić 14 osób. Tu tu znajduje się szyta na miarę otwarta kuchnia oraz długi stół wykonany na zamówienie z bardzo szerokich desek firmy Dinesen. W prywatnej jadalni postawiono zrobioną na zamówienie szafkę, wypełnioną owocami, ziołami i innymi wzbudzającymi ciekawośc gosci przedmiotami. Wokół stołu ustawiono krzesła Coco, będące autorskim projektem studia OEO, które wyprodukowała firma Gubi.

W głównej jadalni znajduje się winiarnia z żelaznymi drzwiami i oknami oraz nowe dębowe stanowiska kelnerskie, zwieńczone granitem z wyspy Bornholm.
Do 2021 roku obok restauracji powstanie też szklarnia – dodatkowa przestrzeń dla gości, z której będzie można delektować się widokiem na ogród.

Bio projektu:
Projekt: OEO Studio Thomas Lykke
Zdjęcia: Michael Rygaard
Lokalizacja: Kopenhaga

Oprac. na podst.: informacji ze strony Dezeen i OEO Studio Thomas Lykke
Fot.: Michael Rygaard