Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Nowocześnie, ekologicznie i komfortowo: nowa siedziba Wirtualnej Polski

Nowe biuro WP jest nowoczesne i elastyczne. Zaspokaja i przewiduje przyszłe potrzeby szybko rozwijającej się organizacji. Całość biura zaprojektowana została wspólnie przez Pracownię Architektury i Urbanistyki FBT oraz Fruit Orchard Interior Design. Jednym z założeń projektu było również ponowne wykorzystanie wielu elementów z poprzedniego biura, które w nowej przestrzeni zyskały zupełnie nowe życie. Balans między światem cyfrowym a sztuką inspirowaną najpiękniejszymi krajobrazami Polski to tajemnica urzekającej mocy wnętrz nowego biura WP, któ®e jest funkcjonalne i nowoczesne.

Elastyczność

Wirtualna Polska to dynamicznie rozwijający się holding technologiczny. Prowadzi działalność mediową, reklamową oraz e-commerce. Wnętrza nowej siedziby WP to ponad 7 tys. m2, wśród których znalazły się m.in. otwarte przestrzenie, zielone strefy odpoczynku, siłownia oraz klub do wspólnego spędzania czasu. Nowe biuro WP jest nowoczesne i elastyczne. Zaspokaja i przewiduje przyszłe potrzeby szybko rozwijającej się organizacji. Całość biura zaprojektowana została wspólnie przez Pracownię Architektury i Urbanistyki FBT oraz Fruitorchard Interior Design w ścisłej współpracy z Wirtualną Polską. Jednym z założeń projektu było również ponowne wykorzystanie wielu elementów z poprzedniego biura, które w nowej przestrzeni zyskały zupełnie nowe życie.

Projekt nowych biur Wirtualnej Polski jest rozwinięciem konceptu, który towarzyszył założeniom przyjętym przez nas dla marki WP we wcześniejszych latach, którego realizację rozpoczęliśmy już w poprzedniej siedzibie. Motywem przewodnim jest i była Polska. Wtedy postawiliśmy na akcenty artystyczne w postaci wielkoformatowych fotografii polskich miast autorstwa wybitnego Macieja Margasa, a teraz na rozwinięcie tego konceptu o zielone regiony naszego kraju, które zostały zilustrowane graficznie przez wspaniałych polskich artystów (Sonie Hensler, Tomka Opalińskiego, Martyne Stawarz, Katarzyne Bogucką, Joanne Gniady, Igora Kubika, Anetę Klejnowską czy Karolinę Pawelczyk) – mówi Katarzyna Miastkowska z Fruit Orchard Interior Design.

Ekologia i wzornictwo

Nowe biuro WP mieści się w kompleksie Business Garden, jednym z najlepszych w stolicy przykładów architektury proekologicznej. Aż 60% powierzchni kompleksu stanowią biologiczne czynne tereny zielone. Tam, gdzie była taka możliwość, stworzono zielone dachy. Budynki wyposażone są w system zarządzania wodą opadową. Na terenie kompleksu powstały także ule i domki dla ptaków. Wszystkie przestrzenie zostały połączone spójną kolorystyką. Dotychczasowe kolory stosowane we wnętrzach Wirtualnej Polski, czyli czerwony, szary i biały ociepliły zielenie i elementy z drewna. Nowe biuro WP wyróżniają mocne digitalowe akcenty, które oddają ducha marki i jej dynamiczny charakter.

Wśród czerni, bieli i odcieniach szarości wyróżnia się na nich wyrazista czerwień.

Funkcjonalność

Biura muszą być miejscem, gdzie możliwy jest szybki i łatwy kontakt, ale gdzie można także zdystansować się i wyciszyć, jeśli sytuacja i charakter zadania tego wymaga. Nowa siedziba WP to jasne, przestronne wnętrza o czytelnych cyfrowych inspiracjach. Różne rodzaje światła prowadzą szlakiem korytarzy, które zostały dokładnie odwzorowane na wykładzinach. Odniesienia do pędu i technologii znalazły się również na zdjęciach warszawskich scenerii autorstwa Macieja Margasa. Wśród czerni, bieli i odcieniach szarości wyróżnia się na nich wyrazista czerwień, główny kolor marki WP. W gabinetach czerwień ta nabiera nieco łagodniejszego wyrazu, pojawiając się na meblach wypoczynkowych, w towarzystwie spokojniejszych pejzaży i sprzętów o łagodnej linii.
Biuro to nie tylko miejsce skupienia i starcia pomysłów. To także przestrzeń reprezentacyjna. Najwyższe piętro nowej siedziby Wirtualnej Polski wyróżnia miedź i odcienie oranżu, obecne zarówno w ażurowych przegrodach w formie jodełki, powielającej ten wzór na wykładzinie Ege o wzorze Sky Reflections z kolekcji Graphic, czy też w lampach marki Tom Dixon. To także ciepło drewna, pojawiające się m.in. w zabudowie kuchennej i recepcyjnej.

Komfort

Nowoczesne biuro to również przestrzeń do wypoczynku. W zielonych strefach na pracowników czekają wygodne sofy i prace młodych polskich artystów, przedstawiające najpiękniejsze zakątki Polski. Autorami interpretacji polskich plenerów, takich jak Mazury, Pomorze, Hel czy Karkonosze, są ilustratorzy i plakaciści z ekipy MAD Illustrators. Uzupełnieniem miejsc relaksu są wykładziny z kolekcji Industrial Landscapes o wzorach nadmorskich wydm, zaprojektowane dla Ege przez Toma Dixona oraz specjalnie dobrane rośliny.

WP Klub

Największa wspólna przestrzeń przeznaczona dla wszystkich pracowników to mieszczący się na parterze WP Klub. W jego centralnej części znalazła się scena i videowall, składający się z 9 dużych ekranów. Służą one nie tylko do większych prezentacji zewnętrznych i wewnętrznych, ale też do rozrywki czy wspólnego oglądania wydarzeń sportowych. Projekt WP Klubu nawiązuje do części reprezentacyjnej, jednak w bardziej stonowanej formie. Wyposażenie przestrzeni wykonane jest w beżach i graficie, które swoje odzwierciedlenie znajdują również na podłodze. Wyłożono ją wykładziną Iron, którą również zaprojektował Tom Dixon. Uzupełnieniem kompozycji jest powracający wzór jodełki. Połączenie tekstur i wzorów pozwoliło na uzyskanie przyjaznej przestrzeni, w której mocne elementy są dopełnione harmonijną paletą stonowanych barw.

Bio projektu:
Projekt: FBT Pracownia Architektury i Urbanistyki; Fruit Orchard Interior Design
Lokalizacja: Warszawa

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe WP, Carpet Studio

Wnętrza publiczne

Biuro W&W Consulting – o bezpieczeństwie na luzie

BHP to dziedzina, która kojarzy się z regułami, przepisami i dość skostniałym wizerunkiem. Tymczasem firma W&W Consulting nie tylko postanowiła zmienić aranżację swojego warszawskiego biura tak, by lepiej służyła jej codziennej pracy, ale też pokazać swoją branżę w świeży i atrakcyjny sposób. Receptą na zaspokojenie jej oczekiwań okazała się współpraca z MIXD.

Aktualności

MoodWorks odnosi sukces w Paryżu

MoodWorks – Dora Kuć i Karina Snuszka z sukcesem w międzynarodowym konkursie DNA Paris Design Awards. Studio architektury wnętrz zdobyło nagrodę w kategorii „workplace” za warszawską siedzibę międzynarodowej kancelarii prawnej Allen&Overy.

Carpet Studio

Czytaj więcej

Wyposażenie / meble, dekoracje, dodatki do domu

Finezyjne sploty, czyli nowoczesne tkaniny na podłogach
Finezyjne sploty, czyli nowoczesne tkaniny na podłogach

Bladoszare i bursztynowe, matowe i lśniące, subtelne w swej prostocie i odważne we wzornictwie, klasyczne i abstrakcyjne – szeroki wybór dywanów, pozwala dopasować je do każdego wnętrza. To doskonały kreator przestrzeni, który docenią nasze zmysły.

ludzie

zdjęcia Zofii Strumiłło-Sukiennik i Anny Łoskiewicz-Zakrzewska z BEZA Projekt obok aranżacji biura UL
Królowe coworków: projektując przestrzeń do pracy

Jak dziś projektuje się nowoczesne biura? Co należy uwzględnić i jakie są trudności? Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Anną Łoskiewicz, współwłaścicielką i projektantką BEZA Projekt, studia, które zrealizowało dwa bardzo znane projekty przestrzeni coworkingowych: The Nest i Warszawski Ul.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Domowy gabinet w klimacie Bauhaus
Domowy gabinet w klimacie Bauhaus

18-metrowy gabinet pani domu to home office, w którym przejrzystość form i zestawienie ikon designu z innymi elementami przestrzeni ma natchnąć do działania. Zobaczmy, jak wygląda wnętrze, w którym Bauhaus łączy się z klasyczną elegancją.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Nadmorskie art deco: dom na Klifie Orłowskim
Nadmorskie art deco: dom na Klifie Orłowskim

Dom w Gdyni Redłowie to jednocześnie przytulne rodzinne gniazdko i stylowa rezydencja inspirowana art deco. Takie połączenie było możliwe dzięki pracy zaprzyjaźnionej z rodziną inwestorów projektantki wnętrz, Joanny Kiryłowicz. Doskonała komunikacja na linii klient – projektant jest bezcenna, ale aby stworzyć wyjątkową przestrzeń potrzeba jeszcze czegoś. Światowego designu, którego tu nie brakuje.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Wnętrze w nadmorskim stylu: dom w stylu marynistycznym
Włoska nostalgia z industrialem: kawiarnia w Sydney

Stuletni magazyn na przedmieściach Sydney okazał się idealnym miejscem dla rodzinnej firmy. Istniejąca od 1970 roku sieć Genovese Coffee House postanowiła otworzyć tu pierwszą wielofunkcyjną kawiarnię, a pomogła jej w tym pracownia architektoniczna Alexander & Co.

Wnętrza publiczne

„Delikatesy” w Opolu. Food court w vintage’owych wnętrzach kultowego sklepu

Kiedyś luksusowy jak na lata PRL-u „sam”. Dziś – przestrzeń gastronomiczna z sześcioma lokalami. Niełatwej adaptacji historycznego wnętrza podjęła się opolska pracownia architektury The Wall. Jej cel? Przy wprowadzaniu nowych funkcji odzyskać zatarty urok modernistycznego lokalu. Metamorfoza zakończyła się pełnym sukcesem – w „Delikatesach” równie dobrze czują się i starsi, i młodzi opolanie.