Aktualny motyw: Konkurs Dobry Wzór

Logo Dobry Wzor

Mecenas Motywu

Prostota i solidność: lifting przestrzeni biurowej Evoltec

Siedziba firmy Evoltec przeszła gruntowny remont. Estetykę typową dla lat 90. zastąpił nowoczesny, powściągliwy, biurowy styl, którego głównym wyznacznikiem jest jakość i solidność.

Ujednolicenie wystroju, doświetlenie wnętrz i organizacja przestrzeni zgodnie z zasadami ergonomii to podstawowe założenia projektu odświeżenia siedziby firmy Evoltec. Inwestorowi zależało przede wszystkim na pozbyciu się przestarzałych materiałów, kolorystyki i rozwiązań typowych dla lat 90., które zupełnie nie pasowały do wizerunku nowoczesnej firmy z branży technicznej. 

Realizację inwestycji zlecono Bibiannie Stein-Ostaszewskiej, z pracowni architektonicznej Bibi Space.

Dobry design już od wejścia

W wystroju znalazły odzwierciedlenie specyfika działalności firmy, jej przywiązanie do jakości i solidności. W otwartym lobby stanęły fotele Cassina Utrecht w kolorze nawiązującym do firmowych barw Evoltec. Nad minimalistyczną recepcyjną ladą z szafek USM Haller zawisła lampa marki Delta Light. Podobną znajdziemy również nad stołem w przeszklonej sali konferencyjnej, którą projektantka, ulokowała tuż obok recepcji. Wygodne, ergonomiczne krzesła Vitry oraz meble USM tworzą komfortowe warunki do szkoleń i spotkań z kontrahentami.

przeszklone wnętrze z jasnym drewnianym nosem oraz sitkowymi szarymi krzesłami duże pomieszczenie hal w kolorach jasnej szarości z białą recepcją z metalowymi konstrukcjami

Architektce zależało na dyskretnym przenikaniu wnętrz o różnych funkcjach, tak aby poszczególne pomieszczenia płynnie się ze sobą łączyły. Elementem spajającym przestrzeń parteru stała się jednolita posadzka z żywicy syntetycznej, którą wylano bezpośrednio na bardzo zniszczone i przestarzałe płytki. Dzięki jaśniejszej kolorystyce przestronne lobby zyskało całkiem nowe oblicze.

Perfekcyjne wykończenie

Na popielatoszarej ścianie w holu przy schodach, ukryto drzwi prowadzące do toalety dla gości. Tuż obok znajduje się identyczna toaleta dla pracowników. Wystrój obu łazienek jest bardzo prosty, wręcz surowy, utrzymany w odcieniach szarości i grafitu. Od ciemnego tła zdecydowanie odcina się biel ceramiki. Podstawowy walor toalet stanowi perfekcyjne wykończenie pomalowanych farbą ścian i wyposażenie firmy Geberit. 

ciemne wnętrze toalety z jasną białą armaturą pod lustrem toaleta z szarymi ścianami oraz lustrem

Dyspensery i suszarki do rąk zostały ukryte za lustrem nad umywalką. Miski wc są pozbawione wewnętrznego kołnierza, na którym najczęściej osadza się brud i bakterie. Kryte mocowania i gładka powierzchnia mis ułatwiają utrzymanie toalety w czystości, co w przypadku biurowych łazienek ma szczególne znaczenie.

Komfortowa przestrzeń dla pracowników i gości

Na parterze, oprócz lobby i sali konferencyjnej mieści się showroom, gdzie klienci Evoltec mają możliwość zapoznania się z działaniem urządzeń usprawniających pracę w zakładach produkcji wiązek elektrycznych. Na tym samym poziomie znajduje się główna część biurowa oraz zaplecze socjalne dla pracowników firmy. 

zielona kuchnia z wysokimi szafkami przy drewnianym wykończeniu ściany kuchnia w kolorze ciemnej zieleni przy stole z białymi krzesłami i kolorowymi elementami

Tu także znajdziemy sprzęty i meble najlepszych światowych marek, takich jak Vitra, USM czy Balma. Wystrój kuchni – prosty, a jednocześnie przytulny, zdominowany przez drewno, biel i butelkową zieleń – wyraźnie kontrastuje z przestrzenią do pracy. To celowy zabieg, projektantce zależało bowiem na tym, by pracownicy czuli się tu swobodnie i mogli oderwać od służbowych obowiązków.

Gabinet prezesa ulokowano na piętrze. Trafimy do niego, idąc po szklanej kładce rozciągniętej nad lobby. Ten niecodzienny element to oryginalny pomysł architektów budynku, który inwestor zdecydował się unowocześnić. Wypełnienie masywnej konstrukcji przezroczystym szkłem pozwoliło doświetlić lobby, dodając mu lekkości i przestronności. 

szklane przejście na drugą stronę wykonane ze szkła i profilów aluminiowych w białym otoczeniu otwarta przestrzeń z pomostem szklanym przy zielonych meszowych zielonych fotelach i szklanym stołem

Z gabinetem prezesa sąsiaduje pokój do pracy dla gości – zagranicznych partnerów handlowych, którzy często odwiedzają Evoltec. W trosce o ich komfort na piętrze ulokowano również niewielką toaletę. 

biuro z dużą powierzchnią jasnym wnętrzem i brązową kanapą skórzany czarny fotel z nogami z chromowanej konstrukcji we wnętrzu biura

Bio projektu:
Projekt: pracownia BIBI SPACE, Bibianna Stein-Ostaszewska, współpraca: Aleksandra Baranowska
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: 380 m2
Zdjęcia: Yassen Hristov

Fot.: Yassen Hristov; oprac. na podst.: mat. prasowe Geberit