Dostrzegając wartości tego regionu, Rawan i Selma zdecydowali się na współpracę z agencją brandingową Bananamonkey, mającą siedziby w Londynie i Bejrucie, aby nadać tej koncepcji szczególny kształt. W myśl wspólnych ustaleń, Juno stało się ważnym lokalnym miejscem, oferującym posiłki w ciepłej atmosferze w ramach dobrze skomponowanego menu.

Czerpiąc inspirację z ponadczasowego włoskiego klimatu, jak również stylistyki kultowych amerykańskich restauracji, wnętrze Juno przywołuje ciepłą i przyjazną atmosferę, która łączy w sobie materiały i elementy, zaczerpnięte z obu tych kulinarnych światów.

Wchodząc do lokalu, klientów wita wspaniała fasada, która wpuszcza do wnętrza mnóstwo światła. To dzięki rozsuwanym oknom stworzonym po to, aby zapewnić płynne połączenie wnętrza z otoczeniem, co docenimy zwłaszcza w cieplejsze dni. Subtelne krzywizny kierują nas następnie ku podłodze restauracji, starannie zestawiając ją z delikatnie teksturowanymi otynkowanymi ścianami.

Początkowo, wyzwaniem było zapewnienie w lokalu przytulnej i zachęcającej atmosfery pomimo imponującego sufitu o podwójnej wysokości – ten zajmuje przednią połowę restauracji. Definiując bryły, duet projektowy miał w głowach chęć zastosowania jeszcze innego elementu architektonicznego – po to, by obramować i celebrować różnorodną charakterystykę przestrzeni. Wprowadzenie klasycznych, szklanych pustaków pozwoliło schować klatkę schodową, ukazując też miejsce przygoptowawnia posiłków. Sama pizzeria i część przeznaczona dla gości, zostały ukryte pod antresolą – w tej strefie króluje ciepłe drewno. Wybór materiałów to niejako oda do tradycyjnych wnętrz restauracyjnych – autorom projektu zależało, by nadać przestrzeni klimat retro.

Dobrana kompozycja

Rawan i Selma stworzyli wyrafinowaną kombinację materiałów, które tworzą kontrasty i nadają tej przestrzeni unikalnego charakteru. Podłoga wykonana z dużych kawałków marmuru-lastryko, odlanych w kolorze ciemnoszarym jest prosta, a jednocześnie odważna. Ogromne obłe siedzisko dyskretnie otula kolorowe stoły, kierując wzrok na zalaną słońcem fasadę. Blaty o wysokim połysku w kolorze żółtym i brzoskwiniowym zostały uzupełnione jasnym chromem, co stanowi ukłon w stronę kultowej estetyki spotykanej w oldschoolowych dining barach. To podejście do neo-jadalni rzutuje także na wybór mebli i sztućców – znajdziemy tu drewniane krzesła firmy Verges, zdobiące stoły i unikatowe talerze z logo Juno.Jak Wam się podoba?

Bio projektu

  • Projekt: Rawan Muqaddas Works + Selma Akkari
  • Lokalizacja: West Walk, Doha, Katar 
  • Powierzchnia: 91 m2
  • Realizacja: maj 2023
  • Zdjęcia: Oculis Project

    Galeria zdjęć