Design w soczewce, czyli warszawska siedziba Bausch & Lomb

Pracownia 137kilo wspólnie z Beza Projekt stworzyli B+L HQ, czyli projekt głównej w Polsce, warszawskiej siedziby Bausch & Lomb, amerykańskiego przedsiębiorstwa produkującego sprzęt medyczny.

Firma Bausch & Lomb znana jest z produkcji soczewek kontaktowych oraz okularów Ray-Ban, sprzedanych w 1999 roku włoskiej firmie Luxottica Group. Firma jest właściwie jednym z największych producentów soczewek kontaktowych i sprzętu medycznego w USA. Aktualnie zatrudnia ponad 13 tys. osób w 36 krajach.

Jak czytamy na stronie pracowni 137kilo: "Klient szukał przestrzeni, która podkreśli naukowe dziedzictwo firmy, a zarazem zapewni najwyższej jakości warunki pracy dla zespołu. Inspiracją były laboratoria oraz główny produkt klienta – soczewki i szkła kontaktowe. Białe, otwarte sufity w połączeniu z przeszkleniami tworzą jasną i przejrzystą przestrzeń. Sterylność estetyki została przełamana zielonymi ścianami na głównych osiach widokowych wewnątrz biura oraz rozwiązaniami funkcjonalnymi sprzyjającymi pracy zespołowej oraz relaksowi".

Pomieszczenia oddzielone od siebie szklanymi ścianami zostały wzbogacone o zasłony, które zapewniają prywatność i wprowadzają do wnętrza ciepłą, domową atmosferę. Siedziba ma m.in. dużą salę konferencyjną, kuchnię z jadalnią czy gabinet okulistyczny. Stanowiska pracy zostały rozplanowane na powierzchni typu open space, a jej otwartą przestrzeń wzbogacono o kopuły konferencyjne, wyodrębniając tym samym poszczególne działy wewnątrz firmy – "kopuły są przeznaczone do mniej formalnych spotkań roboczych. Nadmuchiwana, high-techowa powłoka wpisuje się w konwencję produktów optycznych firmy. Wewnętrzna podkonstrukcja stalowa usztywnia całość oraz zapewnia bezpieczeństwo pożarowe. Do kopuł doprowadzono wentylację i klimatyzację, zapewniając optymalne warunki do pracy. Miękka, puszysta wykładzina wyróżnia powierzchnie o mniej formalnym charakterze". Dla klienta ważne było zadbanie o dobre samopoczucie pracowników, dlatego integralną częścią projektu jest fun room z biblioteką i piłkarzykami.

"Stanowiska pracy są jednym z najważniejszych elementów założenia. Podkreślono pracę zespołową czteroosobowymi wyspami w kształcie znaku ‚+’ pojawiającego się w logotypie klienta. Każda jednostka jest scalana drzewem, o które muszą dbać pracownicy. Gatunki roślin na ścianach zielonych zostały dobrane pod kątem ich właściwości oczyszczania powietrza w biurze oraz pochłaniania kurzu".

Praca nad koncepcją była prowadzona na makietach – finalna wersja została zaprezentowana całemu zespołowi przed rozpoczęciem prac budowlanych (2012).

szklana ściana w białym wnętrzu

szklany okrąg przy ścianie kwiatów

nowoczesne biuro z drzewem

szklane drzwi obok ściana wspomnień

szklana konstrukcja ze stołem

zielona biała sala konferencyjna

szklana zasuwana ściana z białą zasłoną

specjalistyczny gabinet zabudowany szklanymi ścianami

duża bańka w biurze obok skrzynek

ściany z kwiatami biurowcu

bańka ze stołem od środka

nowoczesne wnętrze biura

kolorowy plan budynku

biała instalacja nad kwiatami

rysunek

rury wentylacyjne podłączone do bańki

małe drzewo na biurku

niebieskie siedzisko obok ściany zieleni