Aktualny motyw: Akustyka we wnętrzach

MAGAZIF motyw Knauf

MECENAS MOTYWU

7. Międzynarodowe Biennale Architektury Wnętrz – wyniki konkursu dla profesjonalistów

W ramach konkursu dla profesjonalistów przyznano nagrodę główną oraz dwa wyróżnienia honorowe dla każdej kategorii.

Jury w konkursie dla profesjonalistów w dwóch kategoriach – projekt aranżacji wnętrz z sektora prywatnego i publicznego

  • prof. dr hab Beata Szymańska WAW ASP Gdańsk
  • dr hab. Joanna Walendzik-Stefańska pros. ASP, WAW ASP Warszawa
  • dr hab. Mateusz Wróblewski prof. UAP, WAW UAP Poznań
  • prof. dr hab. Elżbieta Pakuła-Kwak WAW ASP Kraków
  • prof. dr hab. Rafał Ziembiński WAW ASP Kraków
  • redaktorka naczelna Architektura&Biznes, Małgorzata Tomczak
  • redaktorka naczelna MAGAZIF.com, Katarzyna Księżopolska

Jury przy ocenie projektów zwróciło szczególną uwagę na:

  • spójną ideę i oryginalne rozwiązania projektowe,
  • rozwiązania funkcjonalne, technologiczne i materiałowe zgodne ze współczesną wiedzą, nauką i technologią,
  • poprawność organizacji stref wnętrza,
  • twórczy wkład w aranżowanie przestrzeni relacji społecznych/międzyludzkich oraz relacji człowieka z naturą,
  • kontekst miejsca i użytkownika, wykorzystanie potencjału lokalnej kultury, tradycji, rzemiosła, 
  • estetykę zastosowanych rozwiązań, 
  • dobór wyposażenia oraz oryginalność i funkcjonalność indywidualnie zaprojektowanych elementów wyposażenia wnętrza, 
  • artystyczny i indywidualny poziom prezentacji projektowej, 
  • zrównoważone projektowanie.

Wyniki konkursu dla profesjonalistów w kategorii wnętrza prywatne.

GRAND PRIX

Przemysław Cepielik, Grzegorz Bukowski, Ewelina Słomska – Eklekt Atelier

Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów

Opis autorów projektu:
Prezentowana realizacja została zaprojektowana w oparciu o podaną przestrzeń w budynku bez „kantów”. Chcąc stworzyć coś wyjątkowego, czuliśmy iż wymaga to od nas lekkości formy, otwartej przestrzeni,  delikatności kolorystycznej oraz odpowiedniego doboru materiałów, który pozwoli technologicznie zrealizować idee. Całość podana w ogólnie młodym, świeżym klimacie. W odbiorze bardzo ciepłej atmosfery, która pomimo nowoczesnej i śmiałej formy, przekształca tę bryłę w dom.  Początkową inspiracją był kształt budynku i mieszkania, a także pragnienie klienta aby stworzyć coś ponadczasowego.

W uzasadnieniu przyznania GRAND PRIX prof. Beaty Szymańskiej czytamy min. „(…) Projektowanie wnętrz, w których dominuje linia krzywa wymaga szczególnej wrażliwości projektanta. Łatwo otrzeć się o kicz, co nie miało miejsca w tym projekcie. Zastosowanie wysublimowanych krzywych i bezwzględna kontrola zmiany promienia przez projektanta/tkę pozwoliły stworzyć wnętrze niebanalne i eleganckie”. 

I wyróżnienie honorowe

Robert Gruszewski – RG Studio

Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów

Opis autorów projektu:
Założenie było proste – przestrzeń mieszkalna maksymalnie ergonomiczna oraz neutralna w formie i kolorystyce, po to, by to sztuka odgrywała w niej rolę pierwszoplanową i mogła wybrzmieć jak najswobodniej. Niewielki metraż oraz ilość zgromadzonych obiektów doprowadziły do decyzji by maksymalnie optycznie powiększyć przestrzeń, stąd minimalistyczne podejście, jeżeli chodzi o formy. W ten sam sposób potraktowana została kolorystyka: na podłodze znalazła się bielona deska a neutralna szarość pojawiła się na zabudowach meblowych. Jest to swego rodzaju zabawa pomiędzy sztuką a designem, w której wszystko okazuje się być na swoim miejscu. Minimalistyczne formy wchodzą w relacje z kolorowymi obiektami, budując tożsamość tego miejsca.

W werdykcie jednego z członków czytamy: „ (…) Organizacja wnętrza oparta głównie na relacji kolorystycznej zawieszonych grafik z kolorystyką zastosowanych mebli i gadżetów. Zabawy kompozycyjne typu „żółta kaczuszka” na tle ściany łazienki w kolorze lapis lazuli są tylko efektem aranżacyjnym, przygotowanym do sesji fotograficznej. Układ funkcjonalny maksymalnie ergonomiczny”. 

II wyróżnienie honorowe / ex aequo 

Anna Markowska-Puzia, Jagoda Piotrowska – Pracownia Prosty Układ

Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów

Opis autorów projektu:
Projekt zakłada generalny remont starego mieszkania, uwarunkowany zmianą potrzeb mieszkańców. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na znaczącą zmianę układu funkcjonalnego, uwzględniającą ingerencję w układ ścian. Został on zmodyfikowany tak aby maksymalnie wykorzystać potencjał pomieszczeń i spełnić wszystkie potrzeby lokatorów. Dzięki indywidualnie zaprojektowanym elementom wyposażenia możliwe było zagospodarowanie mieszkania w sposób maksymalnie wykorzystujący jego potencjał. Wnętrze utrzymane jest w stonowanych barwach przełamanych wyrazistymi akcentami, co pozwoliło uzyskać elegancki, nowoczesny i ponadczasowy charakter przestrzeni.

Michał Swałtek – Swałtek Design Studio

Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów

Opis autorów projektu:
Intencją projektanta było stworzenie w zadanym wnętrzu funkcjonalnej, ponadczasowej i atrakcyjnej wizualnie kompozycji architektonicznej, przy zachowaniu klarownego i konsekwentnego zestawienia materiałowego i kolorystycznego. Biel i czerń stanowią tło dla elementów z naturalnego dębu. Kompozycję uzupełniają akcenty szarości i butelkowej zieleni.

Wyniki konkursu dla profesjonalistów w kategorii wnętrza publiczne.

GRAND PRIX: Patrycja Ochman – Tarka, Paulina Ochman – OCH KONCEPT

Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów

Opis autorów projektu:
Projekt Biblioteki Publicznej w Kalwarii Zebrzydowskiej jako wnętrza wielofunkcyjnego, którego celem jest zawiązywanie wspólnoty pomiędzy mieszkańcami małego miasteczka. Projekt obejmował wszystkie pomieszczenia: czytelnię i księgozbiór główny, bibliotekę dla dzieci, przestrzenie wspólne, pomieszczenia socjalne i pracowników, toalety. Wszystkie rozwiązania materiałowe musiały spełniać rygorystyczne normy europejskie. Przestrzeń scala spójna idea związana z patronem biblioteki, Stanisławem Wyspiańskim. Wielkoformatowe tapety z pracami artysty stały się integralną częścią wnętrza poprzez zastosowaną kolorystykę i materiały wykończeniowe. Czytelnia spełnia również funkcję przestrzeni wykładowej – przewidziano możliwość prowadzenia projekcji multimedialnych, oraz warsztatowej – forma stolików umożliwia zmianę ich konfiguracji w zależności od potrzeb.

I wyróżnienie honorowe: Anna Kasprzycka, Wojtek Pleti, Daniel Niechaj – Insidelab

Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów Biennale Architektury Wnętrz - Wyniki konkursu dla profesjonalistów

Opis autorów projektu:
Projekt obejmował przygotowanie szczegółowego „space planu” na który złożyło się: 20 działów firmy, recepcja ze strefą dla gości, projekty sal konferencyjnych, części wspólnych: kuchnia, szatnia, sanitariaty. Wnętrza zostały zaprojektowane w oszczędnej gamie kolorystycznej. Głębokie matowe czernie ocieplono elementami drewna dębowego i pojawiającymi się w kilku miejscach zielonymi ścianami. Przestrzeń funkcjonalna została podzielona czarno białymi sufitami. Nad komunikacją, w sali konferencyjnej oraz w częściach socjalnych został widoczny strop wraz z instalacjami – pomalowany na kolor czarny, z wyłączeniem instalacji p.poż. Na pozostałej powierzchni, w strefie pracy, został zaprojektowany biały sufit z wysokimi parametrami akustycznymi.

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe Akademi Sztuk Pięknych w Krakowie