Aktualny motyw: Łazienki inspirowane modą

Logo Tubądzin

Mecenas motywu

Architektura grecka w nowym wydaniu: kamienna willa na Mykonos

Dom wakacyjny, zaprojektowany przez K Studio na greckiej wyspie Mykonos otaczają kamienne i bielone ściany. Pośrodku otwartego i dającego cień tarasu-patio pozostawiono drzewo. Całości dopełnia widok na Morze Egejskie.

K Studio zaprojektowało sześciopokojową willę z myślą o młodej parze, która zapragnęła stworzyć miejsce, do którego będzie mogła zapraszać w lecie swą rodzinę i przyjaciół.

biały kamień podtrzymujący drewniany dach przy wejściu do willi z małym drzewem oliwnym zdjęcie z góry na grecką wyspę z rozsianymi willami

Proste, surowe bryły ulokowane na centralnej przestrzeni dziedzińca stworzono tak, aby pomieścić jadalnię na świeżym powietrzu z widokiem na basen i Morze Egejskie. To jednak nie wszystko: położenie domu pozwala jak najlepiej wykorzystać widok zachodzącego słońca na sąsiedniej wyspie Delos.

widok na kamienną ścianą chowającą się w zboczu greckiej wyspy dwa białe budynki willi połączone tarasem z drewnianym zadaszeniem nad brzegiem basenu

Przestrzenie zewnętrzne willi Mandra są zacienione przez kratę z drewna kasztanowego, która tworzy pergolę. Kwadratowe wycięcie pozwala na swobodny wzrost znajdującego się poniżej drzewa.

wejście na przestrzeń przed willą z dwóch ścian ułożonych z kamieni

Jak przyznają twórcy projektu, aby stworzyć dom, który pozwoliłby gościom cieszyć się przebywaniem na świeżym powietrzu przez cały dzień, musieli wziąć pod uwagę intensywność klimatu, zapewniając cień i ochronę przed żywiołami.

Przy frontowym wejściu, oznaczonym szczeliną w kamiennym murze, drewniana osłona przeciwsłoneczna wystaje nad patio i jest podtrzymywana w zewnętrznym narożniku przez solidną skałę. Warto wiedzieć, że większość z kamieni wykorzystanych do powstania domu pochodzi z okolicy.

duży drewniany stół z krzesłami na kamiennym tarasie pod zadaszeniem na drewnianym stelażu z matą biały budynek willi nad basenem z kamiennymi głazami opartymi o budowlę

Od strony basenu, kuchnia i część mieszkalna otwierają się na dziedziniec, a sypialnie w oddzielnych budynkach, znajdujące się po ich bokach zapewniają intymność. Jak Wam się podoba?

jasne wnętrze willi z ciemno szarą kafelkową podłogą z jasno szarą sofą jasne wnętrze jadalni z ciemną podłogą z dużym drewnianym stołem pod trzema czarnymi lampami jasne wnętrze salonu z długą jasną sofą przy niskim drewnianym stoliku jasne wnętrze sypialni z drewnianą szafą i drewnianym sufitem jasna sypialnia gościnna z kamienną podłogą z drewnianą zabudową mała ciemna szuflada obok łóżka w jasnej sypialni jasna mała łazienka z białą umywalką na kamiennym biało czarnym blacie

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe K Studio

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Wychodząc od sztuki. Graficzne wnętrza domu własnego pary architektów
Wychodząc od sztuki. Graficzne wnętrza domu własnego pary architektów

Najtrudniej stworzyć coś dla siebie – mówi zgodnie wielu projektantów. Ale Patrycja Śliż i Jakub Flisiak z Pracowni Architektury The Wall niełatwe zadanie przebudowy stuletniego domu
na potrzeby powiększającej się rodziny zrealizowali z ogromnym sukcesem. Wiele inspiracji znaleźli w szczególnie ważnej dla nich sztuce, twórczo czerpali także z tradycji Bauhausu. Efektem prac jest jasne, minimalistyczne wnętrze z wyrafinowanymi akcentami koloru.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Naturalna harmonia z ceglastym akcentem w domu pod Opolem
Harmonia i odcienie cegły: boho i nowoczesność w domu pod Opolem

Dom z ogrodem w Górkach pod Opolem to rodzinny azyl małżeństwa z trójką synów. W tej przestrzeni znalazło się miejsce nie tylko na przestronny salon, sypialnię czy pokoje dziecięce, ale również na siłownię, bawialnię, a nawet saunę. W projekcie dominują beże, biele, szarości oraz ocieplające wnętrze akcenty drewniane, ale nie zabrakło tu też nieco odważniejszej barwy.