Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Architektura, która odwołuje się do wszystkich zmysłów

Holenderscy architekci Mecanoo zaprojektowali kamienny budynek teatru i centrum konferencyjnego w Lleida, hiszpańskim mieście położonym ok. 160 km od Barcelony. Obok tego obiektu na pewno nie można przejść obojętnie.

Materiały, których użyto do budowy, różnicują przestrzeń i pomagają zorientować się wewnątrz obiektu. W jednym miejscu rozciągać się więc będą białe tynkowe ściany i drewniane podłogi, w innym intensywne kolory i marmurowe posadzki. Dla przykładu – hol wyłożony jest marmurem, ale foyer prowadzący do sali teatralnej to już stuprocentowe drewno. Sam teatr ma klimat sadu, jego wnętrze wypełniono ciemnym drewnem, które – dla zintensyfikowania atmosfery – rozświetlają ryciny drzew na ścianach i liście na suficie. Paletę kolorów dobierano inspirując się owocami – taka tendencja widoczna jest w zasadzie w całym budynku nawiązującego do wieloletniej tradycji tego regionu, związanej właśnie z uprawą owoców.

La Llotja jest budynkiem o intrygującej architekturze. Cała jego powierzchnia wynosi 37 500 m<sup>2</sup>, w teatrze znajduje się 1000 miejsc, dwie sale konferencyjne pomieszczą 400 i 200 osób. Wewnątrz znajdują się również pomieszczenia wielofunkcyjne, sala dla prasy, restauracja i salon. Na dachu umieszczono funkcjonalny i estetyczny ogród wypełniony pnączami róż, jaśminu i bluszczu – porastająca dach roślinność zapewnia chłód w gorące letnie dni, wygląda pięknie i tworzy dodatkowe miejsce rekreacji dla gości.

Mecanoo zatrudnia pracowników wielu różnych dziedzin, dzięki czemu tworzy unikalne obiekty. Najważniejsze w ich pracy jest ścisłe wiązanie każdego projektu z tradycją, otoczeniem i czasem. „Architektura powinna odwoływać się do wszystkich zmysłów” to idea, którą się kierują.

duża liczba ludzi na konferencji
© Christian Richters
duży hol
© Lafotogràfica
duży ciemny hol
© Lafotogràfica
stylowa sala
© Lafotogràfica
szary podest
© Christian Richters
sala konferencyjna
© Christian Richters
kolorowy korytarz
© Christian Richters
podświetlane drzewo
© Christian Richters
nietypowa sala konferencyjana
© Christian Richters
duża sala z czerwonymi krzesłami
© Christian Richters
nowoczesny korytarz
© Lafotogràfica
szklany sufit
© Christian Richters
budynek nocą
© Christian Richters
oświetlony nowoczesny budynek
© Christian Richters
oświetlony nowoczesny budynek
© Christian Richters
żółty budynek
© Christian Richters
budynek z lotu ptaka
© Christian Richters
duży zółty budynek z palmami na zewnątrz
© Christian Richters
kwadratowy budynek
© Christian Richters
plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku plan budynku

Wnętrza publiczne

Biuro W&W Consulting – o bezpieczeństwie na luzie

BHP to dziedzina, która kojarzy się z regułami, przepisami i dość skostniałym wizerunkiem. Tymczasem firma W&W Consulting nie tylko postanowiła zmienić aranżację swojego warszawskiego biura tak, by lepiej służyła jej codziennej pracy, ale też pokazać swoją branżę w świeży i atrakcyjny sposób. Receptą na zaspokojenie jej oczekiwań okazała się współpraca z MIXD.

Aktualności

MoodWorks odnosi sukces w Paryżu

MoodWorks – Dora Kuć i Karina Snuszka z sukcesem w międzynarodowym konkursie DNA Paris Design Awards. Studio architektury wnętrz zdobyło nagrodę w kategorii „workplace” za warszawską siedzibę międzynarodowej kancelarii prawnej Allen&Overy.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Wnętrze w nadmorskim stylu: dom w stylu marynistycznym
Włoska nostalgia z industrialem: kawiarnia w Sydney

Stuletni magazyn na przedmieściach Sydney okazał się idealnym miejscem dla rodzinnej firmy. Istniejąca od 1970 roku sieć Genovese Coffee House postanowiła otworzyć tu pierwszą wielofunkcyjną kawiarnię, a pomogła jej w tym pracownia architektoniczna Alexander & Co.

Wnętrza publiczne

„Delikatesy” w Opolu. Food court w vintage’owych wnętrzach kultowego sklepu

Kiedyś luksusowy jak na lata PRL-u „sam”. Dziś – przestrzeń gastronomiczna z sześcioma lokalami. Niełatwej adaptacji historycznego wnętrza podjęła się opolska pracownia architektury The Wall. Jej cel? Przy wprowadzaniu nowych funkcji odzyskać zatarty urok modernistycznego lokalu. Metamorfoza zakończyła się pełnym sukcesem – w „Delikatesach” równie dobrze czują się i starsi, i młodzi opolanie.