Elewację w dużej mierze pokrywa strukturalny tynk w kolorze off-white, wybijający się na tle antracytowych ram okiennych. Wejście główne oraz część garażowa zostały wykończone matową deską elewacyjną w zgaszonym odcieniu drewna. Podstawowe funkcje domu rozplanowano wokół wewnętrznego atrium z basenem kąpielowym. Patio oraz rozległe przeszklenia zapewniają stały kontakt domowników oraz bliskość z naturą.

Idealnie wkomponowany

W najbliższym sąsiedztwie domu znajdują się wieloletnie, rozłożyste sosny, które zostały wkomponowane w całość założenia projektowego. Natura znalazła swoją kontynuację także w zastosowanych materiałach: posadzki wykonano z kamienia w naturalnej, ciepłej kolorystyce, podobnie jak basen – stanowiący centralny punkt i główną oś widokową. Jego zwieńczenie stanowi kaskada wodna, zorientowana na teren zielony, rozpościerający się dookoła posesji. Wysokie przeszklenia w elewacjach od strony patio sprawiają, że wnętrza łączą się w naturalny sposób z wewnętrznym dziedzińcem – z każdej sypialni widoczna jest błękitna tafla wody w basenie i pobliski las sosnowy.

Wnętrza

Wyższa cześć domu to strefa dzienna z otwartą kuchnią, jadalnią, salonem oraz gabinetem i łazienką. Niższa część to strefa prywatna, gdzie znajdują się sypialnie z łazienkami, garderoby i pomieszczenia pomocnicze. Rozsuwane, duże przeszklenia zapewniają bezpośredni dostęp na taras z każdego pomieszczenia i frajdę płynącą z delektowania się bliskością otaczającej przyrody. Obok sypialni, zza ażurowej przysłony wyłania się pokój kąpielowy, którego centralnym punktem jest wolnostojąca wanna. Ściany pokrywają kamienne płyty, natomiast posadzka została wykonana z odpornego na wilgoć drewna teakowego.

Osobnym budynkiem, jednak wciąż stanowiącym integralną część założenia jest przeszklony pawilon – letnia kuchnia czyli miejsce spotkań domowników i ich gości. Promienie słońca, wpadające do wnętrza z trzech stron, rozświetlają kamienne ściany w jego wnętrzu. Po zmroku dekoracyjne, nastrojowe oświetlenie podkreśla trójwymiarowość elewacji odbijających się w tafli wody basenu.

Bio projektu

    • Projekt: JMW Architekci
    • Powierzchnia: 420 m2
    • Zdjęcia i wizualizacje: JMW Architekci

Galeria zdjęć