Aktualny motyw: Świąteczne inspiracje

Vector+: nowy warszawski biurowiec w duchu eko

Nowym punktem charakterystycznym na warszawskiej Woli stał się niedawno oddany do użytku nowoczesny biurowiec Vector+. To pierwsza biurowa inwestycja firmy Profbud. Budynki zaprojektowała pracownia JSK Architekci.

Dwa wieżowce usytuowane są niespełna 4 km od centrum stolicy, przy skrzyżowaniu Alei Prymasa Tysiąclecia i ulicy Obozowej. Atutem tej lokalizacji jest łatwy dostęp do komunikacji miejskie i podmiejskiej, atrakcyjnych tras rowerowych, a także sąsiedztwo drogi krajowej S8. Pracownicy biurowca z pewnością doceniają sąsiedztwo pełnych zieleni parków: Moczydło, Szymańskiego i Sowińskiego, a także placówek sportowych (np. Hala sportowa Koło) oraz wielu punktów handlowo-usługowych (np. CH Wola Park). – Biurowiec Vector+ zaprojektowany został jako urbanistyczny akcent i punkt orientacyjny w tej części Woli – mówi Mariusz Rutz, współwłaściciel JSK Architekci.

nowoczesny biurowiec Vector+ ujęcie białego budynku z zewnątrz z góry nowoczesny biurowiec Vector+ przestronne patio pomiędzy wieżami budynku

Kompleks biurowy Vector+ składa się z dwóch wież o różnej wysokości: jedna ma 15, druga 7 kondygnacji, połączonych transparentnym, przeszklonym łącznikiem, którego elewacja pokryta jest strukturalnym szkłem o wysokim współczynniku przepuszczalności energii słonecznej. Na jego dachu zaaranżowano taras dla pracowników – idealne miejsce do wypoczynku, spotkań oraz uprawiania aktywności fizycznej. Od centrum stolicy widoczna jest wyższa część budynku, zaś od Alei Prymasa Tysiąclecia – niższa, która koresponduje z zabudową otaczających go bloków mieszkalnych.

nowoczesny biurowiec Vector+ zdjęcie budynku z zewnątrz nowoczesny biurowiec Vector+ zdjęcie szklanej elewacji z góry na plac wejściowy

Biura w budynkach Vector+ zaprojektowane zostały w taki sposób, by zapewnić komfort różnym najemcom. Mają one formę przestrzeni typu open space, wyciszonych, eleganckich gabinetów oraz układów mieszanych, łączących oba rozwiązania. Nie brakuje także komfortowych sal konferencyjnych. Pracownicy biur mają do dyspozycji strefy socjalne, przestrzeń do relaksu, a także kantynę i 7 szybkobieżnych wind. Najemcom zapewniono duży, trzykondygnacyjny parking ze stacjami do ładowania samochodów elektrycznych oraz z szatniami, przebieralniami i prysznicami dla rowerzystów. Na parterze budynku znajduje się dostępna dla wszystkich przestrzeń handlowo-usługowa oraz restauracja, uwagę przykuwa też hol wejściowy i recepcja.

nowoczesny biurowiec Vector+ elegancka ciemna poczekalnia z niebieskim fotelami i drewnianym stolikiem na ciemnej kamiennej podłodze nowoczesny biurowiec Vector+ wnętrze ze złotą recepcją

Przestrzeń przyjazna środowisku

W budynku o łącznym metrażu 13,5 tys. m2 powierzchni, ponad 12 tys. m2 stanowi nowoczesna powierzchnia biurowa. Vector+ jest zaprojektowany, zbudowany i zarządzany zgodnie z najlepszymi praktykami i zasadami biophilic design obowiązującymi na świecie. W wystroju zastosowano naturalne materiały – głównie szkło, drewno dębowe, kamień, a także elementy stalowe, nawiązując do architektury zewnętrznej.

Zadbano, aby do wnętrza biurowca wpadało dużo światła dziennego: udało się to dzięki oknom odpowiadającym swą wielkością wysokości całej kondygnacji. Poza tym, okna są tylko w części osłonięte żaluzjami zewnętrznymi. Co ważne, przestrzenie Vector+ mają dostęp do okien uchylno-rozwiernych, a wentylacja i ogrzewanie są zarządzane przez system BMS.

System czuwa też nad zużyciem energii i wody we wspólnych częściach kompleksu, natomiast pracownicy korzystają z własnych liczników. We wszystkich przestrzeniach dostosowano parametry akustyczne do otoczenia dla maksymalnego komfortu najemców, jak również zapewniono wewnętrzną filtrację powietrza, co sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. By zmniejszyć ilość wody pitnej zużywanej do podlewania roślinności, zastosowano system zbierania deszczówki. Zastosowane rozwiązania projektowe i ekologiczne oraz udogodnienia sprawiają, że Vector+ wpisuje się w aktualne trendy w budownictwie budynków biurowych i w zagospodarowaniu przestrzeni wokół nich.

Fot.: Artur Cymerman; oprac. na podst.:
mat. prasowe Vector+