Aktualny motyw: Kolor roku we wnętrzach

Apartament z widokiem na Łazienki Królewskie

To tutaj warszawiacy szukają wytchnienia po ciężkim dniu. Niezwykłej urody kompleks pałacowo-ogrodowy znajduje się niemal w sercu miasta. Mieszkańcy Park Lane mogą go podziwiać z okien ekskluzywnych apartamentów.

Park Lane jest jednym z najbardziej prestiżowych warszawskich obiektów mieszkalnych. Jego wyróżnikiem jest lokalizacja. Nowoczesny apartamentowiec przy ul. Podchorążych efektownie wpisuje się w scenerię Dolnego Mokotowa i dobrze koresponduje z parkiem Łazienki Królewskie. 

Wewnątrz budynku znajduje się dwanaście reprezentacyjnych apartamentów. Wszystkie, podobnie jak części wspólne budynku – hol, sala fitness czy sala konferencyjna – zostały poddane rewitalizacji. Uznana pracownia architektoniczna de novo zmieniła rozkład funkcjonalny poszczególnych lokali, a także zaprojektowała bazowy wystrój przestrzeni, w tym podłogi, kuchnie, łazienki i szafy wnękowe w całym budynku. 

Na szczególną uwagę zasługuje apartament pokazowy autorstwa Magdaleny Dusińskiej i Magdy Jeziorowskiej, założycielek pracowni de novo, który stanowi efektowne zwieńczenie inwestycji.

Bliskość natury

To miejsce, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających mieszkańców. Apartament wyróżnia niewymuszona elegancja, przemyślana i ponadczasowa stylistyka, a jego siła tkwi w wyjątkowej dbałości o detal. 

Układ przestrzenny został tak zaprojektowany, żeby zmieniająca się na zewnątrz przyroda stanowiła atrakcyjny element domowej scenerii.

Architektki umiejętnie wykorzystały również lokalizację apartamentu, którego okna wychodzą na park Łazienki Królewskie. Projekt w mistrzowski sposób eksponuje ten widok. Szczególnie wyraźnie widzimy to w salonie: układ przestrzenny został tak zaprojektowany, żeby zmieniająca się na zewnątrz przyroda stanowiła atrakcyjny element domowej scenerii. W zależności od pory roku do salonu zapraszamy wiosenną soczystą zieleń, jesienne pomarańcze czy nostalgiczne, zimowe biele i szarości. W środku znajdują się także lustra, które pomysłowo odbijają widok za oknem i potęgują wrażenie wszechobecnej przyrody.

Ponadczasowa klasyka

Ten imponujący, liczący 280m2 apartament to doskonale oddaje sentencję mistrza minimalizmu Miesa van der Rohe: „mniej znaczy więcej”. Wyróżnia go wyjątkowa harmonia i prostota form. Projekt jest bardzo spójny, oparty o naturalną i stonowaną paletę barw (kolorystyka ścian, kanapy, piękny drewniany parkiet), przełamaną mocnymi, ciemnymi akcentami w postaci szezlonga, biurka w gabinecie, stołu czy oprawy przeszkleń między pomieszczeniami. 

W salonie uwagę zwracają dwa skórzane fotele projektu włoskiego mistrza wzornictwa Antonio Citterio. Zachwycają rzemieślniczym kunsztem wykonania i doskonale współgrają z kamiennym stolikiem kawowym, który został zrealizowany na zamówienie.

Dwie strefy

Całe wnętrze zostało wyraźnie podzielone na strefę dzienną, która jest dostępna dla gości oraz prywatną, stworzoną z myślą wyłącznie o domownikach. 

W pierwszej znajduje się obszerny, 70-metrowy salon z jadalnią. Za nią zaaranżowano gabinet, a w nim ciemne, proste meble i niewielka liczba dodatków. Dzięki temu przestrzeń sprzyja skupieniu i idealnie nadaje się do pracy. Spokojna aranżacja pomieszczenia stanowi subtelne tło dla głównego bohatera gabinetu, czyli lampy Y-Light (projekt: Massimo Castagna) budzącej skojarzenia z nowoczesną rzeźbą lewitującą nad biurkiem.

Część dzienna to miejsce, w którym z dumą możemy przyjmować gości. Poza najwyższej jakości meblami wyróżnia się tu starannie dobrane oświetlenie. Wisząca w salonie lampa marki Quasar projektu Jana Pauwelsa to metalowa instalacja wyposażona w świetlne punkty. Dzięki ażurowej konstrukcji nie przytłacza, dając przy tym delikatne, przyjemne światło. Jej świetlnym kompanem jest smukła lampa stojącą AM2Z od Nemo Lighting w wykończeniu black chrome.

Po drugiej stronie, w głębi apartamentu, znajduje się strefa prywatna z trzema sypialniami. Co ciekawe, każda z nich posiada prywatną łazienkę. Ta część wnętrza swoim charakterem nawiązuje do strefy dziennej. Tu również królują naturalne odcienie, szlachetne, wysokiej jakości materiały wykończeniowe i piękne widoki za oknami. To przestrzeń przeznaczona nie tylko do spania, ale także do odpoczynku. 

W sypialni prym wiedzie duże łóżko z tapicerowanym zagłówkiem, ale uwagę przyciąga także fotel z podnóżkiem Kalos z renomowanej fabryki B&B Italia, który zaskakuje swoim nietypowym, obłym kształtem. Choć wygląda bardzo nowocześnie, zaprasza, żebyśmy w nim usiedli i zrelaksowali się. Wnętrze ociepla piękny dębowy parkiet w olejowanym wykończeniu oraz grafitowy dywan belgijskiej marki LE.

Bio projektu:

Projekt: de novo
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: 280 m2
Zdjęcia: Hanna Długosz

Fot.: Hanna Długosz; oprac. na podst.: mat. prasowe de novo