Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Dobre wzornictwo w kremowej oprawie: 50-metrowe mieszkanie w Gdańsku

Inwestycja Granaria jest zlokalizowana w samym sercu Gdańska, na Wyspie Spichrzów, tuż nad rzeką Motławą. Projektowane mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze apartamentowca, z którego rozciąga się iście spektakularny widok na centrum miasta. Z balkonu można podziwiać Bazylikę Mariacką, pływające po rzece statki i łodzie oraz rzędy skąpanych w słońcu kamieniczek. Zajrzyjcie do wnętrza, które zaprojektowało STUDIO INBALANCE.

Ponadczasowo

Sam projekt wnętrza miał spełniać kilka kryteriów. Inwestorzy pragnęli przestrzeni unikatowej i jedynej w swoim rodzaju. Mieszkanie miało być z charakterem, przy jednoczesnym zachowaniu pewnego rodzaju uniwersalności – zważając na fakt, że będzie miało wielu różnych mieszkańców. Bardzo ważne było wykreowanie wnętrz wpisujących się w najnowsze trendy i jednocześnie ponadczasowych, opierających się kolejnym nadchodzącym modom i zachowującym świeżość mimo upływu czasu.

Kremowa baza

Jasno kremowa kuchnia z zaobloną, dekoracyjną wyspą stanowi centralny punkt przestrzeni dziennej. Delikatne odcienie bieli podkreślono geometrycznymi frezowaniami. Zestawiono je z przepięknym, coraz częściej pojawiającym się w różnych realizacjach fornirem czeczotowym oraz z rudobrązową zabudową lodówki nawiązującą odcieniem do morza widzianych zza okna dachówek. Podział pomiędzy częścią kuchenno jadalnianą, a przestrzenią wypoczynkową podkreśla przylegający do wyspy czarny, drewniany stół – oczywiście tak, jak cała kuchnia – projektowany i wykonywany na specjalne zamówienie. Właściciele mieszkania bardzo cenią dobre wzornictwo, wysoką jakość projektowanych mebli i dodatków. W apartamencie nie mogło zabraknąć i takich detali. Nad wyspą umieszczono piękne marmurowe lampy od &TRADITION, przy stole natomiast, stanął kultowy model krzesła z rattanową plecionką od Fameg.

Część dzienna jest przepełniona słońcem, jasna i zaprojektowana w bardzo subtelny sposób. Stanie w niej sofa od Innovation Living, a także słynny fotel Oyster od Comforty w wykończeniu z białej skóry. Z salonu dojrzymy również fragment sypialni, którą oddzielają geometryczne, białe przeszklenia. Dzięki nim, przestrzeń mieszkania wydaje się jeszcze większa. W pierwotnym układzie deweloper zaproponował dwa wejścia do sypialni. W obu zastosowano przeszklenia i dodatkowo wyburzono większość ścianki za telewizorem. Dzięki temu pomieszczenie jest jeszcze jaśniejsze, a sam telewizor nie rzuca się tak bardzo w oczy, natomiast w pełnej zasłon sypialni panuje nastrój sprzyjający wypoczynkowi.

Domowa stacja relaksu

W sypialni można spędzać długie, leniwe godziny. Wszystkie meble – zarówno łóżko z tapicerowanym, miękkim zagłówkiem, komoda i szafa zostały zaprojektowane na specjalne zamówienie. Wszystko, by maksymalnie wykorzystać potencjał przestrzeni i zadowolić przyszłych użytkowników. Moduły zagłówka naśladują zdobiące meble frezowania, które również występują na komodzie. Ścianę za łóżkiem delikatnie rozrzeźbiono jasnym, betonowym tynkiem, a całość ociepla brązowa zabudowa łóżka i szafa w tym samym fornirze, który występuje w kuchni. I tu nie zabrakło perełek designu – na jednej ze ścian zawiśnie kinkiet od Toma Dixona, po drugiej stronie z sufitu zawiśnie słynna lampa TERHO od MATER. Wybrane stoliki nocne to już nasz, polski design – piękne drewniane rzemiosło od Misa Form.

Sypialnię od kolejnego pomieszczenia oddziela jeden z najbardziej charakterystycznych elementów w całym mieszkaniu – czyli pas luksferów. Coraz trudniej o naturalnie doświetloną łazienkę, szczególnie w nowym budownictwie. Luksfery od strony sypialni stanowią piękny, graficzny dodatek – w części kąpielowej za to, wpuszczają sporo naturalnego światła. W samej łazience po pierwotnym układzie zaproponowanym przez dewelopera nie ma najmniejszego śladu, wszystko przeprojektowano tak, by pomieszczenie było możliwie jak najbardziej funkcjonalne i piękne. Kabinę zaprojektowano z tych samych profili, które dzielą sypialnię i salon, wc przeniesiono w poprzednie miejsce pralki – samą pralkę natomiast ukryto w zabudowie koło umywalki. We wnętrzu królują biele, i jasne kremowe odcienie. Na podłodze znajdziemy szaro brązowe terazzo, a nad geberitem nawiązującą do zabudowy w kuchni szafkę w odcieniu terakoty.

Bio projektu:
Projekt: STUDIO INBALANCE
Wizualizacje: Will be studio
Powierzchnia: 50 m2
Rok realizacji: w trakcie / projekt: 2020
Lokalizacja: Gdańsk, Wyspa Spichrzów nad rzeką Motławą

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe STUDIO INABALANCE

Wnętrza publiczne

Pod neonem „znajomi znad morza”
Pod neonem „Znajomi znad morza”

NOMUS jest najmłodszym muzeum sztuki współczesnej w Polsce. Zgodnie z najnowszymi trendami w tworzeniu tego typu obiektów, ważne są w nim nie tylko sale wystawiennicze. Istotną rolę odgrywa także otwarte dla wszystkich gości wielofunkcyjne lobby.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

sofa w salonie domu w konstancinie płużek studio
Dostojna klasyka i art déco: dom w Konstancinie

Projektowanie według zasady „mniej znaczy więcej”, w oparciu o szlachetne i starannie dobrane wykończenia, najlepsze rzemiosło. Architekt Piotr Płużek stworzył dzięki nim rezydencję, która ma w sobie urok i harmonię odporne na krótkotrwałe mody. Pomogły mu w tym najlepsze inspiracje z historii architektury i crème de la crème wzornictwa od Moooi czy Poliform.

Wyposażenie / meble, dekoracje, dodatki do domu

Bujany fotel wiklinowy: powrót do przeszłości i... natury
Bujany fotel wiklinowy: powrót do przeszłości i… natury

Fotel bujany z wikliny był i jest nadal nie lada atrakcją. Kołysaliśmy się w nim chętnie jako dzieci – a jak się okazuje, wraz z nurtem powrotu do natury mamy okazję robić to i teraz. Jednym słowem: fotele bujane wracają do łask i ukołyszą nas, jak za dawnych lat. I to naprawdę dawnych, wszak w bujanym fotelu siadywali z lubością niemal wszyscy: od Alberta Einsteina po Marylin Monroe.

Wnętrza publiczne

Od niebieskiej kuchni w nietypowej wnęce po sztukę i rośliny: mieszkanie we Wrocławiu
Od niebieskiej kuchni w nietypowej wnęce po sztukę i rośliny: mieszkanie we Wrocławiu

W 66-metrowym mieszkaniu, które znajduje się we Wrocławiu niestandardowy jest nie tylko rozkład, ale i zastosowana kolorystyka. Niebieska kuchnia to mocny akcent tej aranżacji. Niebieskie fronty połączone z lastryko idealnie stanowią wyraźny kontrast dla naturalnej całości. Wszak nie brak tu też roślin, drewna i wikliny.

mieszkania

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

RAUVISIO brilliant mat
Z widokiem na Bałtyk: mieszkanie pełne inspirujących powierzchni

Projekt aranżacji dotyczył niewielkiego mieszkania, którego największym atutem jest lokalizacja. Studio usytuowano nad morzem, bezpośrednio wzdłuż linii brzegowej. Ze względu na niewielką przestrzeń, głównym zadaniem dla architektki było jej ergonomiczne wykorzystanie, z drugiej zaś liczył się efekt wizualny. Miał to być nowoczesny i elegancki apartament.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

W barwach nieba. Krakowski mini apartament z akcentem koloru i wzoru
W barwach nieba. 25-metrowe mieszkanie na wynajem w Krakowie

Przez zwieńczone łukiem okno widać zieleń Plant, z kolei we wnętrzu główne role grają granaty, szafiry, błękity. Architektka z firmy Loft Affair zadbała, aby nieduża przestrzeń zyskała wielkie walory funkcjonalne i elegancką prezencję, a przy tym zdołała stawić czoła niemałym wyzwaniom użytkowym

STUDIO INBALANCE

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Wnętrza starych kamienic to zawsze bardzo wdzięczny temat dla projektantów.
Wdzięczne wnętrze. 120-metrowe mieszkanie w starej kamienicy

Niejednokrotnie kończy się kompletną rewolucją i niesie ze sobą wiele wyzwań technicznych. Jednak potencjał drzemiący w wysokich, pięknie doświetlonych pomieszczeniach, wielu detalach architektonicznych, które czasami udaje się odnowić i dać drugie życie jest nie do opisania. To samo ma miejsce w przypadku projektu Studia Inbalance i koncepcji na wnętrza jednej z kamienic mieszczącej się w Gdańsku.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Z przeszkleniami i w jasnych barwach: ponadczasowe mieszkanie w Gdańsku

Inwestycja Granaria jest zlokalizowana w samym sercu Gdańska, na Wyspie Spichrzów, tuż nad rzeką Motławą. Projektowane mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze apartamentowca, z którego rozciąga się iście spektakularny widok na centrum miasta. Z balkonu można podziwiać Bazylikę Mariacką, pływające po rzece statki i łodzie oraz rzędy skąpanych w słońcu kamieniczek.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Domowy gabinet w klimacie Bauhaus
Domowy gabinet w klimacie Bauhaus

18-metrowy gabinet pani domu to home office, w którym przejrzystość form i zestawienie ikon designu z innymi elementami przestrzeni ma natchnąć do działania. Zobaczmy, jak wygląda wnętrze, w którym Bauhaus łączy się z klasyczną elegancją.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Nadmorskie art deco: dom na Klifie Orłowskim
Nadmorskie art deco: dom na Klifie Orłowskim

Dom w Gdyni Redłowie to jednocześnie przytulne rodzinne gniazdko i stylowa rezydencja inspirowana art deco. Takie połączenie było możliwe dzięki pracy zaprzyjaźnionej z rodziną inwestorów projektantki wnętrz, Joanny Kiryłowicz. Doskonała komunikacja na linii klient – projektant jest bezcenna, ale aby stworzyć wyjątkową przestrzeń potrzeba jeszcze czegoś. Światowego designu, którego tu nie brakuje.

wnętrza mieszkalne

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Na dobry start
Na dobry start: dwupoziomowa kawalerka na Żoliborzu

Skromne pod względem metrażu mieszkanie przeznaczone dla jednej osoby, tradycyjnie nazywa się „kawalerką”. Tradycja bywa myląca. W kawalerce na warszawskim Żoliborzu mieszka nie „kawaler”, tylko panna.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Światło z natury. Tak urządzono przytulny i nowoczesny 330-metrowy dom
Światło z natury. Tak urządzono przytulny i nowoczesny 330-metrowy dom

Wyspa kuchenna ze wspaniałego kwarcytu, przez który od spodu sączy się złociste światło, wiele mówi o całym domu. Minimalistyczne formy okazują się tu bardzo przyjazne, proste rozwiązania – ogromnie efektowne, a z pozoru surowe materiały, faktury czy odcienie emanują ciepłem. Zajrzyjmy do wnętrz, w których Martyna Banaszczuk z prawdziwą maestrią pogodziła odległe wrażliwości dwojga właścicieli.