Aktualny motyw: Kolor roku we wnętrzach

Drewno, rośliny i widok na rzekę: dwupoziomowy apartament w Portugalii

Młoda para przybyła do Lizbony w czasie pandemii, aby rozpocząć kolejny rozdział wspólnego życia. Przywitało ich spokojne miasto, którego naturalnego piękna nie sposób nie docenić. Od razu urzekło ich odnowione mieszkanie, z którego roztacza się widok na rzekę. Jedyne, co pozostało inwestorom to wybór odpowiedniego wyposażenia, które sprawi, że przestronny, dwupiętrowy apartament nabierze charakteru i stanie się ich własnym, komfortowym domem.

Wnętrze do rozwijania pasji

Widok z salonu rozciąga się na rzekę i jej okolicę. Część mieszkalna jest niezwykle przestronna, wzrok przyciągają tu przede wszystkim regały wykonane z drewna tekowego, inspirowane stylem duńskiego designera, Poula Cadoviusa. Zawieszone na ścianach minimalistyczne regały uzupełnia znajdująca się na przeciwko jasna kanapa oraz puszysty dywan. We tym wnętrzu znalazł się także oliwkowo-zielony fotel, którego kolor nawiązuje do barw natury i roślin. Obok pianina, znalazła się nieco zabawne, zabytkowa lampa z kloszem w kształcie chmury. Takie wnętrze aż prosi się o gości, dlatego w zasięgu wzroku znajdziemy stół jadalny oraz bar z licznymi schowkami na butelki wina. Antresola umieszczona nad barem służy zaś jednemu z inwestorów do tańca i ćwiczeń. Znalazło się tam wykonane na zamówienie lustro oraz tapicerowane maty podłogowe.

Miejsce na relaks

Za drzwiami znajduje się także główna sypialnia, w której łóżko otoczone jest z jednej strony białą zabudowaną szafą, z drugiej zaś mamy wyjście na taras. Drzwi do sypialni zostały wkomponowane w całą zabudowę. Minimalistyczny styl, pozbawiony elementów, które mogą rozpraszać, zapewni niczym niezakłócony odpoczynek. W sypialni dla gości, ulokowanej na parterze również króluje minimalizm. Jasne ściany odbijają zmieniające się w ciągu dnia światło. Wykonane na zamówienie łóżko z wiszącymi obok stolikami nocnymi, także inspirowanymi projektami Poula Cadoviusa, sprzyja relaksowi. Klosze od lamp wiszących przy łóżku zostały wykonane ręcznie przez lokalnego ceramika, nadając organiczny charakter temu wnętrzu. Nieco surowe w formie elementy ceramiczne  podkreślają eleganckie linie drewna i elementów metalowych. Pomieszczenie znajdujące się po drugiej stronie korytarza powstało z myślą o pracy lub odpoczynku: półki zawieszone na ścianie mogą łatwo zamienić się w miejsce do pisania lub pracy na komputerze, a klasyczny fotel obrotowy Eames sprawi, że wykonywanie tych czynności będzie łatwe. Specjalnie zaprojektowana wysuwana kanapa umożliwia zaś drzemkę lub pozwoli przenocować w komfortowych warunkach gościom.

Bio projektu:
Projekt: Lola Cwikowski
Lokalizacja: Lizbona, Portugalia
Rok realizacji: 2020
Zdjęcia: Lourenço Teixeira de Abreu

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Lola Cwikowski