Aktualny motyw: Kuchnia w wersji lux

Gaggenau

Mecenas motywu

Drewno splecione z kolorem: apartament na warszawskiej Ochocie

Duży metraż, sporo światła i perły designu. Czego chcieć więcej? Zobaczcie apartament, o tworzeniu którego opowiedziała nam Justyna Kozłowska z ZAZA Studio.

Rozmawiamy dziś o projekcie na warszawskiej Ochocie. Jak wyglądała przestrzeń zanim do niej wkroczyliście, z czym musieliście się zmierzyć?
Inwestor zakupił mieszkanie z rynku wtórnego. Funkcja mieszkania była dobrze rozplanowana, więc wprowadziliśmy niewielkie zmiany w układzie ścian. Wyburzyliśmy wszelkie elementy z płyty GK (nie jesteśmy ich fanami), dobudowaliśmy fragment ścianki dzielącej aneks kuchenny oraz przedpokój i zmieniliśmy układ drzwi do toalety. Poza tym, zerwaliśmy prawie wszystkie okładziny ścienne i podłogowe. Pozostawiliśmy jedynie podłogi w sypialniach, które poddaliśmy cyklinowaniu i zaolejowaniu na pożądany przez nas kolor.

nowoczesny apartament z drewnianym stołem z sześcioma krzesłami na tle białej wyspy kuchennej ze złotymi akcentami nowoczesny apartament z drewnianym stołem z sześcioma krzesłami pod wyjątkową złota lampą z przeźroczystymi szklanymi kloszami

Ile metrów kwadratowych ma to wnętrze? Z jakich pomieszczeń się składa?
Wnętrze ma 138 m2, składa się z przedpokoju/korytarza, strefy dziennej (tworzonej przez salon, jadalnię oraz aneks kuchenny, wc, sypialni master wraz z łazienką, pokoju dziecięcego, pokoju gościnnego oraz łazienki dla gości.

karafka na złotej tacy na drewnianym blacie na tle białej wyspy kuchennej biała wyspa kuchenna ze złotymi elementami na tle brązowych i czarnych frontów zabudowy kuchennej

Proszę powiedzieć, z myślą o kim została zaprojektowana ta przestrzeń mieszkalna?
Mieszkanie było projektowane z myślą o trzyosobowej rodzinie. Ważne było połączenie nowoczesnego designu z domowym ciepłem. Duży nacisk położyliśmy na użycie naturalnych materiałów, ważnym elementem we wnętrzu była także zieleń. Inwestorzy to osoby młode i bardzo świadome, jeśli chodzi o design, co miało ogromne znaczenie we współpracy. Dla nas architektów jest to niezwykle miłe uczucie projektować dla kogoś, kto ma dobre wyczucie formy i dużą wrażliwość na design.

biały kamienny blat wyspy na tle białej zabudowy kuchennej ze złotymi wstawkami

Jaka idea przyświecała Wam podczas projektowania tego wnętrza?
Tak jak już wspominałam, najważniejsze było połączenie nowoczesnego designu z domowym ciepłem. Zależało nam na wykorzystaniu dużej ilości światła naturalnego i podkreślenie go poprzez naturalne materiały takie jak drewno, kamień, mosiądz. Chodziło o to, aby to, co widzimy na zewnątrz – świetny widok na panoramę Warszawy – korespondowało z tym, co mamy wewnątrz mieszkania. Stąd też usytuowanie stołu w aneksie jadalnym: stół jest w miejscu, gdzie mamy najwięcej przeszkleń. Daje to poczucie niemal spędzania czasu na zewnątrz (jest pięknie doświetlony światłem dziennym).

Zależało nam także na podkreśleniu sporej przestrzeni w strefie dziennej: przełożyło się to na decyzję o braku podziału pomiędzy salonem, jadalnią a aneksem kuchennym, który naturalnie „wpasował się” we wnękę pomiędzy oknami, a ściankę oddzielającą aneks od strefy wejściowej. Dzięki temu kuchnia stała się częścią strefy dziennej, ale nie konkurującą z salonem, który ma zapraszać domowników oraz gości do apartamentu.

salon w apartamencie z drewnianą podłogą z jasną sofą na tle wiszącego siedziska i żółtego fotelam wyjątkowe karafki na złotej tacy na drewnianym blacie na tle żółtego fotela

Jakie ukryte funkcjonalności i sprytne rozwiązania kryją poszczególne pomieszczenia?
Jeśli chodzi o sprytne rozwiązania to elementem wartym uwagi jest strefa TV. Widzimy tu niską zabudowę (spiek + mosiądz + lakierowany mdf), na której znajduje się kominek liniowy. Właściciele bardzo chcieli, aby w mieszkaniu został uwzględniony ten element. Postanowiliśmy zaprojektować go w trochę nieoczywisty sposób – jako część zabudowy stolarskiej. W szafce, w której znajduje się kominek, są także półki na sprzęt RTV i audio – wielkość zabudowy pozwoliła nam na bezpieczne zastosowanie takich rozwiązań. Mamy więc drewnianą, monolityczną bryłę, w której ukryty jest telewizor. Inwestorom zależało na tym, żeby telewizor nie był widoczny, nie chcieli eksponować tego elementu na tle głównej ściany w strefie dziennej.

W mieszkaniu jest też bardzo dużo miejsca do przechowywania. Zależało nam na tym, aby nie były to standardowe szafy i szafki. Cały korytarz jest zagospodarowany w szafach, które mają fronty w kolorze ścian tak, aby ich nie eksponować. Poza tym w aneksie kuchennym jest wiele schowków, a każda przestrzeń jest wykorzystana na szuflady oraz półki – łącznie z wyspą, w której dookoła znalazły się szuflady.

wysoka zielona roślina na tle szarych półek z płytami winylowymi niski drewniany stolik z czarnym metalowym stelażem obok żółtego fotela na tle białej niskiej szafki

Czy w trakcie procesu projektowego pojawiły się jakieś zmiany koncepcji? Jeśli tak, to jakie?
W zasadzie trzymaliśmy się koncepcji początkowej założonej na etapie projektu. Zmienił się jedynie model kanapy, stolik kawowy i kolor lamp w salonie i nad wyspą. Staramy się przy projektach oraz budowach, które prowadzimy, wiernie oddawać to, co gwarantowaliśmy klientom na etapie projektu.

wysoki kwiat za czarnym metalowym stelażem na tle salonu z drewnianą podłogą i jasną sofa sypialnia wykończona drewnem z kwiecistą tapetą za lustrem w czarnej cienkiej ramie

Czy wystąpiły jakieś problemy? A może: co było największym wyzwaniem?
Niestety jak to zwykle bywa z większymi budowami – nie zabrakło problemów. Były to jednak problemy związane z podwykonawcami, które na szczęście udało się nam sprawnie rozwiązać.

Jakie skarby designu i fajne produkty kryje to wnętrze?
Prywatnie jako architekci uwielbiamy takie marki jak HKliving, House Doctor, Lemon (producenta tapet z RPA, którego świetne wzornictwo nas urzeka), Petite Friture, Ethnicraft, Vitra, Ton, Flos, Frandsen Retail. W tym projekcie mogliśmy przemycić je wszystkie, z czego ogromnie się cieszymy 🙂

kwiatek na drewnianym siedzisku na tle szafki ze złotymi kulami na blacie elegancka łazienka z czarną szafką pod drewnianą podwieszaną szafką z białą umywalką z dużym lustrem

Czy i jeśli tak, to z którego pomieszczenia jesteście szczególnie dumni?
W zasadzie wszystkich, bo każde zostało zrealizowane tak, jak to zakładaliśmy. Ogromnie cieszymy się z pięknej tapety w sypialni, która świetnie koresponduje z naturalnym drewnem. Uwielbiamy aneks kuchenny i połączenie spieku, drewna i mosiężnych detali. Bardzo cieszy nas także łazienka z okrągłym lustrem, gresem w typie lastrico – który uwielbiamy –  i delikatnym różem. Uważamy, że w tym wnętrzu jest sporo ciekawych elementów. Myślę, że każdy znajdzie swój ulubiony 🙂

biały pokój dziecięcy z drewnianą podłogą z niebieskim roletami z podwieszonym szałase pokój dziecka z zabudową białą z drewnianymi elementami

Fot.: ZAZA Architects