Lepsza łazienka, lepsze życie

Geberit logo

MECENAS

Eklektyzm z nutą vintage: urzekające prostotą mieszkanie w Katowicach

Efektowne projektowanie nie zawsze wiąże się z dużym budżetem, a przestrzeń przeznaczona na wynajem nie musi być szara i nijaka. Wnętrze tego katowickiego mieszkania w bloku z lat 70-tych ubiegłego wieku zaskakuje bogactwem wyrazistych kolorów, faktur oraz kreatywnym wykorzystaniem mebli vintage. Za projekt odpowiada pracownia Mistovia.

Z widokiem

Niewielkie mieszkanie przeznaczone na wynajem krótkoterminowy znajduje się na jedenastym piętrze, w jednym z wysokościowców z lat 70. XX wieku zlokalizowanych w centrum Katowic, na pograniczu intensywnie rozwijających się Bogucic oraz popularnej Koszutki.

Z jego okien można zobaczyć m.in. nowoczesny kompleks Muzeum Śląskiego (projektu Austriaków z pracowni Riegler Riewe Architekten) znajdujący się na terenie dawnej Kopalni Węgla Kamiennego “Katowice” i budynki Międzynarodowego Centrum Kongresowego autorstwa JEMS Architekci – składające się wraz z innymi obiektami na katowicką Strefę Kultury.

Elementy przykuwają spojrzenia

Przystępując do pracy projektanci stanęli przed zadaniem stworzenia efektownej przestrzeni, która przyciągnie uwagę przeglądających serwisy oferujące mieszkania na wynajem, przy jednoczesnym założeniu zmieszczenia się w napiętym budżecie. – Przeglądając oferty z popularnych serwisów bookingowych, najczęściej utrzymane w bezpiecznych szarościach i neutralnej bieli, wiedzieliśmy, że w tym wnętrzu chcielibyśmy pokazać możliwość zestawienia zupełnie odmiennych materiałów. Odważna kolorystyka była niejako kontynuacją klimatu, jaki zastaliśmy w mieszkaniu w momencie rozpoczęcia współpracy z klientem. Jednocześnie musieliśmy pamiętać, aby skrupulatnie pilnować arkusza kalkulacyjnego – tłumaczą projektanci z Mistovia, pracowni odpowiedzialnej za ten projekt.

Układ funkcjonalny trzydziestopięciometrowego mieszkania został nieznacznie zmodyfikowany, tak aby uzyskać wrażenie większej, otwartej przestrzeni – z dwóch niewielkich pokoi powstał
przestronny i jasny salon połączony z aneksem kuchennym. Po usunięciu większości ścian działowych mieszkanie stało się jasne, funkcjonalne i w pełni przystosowane do współczesnych potrzeb.
W projekcie wnętrza w dużej mierze wykorzystano elementy zastane i pochodzące “z drugiej ręki”, a także, poprzez zastosowane materiały (wyeksponowana żelbetowa ściana) i kreatywne
rozwiązania, z szacunkiem odniesiono się do historii modernistycznego osiedla, na którym znajduje się lokal.

Zostaw lub zmień

Podczas inwentaryzacji mieszkania, na miejscu zastaliśmy wspaniale zachowane, politurowane na wysoki połysk” meble pamiętające z pewnością czas budowy tutejszych bloków. Postanowiliśmy je wykorzystać, nadając im nowe, zaskakujące funkcje – komoda z salonu stała się zabudową kuchenną, witryna zamieniła się w szafkę telewizyjną – dodają architekci. W starych szafach umieszczono nowe moduły meblarskie oraz zamontowano oświetlenie. Lampa sufitowa z kryształowego szkła pochodzi z krakowskiego sklepu Szpeje – została pieczołowicie odnowiona. Z meblami vintage harmonijnie współgrają współczesne dodatki – krzesła z giętego drewna marki Paged, matowy, czarny stół na wielobocznej podstawie i prosta, stalowa szafka kuchenna, której lśniąca powierzchnia kontrastuje z fakturą żelbetowej ściany.

Dyskretnym ukłonem w stronę architektury modernistycznej są także szklane luksfery, z których zbudowano zaoblone w narożu ściany łazienki – dzięki nim pozbawione okna pomieszczenie, zyskało światło dzienne. Podobne kafle znajdują się na klatce schodowej. Do popularnego w okresie PRL lastryko nawiązują również efektowne włoskie płytki z motywem barwnego “terrazzo”, którymi wyłożono podłogę w przedpokoju, części kuchennej oraz, w innym wariancie kolorystycznym, w łazience. To projekt Giovanniego Romanellego dla marki Fioranese. Mocnym akcentem kolorystycznym są intensywnie niebieskie drzwi łazienkowe z bejcowanej sklejki, które przyjemnie kontrastują z zasłoną w odcieniu ceglastej czerwieni oddzielającą sypialnię od łazienki.

Dla inwestora ważną kwestią było także znalezienie inteligentnego rozwiązania dla przechowywania i wygospodarowanie miejsca na szafę gospodarczą – mieszkanie przeznaczone na krótki wynajem wymaga częstych wizyt osoby zajmującej się sprzątaniem. Wszystkie funkcje “ukryto” w szafie o lustrzanej powierzchni, która nie tylko wspaniale odbija światło, powiększając optycznie przestrzeń, ale dodatkowo mieści pełne wyposażenie mieszkania: zmywarkę, lodówkę, pralkę, a także wspomnianą wcześniej szafę gospodarczą.

Bio projektu

  • Projekt:
  • Mistovia

  • Lokalizacja:
  • Koszutka, Katowice

  • Powierzchnia:
  • 35 m2

  • Zdjęcia:
  • onistories

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe Mistovia