Lepsza łazienka, lepsze życie

Geberit logo

MECENAS MOTYWU

Ekonomia cyrkularna w kolorze: mieszkanie w Londynie

Projekt objął przebudowę dolnej części wiktoriańskiej kamienicy, mieszczącej się w Islington w Londynie. Oprócz przekształcenia wilgotnej, ciemnej i ciasnej przestrzeni oraz przywrócenia jej do użytku, pracownia Office S&M została poproszona o stworzenie zaskakującego i energetycznego miejsca. Takiego, w którym każdy element wyposażenia zyskał drugie życie.

To mieszkanie dla młodej, czteroosobowej rodziny. Nazwa Mo-tel House zawiera w sobie to, czego inwestorzy wymagają od swojego domu: miała powstać radosna, jasna i kolorowa przestrzeń, w której można schronić się przed szarością Londynu.

Otwarta przestrzeń: mieszkanie w kolorze tropików

Na nowo zaprojektowanym dolnym parterze znajduje się otwarta przestrzeń (tworzona przez kuchnię i jadalnię), która powstała dzięki usunięciu ścian wewnętrznych, a także dwie łazienki i pomieszczenie gospodarcze. Architekci zaprojektowali też wszystkie meble i zastosowali kolor, lustra i oświetlenie, aby uzyskać finalny, niezwykle oryginalny efekt. W kuchni i jadalni znajdują się cokoły, na które można się wspiąć, miękkie powierzchnie, na których można przycupnąć oraz maleńkie przestrzenie, do których można się wczołgać. Tropikalne kolory i przyciemniane lustra służą do odbijania i kadrowania widoków, co zniekształca skalę i sugeruje istnienie innych przestrzeni, nadając wnętrzu głębi.

Każdy materiał został wypożyczony, ponownie wykorzystany i przekształcony do nowego celu.

Wszystko z odzysku: blaty z butelek i desek do krojenia

Klientka, Tamsin Chislett, jest współzałożycielką Onloan, serwisu internetowego oferującego możliwość wypożyczania ubrań zamiast ich kupowania. Idea pożyczania i ponownego wykorzystania została zastosowana także w projekcie, gdzie każdy materiał został wypożyczony, ponownie wykorzystany i przekształcony do nowego celu. Office S&M wybrało materiały, które mają swoją historię do opowiedzenia: powierzchnie wykonane z roztopionych butelek po mleku i desek do krojenia tworzą teraz lśniące, luksusowe marmurowe blaty w toalecie, łazience i pomieszczeniu gospodarczym; zielone lastryko w kuchni wykonane jest z marmurowych wiórów i ścinków; a lampy wiszące powstały z przetworzonego szamotu ceglanego.

Reinterpretacja i wielość zastosowań mebli zapewnia im długowieczność i ogranicza ilość odpadów.

Długie życie wielofunkcyjnych mebli

Architekci zaprojektowali każdy mebel tak, aby spełniał więcej niż jedną funkcję. Różowo-niebieska ława z grzebieniastym baldachimem pełni funkcję jadalnianego siedziska, przytulnego kącika do czytania, schowka, królewskiego tronu i gabloty na ciekawostki zebrane podczas rodzinnych podróży. Dzięki temu każdy z członków rodziny może znaleźć nowe zastosowanie dla mebli, a reinterpretacja i wielość zastosowań zapewnia im „długowieczność” i ogranicza ilość odpadów.

Znajdziemy tu zatem zestaw solidnych mebli, z których każdy został zaprojektowany niczym mały element architektury (jak budynki w mieście) i tworzy serię połączonych ze sobą, a jednocześnie odrębnych przestrzeni. Poprzez zastosowany podział planu mieszkania, meble i kolory zarówno oddzielają, jak i łączą, kadrując widoki na cały pokój i prowadząc architektoniczny dialog pomiędzy jego mieszkańcami. Szczyty i łuki dają poczucie zamknięcia każdej z przestrzeni, jak również nawiązują do otaczających budynków i miasta.


Zobacz też:

Światło na parterze

Przeciwdziałając ograniczonemu dostępowi światła słonecznego do dolnej części parteru, pracownia Office S&M naśladując słońce, zaprojektowała źródła światła pochodzące z wielu kierunków tak, aby różne obszary mogły być oświetlone w różny sposób. Chodziło o to, by właściciele domu mieli kontrolę nad poziomem oświetlenia, a nawet możliwość zdalnej regulacji kolorów i tonów światła w zależności od zmieniających się pór roku i nastroju. Lustra zostały również wykorzystane w strategiczny sposób, aby odbijać światło w całej przestrzeni, tworząc elementy zaskoczenia.

Bio projektu:
Projekt: Office S&M, www.officesandm.com
Rok: 2020
Lokalizacja: Londyn
Zdjęcia: French + Tye
Inżynier budowlany: Foster Structures
Powierzchnie kuchenne: In Opera

Powierzchnie z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu: Smile Plastics

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Office S&M