Aktualny motyw: Okienne stylizacje

Logo anwis mecenas motywu

MECENAS MOTYWU

Elastyczna przestrzeń: 55-metrowe mieszkanie w Madrycie

Punktem wyjścia nowej aranżacji tego niewielkiego mieszkania była elastyczność, funkcjonalność i wszechstronność – aby nowa przestrzeń odpowiadała różnorodnym potrzebom, w tym pracy zdalnej. Zobaczmy, jak dużo miejsca może być na 55 metrach.

Wrażenie przestronności projektanci z madryckiego Estudio Reciente uzyskali przez wpuszczenie do wnętrza dużej ilości światła – a to udało się dzięki usunięciu wszystkich ścianek działowych. Rzeczywistość telepracy wymagała też innej organizacji przestrzeni, dlatego ad hoc powstało ruchome przepierzenie.

Elastyczna przestrzeń: 55-metrowe mieszkanie w Madrycie

Wszystkie pomieszczenia łączą jasne, relaksujące odcienie oraz drewniana podłoga ułożona w jodełkę węgierską – z wyjątkiem wejścia i kuchni, bo tu ułożono wzór szachownicy z płytek ceramicznych.

Elastyczna przestrzeń: 55-metrowe mieszkanie w Madrycie

Każda z zaprojektowanych brył – ekran, szafka kuchenna i szafa – mają nie tylko pomóc w przechowywaniu, ale także pomóc zapewnić prywatność i segmentację przestrzeni.

Kolory i materiały

Harmonijne połączenie zieleni i błękitu w otoczce drewna dębowego i beżu na ścianach daje poczucie ukojenia. Drewniane szafy, które powstały na zamówienie, są rozumiane prawie jako ściany wyłożone boazerią, ale o ileż bardziej gustowne i funkcjonalne.

Elastyczna przestrzeń: 55-metrowe mieszkanie w Madrycie

Meble

Tu nie trzeba zbyt wielu mebli – prawie wszystkie szafki wykonano na wymiar, żeby zachować ciągłość i uczynić wnętrze maksymalnie użytecznym. Pozostałe meble to: w salonie fotel marki &tradition (mała Petra), lampa AKARI marki Vitry, którą zaprojektował Isamu Noguchi, stolik Moon marki Gubi  i dywan Nani Marquina. Stół i krzesła THE pochodzą z IKEA. Obraz w salonie jest autorstwa Martiny Rodriguez Moran dla Galería Arniches 26, a w kuchni umieszczono przybory kuchenne firmy HAY en HECHO.

Elastyczna przestrzeń: 55-metrowe mieszkanie w Madrycie

Bio projektu

    • Projekt: Estudio Reciente
    • Lokalizacja: Madryt
    • Powierzchnia: 55 m2
    • Zdjęcia: Germán Saiz

Galeria zdjęć

Fot.: Germán Saiz;
oprac. na podst.:  mat. prasowe Estudio Reciente