Aktualny motyw: Przestrzenna doskonałość – powierzchnie meblowe

Mecenas motywu

Elegancka konsekwencja w krakowskim apartamencie

Do pracowni architektonicznej BAJERSOKÓŁ team zgłosił się klient zdecydowany i mający bardzo konkretną wizję tego, jak jego apartament ma wyglądać i jakie spełniać funkcje. Na realizację przeznaczył wystarczająco dużo czasu, aby dać architektom możliwość praktycznej weryfikacji swojej idei i zaproponowania kompromisowych rozwiązań. Powstałe w wyniku tej współpracy wnętrze – eleganckie i nowoczesne, a jednocześnie naturalne w kwestii doboru materiałów i gamy kolorystycznej – zostało właśnie nagrodzone prestiżową nagrodą European Property Awards.

Prace nad projektem i wykończeniem apartamentu trwały blisko 3 lata. Oczekiwania klienta były proste, choć niełatwe w realizacji – mówi architekt Paweł Sokół – Miało być nowocześnie, ale ciepło, minimalistycznie, lecz z wielką dbałością o detale. Nie było tu miejsca na przypadkowość.

Elegancka konsekwencja w krakowskim apartamencie

Indywidualne podejście projektowe objęło już etap planowania przestrzennego. Apartament, położony w prestiżowej dzielnicy Krakowa. Mieszkanie podzielono tak, aby górna część spełniała funkcję dzienną, a dolna – prywatną, nocną. Aby wygodnie zaaranżować wnętrza dla 3-osobowej rodziny, od sąsiada odkupiono dodatkowo 25 m2, które posłużyły do urządzenia komfortowego pokoju z łazienką dla syna inwestora, nastolatka.

Do apartamentu prowadzą dwa wejścia. Dolnym, na poziomie części nocnej, można się dostać do strefy rodziców i pokoju syna. Architekci z BAJERSOKÓŁ team zadbali o to, aby goście odwiedzający inwestorów mogli wejść od razu do części dziennej, bez przechodzenia przez prywatne pokoje gospodarzy. Dlatego na górny, główny poziom apartamentu – z salonem, kuchnią i jadalnią – można się dostać też drugim wejściem, prosto z zewnętrznej klatki schodowej.

Elegancka konsekwencja w krakowskim apartamencie

Gospodarze poruszają się między dwoma poziomami wewnętrzną klatką schodową. Wykonano ją z czarnych płyt Lapitec połączonych pod kątem 45 stopni tak, aby dawały wrażenie wiszących bloków kamienia.

W części dziennej uwagę przykuwa okazały, ponad metrowej szerokości kominek z przeszkleniami
z trzech stron. Jego obudowę wykonano z satynowego marmuru, podkreślonego oświetleniem profilowym Delta Light. We wnętrzu dominują barwy natury – ciepłe szarości, beże i brązy. Na podłogę wybrano przyciemnioną deskę ułożoną w jodełkę. Stonowane barwy mają też obicia mebli najwyższej klasy marek: Minotti, B&B Italia, Rimadesio. Dekoracje i sztuka nie są dominujące, stanowią idealne uzupełnienie stylistyki wnętrza, pełnią też niekiedy funkcję… maskującą. Jak mówi architekt Paweł Sokół: Problemem salonu umiejscowionego na ostatniej kondygnacji jest doskwierający tam latem upał. Ściana, która na początku miała być tylko ekspozycją grafik i obrazów, sprytnie ukryła system klimatyzacji. Stała się też dekoracyjnym barkiem na szkło i alkohole przy jadalni. Takich niecodziennych rozwiązań jest w apartamencie więcej.

Projekt sypialni połączonej z łazienką i garderobą nie przewidywał na przykład ścian dzielących te pomieszczenia. Natomiast aby zapewnić uniesienie kamiennych, bardzo ciężkich umywalek, wykonano stalową podkonstrukcję obudowaną drewnianymi listewkami. W efekcie, panel z równej wielkości drewnianych lameli zamyka strefę garderoby i łazienki, będąc jednocześnie stylowym elementem dekoracyjnym. Podobną konstrukcję zastosowano w salonie, gdzie ścianka z identycznych drewnianych listewek pełni zarówno funkcję parawanu oddzielającego strefę wypoczynku od holu wejściowego, jak i szafki telewizyjnej. A przy okazji skrywa pojemne szuflady na kolekcję płyt.

Elegancka konsekwencja w krakowskim apartamencie

Wnętrze apartamentu jest nie tylko eleganckie i nowoczesne, ale też bardzo konsekwentne. Architekci postawili na powtarzalność materiałów – te same drewniane lamele zastosowali w salonie, sypialni, łazience i w wewnętrznej klatce schodowej. Efekt spójności osiągnięto też dzięki wyborowi ograniczonej, stonowanej gamy kolorystycznej. Dominuje ona nie tylko we wnętrzach, ale też na okalającym górną kondygnację tarasie, stylistycznie będącym przedłużeniem części mieszkalnej. Obszerny, komfortowy, wyposażony w wygodne meble ogrodowe marki B&B Italia i wyłożony deskami w eleganckim odcieniu szarości – sprzyja wypoczynkowi i kontemplacji otaczającej zieleni.

Otwarte, jasne przestrzenie ze zmyślnie wbudowanymi elementami ukrywającymi instalacje i sprzęty elektroniczne, ciepły i nowoczesny styl niemający nic wspólnego z przepychem i najwyższa jakość użytych materiałów – to cechy szczególne tego krakowskiego apartamentu. Są to też bez wątpienia znaki rozpoznawcze team’u BAJERSOKÓŁ.

Bio projektu

  • Projekt: BAJERSOKÓŁ team
  • Lokalizacja: Kraków
  • Zdjęcia: Tom Kurek

Galeria zdjęć

Fot.: Tom Kurek ;
oprac. na podst.:  mat. prasowe BAJERSOKÓŁ TEAM