Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Głęboka zieleń i lastryko: 90-metrowe mieszkanie w Warszawie

Mieszkanie o powierzchni niemal 90 metrów kwadratowych znajduje się w bloku zbudowanym na początku lat 2000-nych i przeszło gruntowny remont. Inwestorzy to młode małżeństwo oraz ich suczka, dla której została specjalnie zaprojektowana część korytarza.

Po wejściu do mieszkania znalazło się miejsce na dużą, pojemną szafę z siedziskiem w zabudowie. Przed remontem z korytarza prowadziły do salonu i kuchni dwa, osobne wejścia. Zdecydowaliśmy się na zostawienie jednego, natomiast w drugim została wykonana wnęka, gdzie ustawiono psie miski i zaprojektowaliśmy wiszącą szafkę na psie gadżety. Strefa korytarza, kuchni oraz ubikacji pod schodami wyłożona jest gresem imitującym lastryko. W pozostałych pomieszczeniach położona została deska, która pięknie wybija się na tle minimalistycznego wnętrza.

90-metrowe mieszkanie

Duża część dzienna mieści kuchnię oraz salon z jadalnią. Poszczególne strefy zostały od siebie oddzielone horyzontalnie – zróżnicowanymi posadzkami i sufitem podwieszanym, a także wertykalnie – za pomocą kolorów ścian i pionowo zamontowanej listwy oddzielającej strefę TV.

Najmocniejszym akcentem kolorystycznym jest kanapa z tapicerką w kolorze morskiej zieleni. Idealne dopełnienie strefy salonu tworzą zielone rośliny. Nawiązujące do nich kolory pojawiają się na plakatach ściennej galerii, która wisi w strefie jadalnianej. Całość tej przestrzeni została otoczona firanami i zasłonami, które nadają elegancji i przytulności.

90-metrowe mieszkanie

Nowa kuchnia zyskała sporo dodatkowego blatu roboczego, wysoką zabudowę mieszczącą lodówkę oraz piekarnik i kuchenkę mikrofalową w słupku, a także blat barowy z hokerami. Kolorystyka zabudowy została dobrana na zasadzie kontrastu – jasne, frezowane fronty z czarnymi uchwytami w połączeniu z ciemnymi, gładkimi frontami bez uchwytów.

Przy klatce schodowej, pod schodami znajduje się mała łazienka. Zabudowa stelaża wc pokryta tym samym gresem który znalazł się na podłodze. Jest on w różnych odcieniach szarości z granatowymi akcentami. Tym kolorem została podkreślona cała ściana ubikacji, którą wyłożono granatowymi płytkami w kształcie heksagonów. Każdy centymetr kwadratowy został tutaj wykorzystany – pod schodami znajduje się miejsce do przechowywania, które schowano za lakierowanymi frontami.

90-metrowe mieszkanie 90-metrowe mieszkanie

Po drugiej stronie od ubikacji mieści się gabinet, w którym kiedyś była sypialnia. Jest to niewielkie pomieszczenie od ulicy, także zmieniliśmy jego przeznaczenie, co inwestorzy uznali za bardzo korzystną decyzję. W gabinecie na środku stanęło biurko z wiszącym oświetleniem, za nim witryna na dokumenty. Przy drzwiach znajduje się rozkładana sofa, która również może posłużyć gościom, gdy zdecydują się na nocleg.
Na piętro prowadzą dębowe schody dywanowe. W porównaniu do parteru, wyżej znajduje się część prywatna inwestorów – sypialnia z główną łazienką oraz pralnia.

90-metrowe mieszkanie

W sypialni całą ścianę wykorzystaliśmy na zabudowę meblową, w której znalazło się miejsce na dwie osobne szafy (dla niej i dla niego), dodatkowe szafki do przechowywania oraz wbudowane stoliki nocne. Łóżko stanęło we wnęce, za nim piękną dekorację tworzą tapicerowane panele w kolorze granatowym. Zarówno oświetlenie, jak i osprzęt elektryczny dobraliśmy w kolorze szczotkowanego złota. Naprzeciwko łóżka zaprojektowany został panel tworzący drewniane tło dla telewizora. Także na panelu zawieszono niską szafkę RTV, która ukrywa gniazda, kable oraz sprzęty elektryczne. Przy oknach znalazło się miejsce na toaletkę z wiszącym lustrem.

90-metrowe mieszkanie 90-metrowe mieszkanie

W głównej łazience został zachowany minimalizm, gdzie podstawą jest szary gres na ścianach, imitujący kamień gres na podłodze i czarne akcenty w postaci baterii, kabiny prysznicowej, oświetlenia czy obramowania lustra. Przy oknie stanęła szafka projektowana pod indywidualne wymogi inwestorów, przykryta blatem z konglomeratu. Nad obudową stelaża wc wykonano także szafkę na zamówienie, która tworzy dodatkowe miejsce do przechowywania.

Bio projektu

    • Projekt: Ale.DESIGN
    • Lokalizacja: Warszawa
    • Powierzchnia: 90 m2
    • Zdjęcia: Zasoby Studio

Galeria zdjęć

Fot.: Zasoby Studio i oprac. na podst.:
mat. prasowe Ale.DESIGN