Aktualny motyw: Panele winylowe – piękne i praktyczne

Mecenas Motywu

Industrial spleciony z japandi: apartament w starej fabryce

Studio architektury i designu OWIU Studio odrestaurowało mieszkanie w starej fabryce, położonej w centrum Los Angeles, dodając do industrialnej przestrzeni elementy japońskiego wzornictwa.

Loft na nowo: japandi w starej fabryce

Projekt apartamentu, powstałego w rozwijającej się Dzielnicy Sztuki w centrum Los Angeles inspirowany jest Japonią. Loft o powierzchni 493 m2 miał stać się miejską kryjówką. Wykorzystując każdy centymetr przestrzeni, OWIU Studio stworzyło dodatkowe pomieszczenia. W rezultacie powstało ogromne mieszkanie, które łączy w sobie azjatyckie zasady projektowania z industrialnymi akcentami, tworząc komfortowe środowisko życia, które inspiruje i zachęca do prowadzenia świadomego stylu życia.

The Biscuit Loft znajduje się w budynku mieszkalnym przejętym przez Biscuit Company Lofts, pierwotnie wzniesionym w 1925 roku jako piekarnia National Biscuit Company (Nabisco) na Zachodnim Wybrzeżu. 15 lat temu przekształcono ją na mieszkania. Szkielet budynku fabryki dał pracowni mocną podstawę i solidny background do estetycznych eksperymentów i tworzenia nowych elementów wnętrza. Głównym celem OWIU było uniknięcie przeładowania, które często zdarza się w przestrzeniach loftowych. Chodziło raczej o wykreowanie przytulnego otoczenia – miejsca wygodnego i praktycznego w codziennym użytkowaniu.


Czytaj także:


Strefy funkcjonalne: mądrze podzielić przestrzeń

Inspirowany japońskim stylem projekt bazuje na przemyślanych strefach funkcjonalnych, łagodząc industrialne elementy. Po wejściu do loftu od razu rzuca się w oczy wielkość przestrzeni, której ramy wyznaczają wiszące lampy Noguchi Akari. Oświetlenie prowadzi w kierunku gigantycznej betonowej płyty, która znajduje się na szczycie kuchennego baru i pełni funkcję głównego stołu jadalnego w domu.

Przestrzeń mieszkalna na parterze stanowi ramę dla okazałej klatki schodowej, która wznosi się na górny, otwarty poziom mieszkania o nieco bardziej loftowym stylu. Balustrada schodów płynnie łączy się z rozbudowaną antresolą i pełni funkcję barierki ochronnej.

Strefa prywatna: odpoczynek i sen

Górna antresola w lofcie pełni funkcję gabinetu/czytelni, która znajduje się nad otwartą kuchnią i częścią dzienną. Służy ona również jako wejście do głównej sypialni na drugim piętrze. Górna antresola została powiększona o ok. 40 m2 za pomocą drewnianych pilastrów, aby oddzielić wejście do sypialni dla gości. Takie działanie rozwiązuje problem prywatności w mieszkaniu i tworzy spokojną oazę w głównej sypialni, której celem jest zapewnienie dobrego snu.


Zobacz też:


Projekt sypialni gościnnej został zainspirowany prostym japońskim Ryokanem, tradycyjną jakpońską gospodą, konceptem powstałym już w czasach starożytnych. Minimalistyczny i wyłożony matami tatami pokój na czas pobytu gości w apartamencie dzięki futonom zamieni się w sypialni. Za dnia zaś może pełnić kolejne funkcje: będzie miejscem ceremonii parzenia herbaty i spotkań, typowych dla idei Ryokanu, a także przestrzenią zapewniającą spokojną atmosferę do czytania, twórczej burzy mózgów czy odpoczynku.

Bio projektu:
Projekt: OWIU Studio / Joel Wong, Amanda Gunawan, Claudia Wainer, Eduardo Cortazar / owiu-design.com
Lokalizacja: Los Angeles, USA
Powierzchnia: 493 m2
Zdjęcia: Justin Chung, justinchungstudio.com

Fot.: Justin Chung; oprac. na podst.: OWIU Studio