Aktualny motyw: Akustyka we wnętrzach

MAGAZIF motyw Knauf

MECENAS MOTYWU

Klasyka, nowoczesność, minimalizm: 115-metrowe mieszkanie w Łodzi

Zamysłem inwestora było stworzenie jasnego, ciepłego wnętrza z czarnymi i mosiężnymi dodatkami, które łączyłoby w sobie styl klasyczny z nowoczesnym minimalizmem. Studio ARCHITEKTURA Nastazja Kropidłowska podzieliło się swym projektem z MAGAZIF.com.

W mieszkanie o powierzchni 115 m2 można wyróżnić część dzienną oraz część nocną. Z korytarza łączącego obie strefy dostępne jest dodatkowe udogodnienie w postaci garderoby, a także toaleta z pralnią oraz duża łazienka.

Strefa living

Strefa dzienna łączy w sobie funkcję kuchni, jadalni oraz salonu z wyjściem na taras. W hallu wejściowym umieściliśmy duże lustro wykonane na indywidualne zamówienie wraz z pufą polskiej marki Nurt, szafę i konsolę na metalowych nóżkach. W celu nadania płynności pomiędzy strefami ukryto typowo kuchenną zabudowę oraz charakterystyczne dla niej urządzenia. Piekarnik, lodówkę na wino i lodówkę zabudowano w wyspie lub w wysokiej zabudowie meblowej. Wykorzystano także system płyty indukcyjnej, połączonej z okapem marki Bora. W jadalni znajduje się duży stół dla 10 osób, nad którym wisi zjawiskowa lampa marki Quasar. Kształtem nawiązuje ona do staroświeckich żyrandoli, ale pod względem technologicznym jest to produkt na miarę XXI wieku. Autorki projektu zaproponowały do salonu krzesła marki Gubi, drewniany stół wykonany na indywidualne zamówienie oraz dekorację w postaci obrazu autorstwa Grzegorza Worpusa-Budziejewskiego. Pierwsze skrzypce gra marka Comfort – duży pokój wypełnia sofa Classic w przepięknym jasnobeżowym wykończeniu oraz fotel z podnóżkiem Oyster Lounge. Oprócz tego możemy podziwiać stoliki od Norr 11 oraz niesamowity, ręcznie tkany dywan marki Christian Lacroix. Całość dopełnia zabudowa meblowa wykonana przez stolarza studio, lampy TossB oraz odrobina zieleni – duże okazy Strelicji królewskiej otulone metalowymi donicami FermLiving.

Część prywatna

W skład części nocnej wchodzi pokój dziecięcy oraz główna sypialnia. Prowadzi do niej długi korytarz. Jedna z jego ścian wykończona jest sztukaterią, która jest zintegrowana ze strefą dzienną. Ściana po przeciwnej stronie sztukaterii została natomiast wykończona tapetą włoskiej marki Wall&Deco. Ten zabieg pozwolił na optyczne skrócenie korytarza oraz ukrycie dwóch sztuk skrzydeł drzwi prowadzących do wspomnianej toalety i garderoby. Duża łazienka utrzymana jest w biało-kremowej kolorystyce, na tle której kontrastują mosiężne dodatki i armatura marki Hotbath. Przepiękna seria koronkowych, ręcznie formowanych płytek marki Mutina Dechirer wspaniale współgra ze sztukaterią, a ich faktura podkreślona jest ukrytym podświetleniem. Ta dekoracja na ścianie stanowi tło dla wanny wolnostojącej. Pomieszczenie toalety, w której ukryta jest pralnia, zostało wykończone w tej samej stylistyce, co łazienka.

W sypialni właścicieli użyta została ciemniejsza kolorystyka mebli. Klimat tworzy tapeta marki Wonderwall oraz meble na indywidualne zamówienie i wyposażenie marek Gubi, Nurt oraz Bolia. Garderoba mieszcząca się w pomieszczeniu obok także została w całości wykonana na zamówienie według projektu. Jest przepięknie podświetlona, a umieszczone w niej lustro subtelnie ukrywa prowadzące do niej z korytarza drzwi.

Ściany pokoju dziecięcego pokrywają dwie czarno-białe tapety z motywem zwierzęcym. Wyposażony jest w biurko oraz regały do przechowywania przystosowane dla dzieci w wieku przedszkolnym, które w łatwy sposób mogą zostać wymienione, kiedy syn pójdzie do szkoły. Neutralną, niezmienną podstawę wyposażenia stanowi natomiast tapicerowane łóżko z ciemnogranatowym wezgłowiem, idącym wzdłuż ściany oraz szafa z dodatkowym regałem.

Całe mieszkanie dopełniają mosiężne detale, lampy na indywidualne zamówienie, elektryczny osprzęt mosiężny marki Buster&Punch, a także przepiękne rośliny z rodziny strelicjowatych. Posadzki wykonane zostały z drewna dębowego o zachwycającym kolorycie, ułożonego w układzie jodły francuskiej. Sufity podświetlone są oświetleniem z opcją ściemniania we wszystkich pomieszczeniach, ukrytym w listwach sztukateryjnych. Natomiast oświetlenie główne w całym mieszkaniu stanowią oprawy marki Aqform.

Pomimo dużego metrażu apartament wyposażony jest w jedynie trzy okna. Wynika to z faktu, że inwestycja mieści się w dawnych Zakładach Przemysłu Pasmanteryjnego Lenora, które zostały gruntownie przebudowane i przekształcone we współczesny, mieszkalny budynek wielorodzinny. Apartament zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie największego, łódzkiego Parku na Zdrowiu, co pozwala na podziwianie zielonych koron drzew, racząc się filiżanką kawy na tarasie.

Bio projektu

  • Projekt: Architektura Nastazja Kropidłowska
  • Lokalizacja: Łódź
  • Powierzchnia: 115 m2
  • Zdjęcia: Dariusz Jarząbek

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Architektura Nastazja Kropidłowska