Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Kolorystyczne wnęki, drewno i piękna kompozycja wnętrza: mieszkanie w Warszawie

Projekt wnętrz mieszkania w kamienicy na warszawskiej Starej Ochocie utrzymane w ciepłej kolorystyce z dominacją różu i odcieni zieleni. Właścicielom zależało na stworzeniu subtelnej przestrzeni, którą wypełnią zgromadzoną na przestrzeni lat sztuką – ceramiką, malarstwem i fotografią. Kluczowym zabiegiem projektantek było otwarcie przestrzeni od ciemnego przedsionka na salon i oddzielenie funkcji za pomocą ażurowego drewnianego regału zamiast ścian działowych.

Pozwoliło to doświetlić wnętrze holu wejściowego oraz powiększyć optycznie część dzienną. Wnętrze salonu eksponuje wielkoformatowy obraz Jakuba Glińskiego, a akcent kolorystyczny podkreśla wnękę jadalnianą wydzieloną kolorem różowym. Drewniana zabudowa meblowa ściany salonu tworzy spójny język z ażurowym zamknięciem holu wejściowego. Część wypoczynkową salonu dopełnia kompozycja z pięknych lamp od HAY, które zostały zawieszone na różnych wysokościach.

bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus

Home office i biblioteka

W mieszkaniu przewidziane zostały dwa niezależne miejsca do pracy z domu, z zapewnieniem odpowiedniego komfortu i spokoju. Pierwsza w dedykowanym gabinecie przy kuchni, druga w sypialni. W korytarzu prowadzącym do kuchni i gabinetu miejsce, które pierwotnie zabudowane było szafami gospodarczymi, wykorzystano na lokalizację pojemnej biblioteki. Właściciele posiadają pokaźną kolekcję książek i albumów, więc pomieszczenie ich było nie lada wyzwaniem projektowym. Regał z książkami ma swoją kontynuację w gabinecie – w tym samym kolorze i dopasowanej formie.

Minimalistyczna kuchnia

Zabudowę kuchni ograniczono do minimum, a wyższą zabudowę lodówki schowano we wnęce, by zapewnić jak najlepiej doświetloną przestrzeń do przygotowywania posiłków. Niewielkie pomieszczenie optycznie powiększa wielkoformatowe lustro zgrane z meblami kuchennymi. Całość uzupełnia ekspozycja szkła użytkowego i ceramiki umieszczona na wąskim regale przy wnęce spiżarkowej. W kuchni znajduje się również stół kuchenny z klimatyczną lampą Flowerpot, dającą przyjemne, miękkie światło.

bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus

Vintage w łazience, kolekcje w sypialni

Łazienka i pomieszczenie WC wykończone zostały przy użyciu nowoczesnych kafli o vintage’owej teksturze, przypominającej wzory płytek pieców kaflowych. Te rozdzielone, osobne pomieszczenia zwiększają funkcjonalność mieszkania.

Do sypialni prowadzą piękne odnowione drewniane dwuskrzydłowe drzwi z ornamentowym szkleniem. Oprócz przestrzeni wypoczynku została zaaranżowana również przestrzeń do pracy wraz z dalszą częścią biblioteki. Kolekcja książek wypełniła klasyczny regał String.

bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus bz0431 Mieszkanie przy Filtrach / pigalopus

Projekt mieszkania oparto na wykorzystaniu dwóch motywów przewodnich – wnęk kolorystycznych oraz prostego gridu. Podziały pionowe i poziome mebli tworzą ciekawe wzory w różnych częściach mieszkania, mieszając się kolorami, materiałami i ażurowością w zależności od lokalizacji.

Bio projektu

    • Projekt: pigalopus / Malwina Borowiec, Karolina Chodur
    • Lokalizacja: Stara Ochota, Warszawa
    • Zdjęcia: Migdał / Magda Wołk, Michał Niemyjski

Galeria zdjęć

Fot.: Migdał Studio/ Magda Wołk, Michał Niemyjski;
oprac. na podst.:  mat. prasowe pigalopus