Aktualny motyw: Luksusowy taras na Lato

czarny logotyp Spensen mecenasa motywu Luksusowy taras na MAGAZIF.com

Mecenas Motywu

Loftowy raj po metamorfozie

KEMA studio zostało powołane do życia 5 lat temu przez 2 polskie architektki: Elizę Borkowską i Magdalenę Czapluk. Działają w Portugalii i realizują projekty o różnej skali, koncentrując się na rewitalizacji przestrzeni „niedoskonałych”. Zobaczcie jedną z nich.

Kiedyś warsztat stolarski, dziś lofty

Prezentowany projekt został zrealizowany w stolicy Portugalii – Lizbonie, w dzielnicy, w której przemysł miesza się z zabudową mieszkaniową, tworząc bardzo gęstą tkankę miejską. Miejsce to przed remontem przez wiele lat służyło jako lokalny warsztat stolarski. Usytuowany na piętrze podpiwniczonym kamienicy mieszkalnej, charakteryzował się bardzo ograniczonym dostęp do światła dziennego.

loft projektu KEMA studio czarne schodu skręcające przy czarnych szafkach pod biała ścianą loft projektu KEMA studio białe loft projektu KEMA studio biało czarna kuchnia z małą wyspą pod łukiem wejściowym

Już po pierwszej wizycie zrozumiałyśmy, iż miejsce to jest wyjątkowe i że drzemie w nim ogromny potencjał. Od tego momentu celem naszego projektu stało się zachowanie i uwydatnienie wyjątkowości i autentyczności zastanej przestrzeni i uzupełnienie jej w taki sposób, aby nadać jej szczególną atmosferę i osobowość – wspominają architektki. 

Stan istniejący pozostał niezmieniony z wyjątkiem tylnej elewacji, która została otwarta tak, aby wpuścić do przestrzeni jak najwięcej naturalnego światła dziennego, wzmacniając przy okazji relację między wnętrzem a zewnętrzem. Warsztat stolarski, ze względu na pełnioną funkcję, posiadał plan otwarty. – Wprowadzenie przez nas dwóch prostych kubatur wydzieliło funkcje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mieszkania. Czarny kubik, wykonany z barwionych paneli z włókien drewnianych, wyodrębnił strefę techniczną ze schowkiem. Korkowy zaś, wykończony ciepłymi, akustycznymi panelami korkowymi, wyodrębnił strefę prywatną mieszkania – sypialnię połączoną bezpośrednio z zewnętrznym patiem – opowiadają. Obie kubatury wykonane zostały z trwałych, ekologicznych i lokalnych materiałów.

loft projektu KEMA studio biała kuchnia z kamiennym białym blatem pod czarnymi szafkami górnymi i podłoga i biało czarne trójkąty loft projektu KEMA studio biała kuchnia z białym kamiennym blatem i białym piekarnikiem

Zależało nam, aby dobór materiałów podkreślał charakter wnętrza. Postanowiłyśmy zachować elementy istniejącej przestrzeni, wartościowe ze względu na swoją autentyczność, takie jak: masywne ceglane łuki, czy konstrukcja stalowa z podtrzymującymi ją betonowymi filarami. Wprowadzając nowe elementy, zagrałyśmy kontrastem kolorów, temperatury i dźwięku. W ten sposób udało się nam stworzyć przestrzeń o domowej atmosferze, zachowując tożsamość „przemysłową” miejsca, łącząc czarną, zimną, dźwięczną stal z jasnym, ciepłym i wyciszającym korkiem – dodają.

Drewno z odzysku

Mając na uwadze fakt, iż lokal ten był znaną lokalną stolarnią, architektki postanowiły wykorzystać drewno pozostałe w warsztacie i przywrócić je do życia w nowoczesny sposób. – Użyłyśmy go do wykonania ręcznie robionego blatu wyspy kuchennej, o zaprojektowanym przez nas wzorze, stworzonym z dwóch rodzajów klejonego drewna, zabezpieczonego za pomocą oleju. Wykorzystałyśmy je również do stworzenia stolików nocnych oraz wykończenia jednej ze ścian patia, tworząc kompozycję w „piksele”, wykonaną z ponad 14 różnych gatunków drewna z całego świata.  Odnowiłyśmy również stary mebel znaleziony w warsztacie aby zaprezentować go w nowej odsłonie jako mebel podumywalkowy – mówią.

loft projektu KEMA studio drewniany niski stół pod białym łukiem wejściowym loft projektu KEMA studio drewniany taras z drewnianą ścianą loft projektu KEMA studio biały stół na cienkich drewnianych nogach w białym pustym salonie

Serca domu

Z reguły kuchnia jest sercem każdego domu. Nie inaczej stało się w naszym projekcie. Umiejscowiona pod majestatycznym łukiem, w samym centrum salonu, przykuwa wzrok współczesną aranżacją materiałów. Wiele uwagi zwracają marmurowy blat z dodatkową półką pomocniczą o wzorze „skóry tygrysa”, ciemne szafki wykonane ze szlifowanych czarnych paneli Valchromat oraz lampa w kolorze złota, współgrająca z korkową podłogą w salonie. Czarno-biała, wzorzysta podłoga, wykonana z kafli ceramicznych nadaje charakteru wnętrzu i wyodrębnia wszystkie pomieszczenia mokre, poprzez kontynuację podłogi z kuchni do łazienki, zawijając się na ścianę z lustrem łazienkowym. 

loft projektu KEMA studio jasny salon z drewnianym stołem widziany nocą przez otwarte drzwi loft projektu KEMA studio drewniany podświetlony taras nocą loft projektu KEMA studio białe pomieszczenie z drewnianyms stołem na tle wyjścia tarasowego loft projektu KEMA studio biała sypialnia z dużym łóżkiem pomiędzy dwoma małymi szafkami nocnymi loft projektu KEMA studio biała sypialnia z szarymi zasłonami i oknem na taras z drewnianym płotem

Ściany wykonane z kamienia z ceglanymi łukami, zostały zabezpieczone i pomalowane na biało, aby swoją teksturą wzbogacić projekt tego jasnego, nowoczesnego wnętrza.

Patio

Strefa wejściowa została oddzielona od salonu za pomocą przeziernych paneli wykonanych z siatki cięto-ciągnionej. W ten sposób udało się oddzielić funkcje nie zaburzając wrażenia otwartości przestrzeni, tak charakterystycznego dla miejsc poprzemysłowych. Zewnętrzne patio za to poddane zostało kompletnej metamorfozie. Stworzona została przestrzeń wielofunkcyjna z ciągłą ławką i donicą na pnacą się marakuję, dająca możliwość wypoczynku zarówno w dzień jak i w nocy przy ambientowym świetle. 

W efekcie udało nam się stworzyć dobrze zdefiniowaną przestrzeń upamiętniającą to, czym kiedyś była. Przestrzeń wygodną, wypełnianą porannym światłem od strefy wejściowej i zalewaną popołudniowym światłem słonecznym wpadającym od strony patio – podsumowują architektki z KEMA studio.

loft projektu KEMA studio surowe wnętrze łukowego wejścia przed modernizacją loft projektu KEMA studio obdrapane wnętrze z z drewnianymi schodami i duża liczbą starych rzeczy

Bio projektu:
Nazwa Projektu: Rua Maria Loft
Projekt: KEMA studio
Lokalizacja: Lizbona, Portugalia
Rok zakończenia budowy: 2017
Powierzchnia: 89 m2
Zdjęcia: João Morgado, Marco Pezzutto, KEMA studio

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe KEMA studio