Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Baza na weekend – mieszkanie dla fanów Łodzi

Niespełna 60m2 powierzchni stanowi lokum dla pary lekarzy, mieszkających na stałe w Sieradzu. Małżeństwo chętnie spędza weekendy w Łodzi, korzystając z bogatej oferty kulturalnej tego miasta. Sprzyja temu lokalizacja mieszkania w nowej inwestycji, położonej tuż przy Manufakturze – post fabrycznym centrum handlowo-usługowym.

Baza na weekend we dwoje

Założeniem projektowym mieszkania było, aby znalazło się w nim wszystko, co potrzebne do spędzania relaksującego weekendu we dwoje. Mamy w nim więc strefę dzienną połączoną z jadalnią oraz kuchnią, gabinet z funkcją pokoju gościnnego, sypialnię oraz łazienkę. Inwestorzy nie bali się zaryzykować z ciemną, monochromatyczną paletą wnętrza. Znajdziemy w nim zarówno ciemne drewno, jak i mosiężne dodatki. Większość ciemnej, matowej zabudowy meblowej została wykonana na indywidualne zamówienie. Grafitowy kolor przełamano wyrazistym spiekiem kwarcowym, imitującym kamień z czarno-brązowym użyleniem. Zabudowę dopełniono mosiężnymi elementami w postaci wykonanych na indywidualne zamówienie uchwytów, lamp oraz armatury. Ze względu na usytuowanie okien na mocno nasłonecznioną południowo-zachodnią stronę świata przestrzeń nie przytłacza.

Strefa dzienna

Aby rozświetlić hol, ścianę z drzwiami wejściowymi w całości pokryto lustrzaną taflą. Ściana naprzeciwko wejścia została wykończona tapetą marki Vescom, imitującą materiałowy splot w układzie drobnej jodełki francuskiej. Tapeta ta płynnie przechodzi w stronę salonu, stanowiąc tło dla podwieszonej w nim szafki RTV i podestu na roślinność, wykończonego tym samym spiekiem kwarcowym, co blaty. Uwagę przyciąga geometryczna lampa od Vibia Flamingo, projektu hiszpańskiego designera Antoniego Aroli. Wisi ona nad dębowym, czarnym stołem marki Ethnicraft. Pozostałe wyposażenie strefy dziennej stanowią m.in kinkiet Chors, witryna Kare, sofa Sits, dywan Nap oraz mniejsze stoliki wspomnianej już marki Ethnicraft. Symetryczna kuchnia zajmuje jedną ze ścian strefy dziennej. To połączenie biało-grafitowej kolorystyki z pięknym rysunkiem spieku kwarcowego marki Neolith, nadającemu całości ciekawego wyrazu i charakteru. Wykonano z niego blat, zlew oraz pas między górnymi i dolnymi szafkami kuchennymi.

Do gabinetu, sypialni oraz łazienki prowadzą drzwi marki Eclisse. Dzięki ukrytym ościeżnicom drzwi stają się niewidoczne od strony wykończonego tapetą holu. Gabinet bezpośrednio graniczy ze strefą dzienną. Jedna z jego ścian pokryta jest w całości tapetą marki Rebel Walls, z grafiką przedstawiającą pasmo górskie. Przeciwległa ściana to wykonane na indywidualne zamówienie biurko, połączone z wysoką zabudową szafy i regałem. Gabinet rozjaśniają lampy marki Menu. Stoi w nim również sofa rozkładana obita ciemną tapicerką, która została wykonana przez Pracownię Noboo na indywidualne zamówienie klientów. W razie potrzeby służy ona gościom właścicieli apartamentu. Marka Menu zapewniła także dodatkowy stolik.

Bardziej prywatnie

Sypialnie wypełniają elementy wykonane na indywidualne zamówienie według projektu. Wśród nich znajdziemy tapicerowane łóżko wraz z wezgłowiem w formie pionowych elementów oraz wysoką szafę, wykończoną od strony łóżka grafitowym szkłem, a od boku lustrem, zapełniającym całą jego powierzchnię. Ten zabieg pozwala na optyczne ukrycie głębokości mebla. Ściana nad wezgłowiem wykończona jest tapetą Vescom we wzorze, który również imituje pleciony materiał. Dekoracyjne, mosiężne lampy wiszące zostały wykonane na indywidualne zamówienie. Dodatkowo na wezgłowiu zostały także dodane lampy marki Chors, które umożliwiają wieczorną lekturę.

Łazienka wpisuje się swą kolorystyką w całą koncepcję. Wykorzystano w niej płytki marki Living Ceramics z przestrzenną strukturą oraz armaturę w kolorze mosiądzu marki Palazzani. Ceramika czy lampy wiszące marki Normann Copenhagen z mosiężnym detalem Gala Collezione spajają wszystkie elementy w harmonijną całość.

Bio projektu

  • Projekt: Architektura Nastazja Kropidłowska
  • Lokalizacja: Łódź, Polska
  • Powierzchnia: 60 m2
  • Zdjęcia: Dariusz Jarząbek

Galeria zdjęć

Fot.: Dariusz Jarząbek