Aktualny motyw: Kolor roku we wnętrzach

Metamorfoza sacrum. Dom, który kiedyś był kościołem

Projekt ten wymagał podjęcia szeregu działań, które dopasowały dane miejsce do nowych potrzeb. I to zupełnie nowych. Tym razem przeprowadzenie transformacji było równie motywujące, co wyjątkowe: wszak chodziło o przekształcenie w dom opuszczonego renesansowego kościoła, znajdującego się w hiszpańskiej gminie Sopuerta.

Proces projektowy zdefiniowały tu trzy wątki: historia, klient oraz projekt rozumiany jako prolog.

Historia

Niewielki kościółek, wybudowany w drugiej połowie XVI wieku, pod koniec XVIII wieku przeszedł gruntowną przebudowę, w wyniku której stał się nie tylko wyższy, ale zyskał również dzwonnicę. W momencie, w którym pracownia Garmendia Cordero Arquitectos odpowiedzialna za jego metamorfozę zjawiła się na miejscu, budynek był w złym stanie: nie miał dachu i groził zawaleniem. Położony w sąsiedztwie Las Barrietas, w hiszpańskiej gminie Sopuerta i otoczony kilkunastoma odizolowanymi budynkami, zajmował centralne miejsce na działce otoczonej bujną roślinnością.
Przez cały czas priorytetem było podjęcie jak najmniejszej ingerencji w bryłę tak, aby zachować charakter tej inwestycji i aby mimo wprowadzonych zmian, nie ulegało wątpliwości to, że budynek ten był wcześniej kościołem.

Klient

Każdy projekt musi odpowiadać na potrzeby inwestora lub przyszłych użytkowników danej przestrzeni. Sprawia to, że sposób myślenia o domu musi uwzględniać styl życia i przyzwyczajenia jego mieszkańców. Ten projekt jest ponadto chęcią oswojenia niezwykłej przestrzeni w odniesieniu do przeszłości i połączenia jej ze współczesnymi koncepcjami: rozumienia domu jako otwartej przestrzeni i traktowania go jako miejsca spotkań.
Inwestor był tu zaangażowany na każdym etapie realizacji projektu, od początku do końca: od oceny wizualizacji, poprzez kontakt z projektantami i wykonawcami. W założeniu ma także kontynuować prace nad tym miejscem i w przyszłości, wszak miejsce to nie jest dane raz na zawsze. W ten sposób przechodzimy do trzeciego komponentu… 

Projekt jako prolog

Realizacja projektu jest rozciągnięta w czasie: miejsce to ma w założeniu stale ewoluować, a po zakończeniu pracy architekta będzie nadal zmieniało się wraz z inwestorem. 
Wszystkie działania będą prowadzone z szacunkiem do budynku i jego przeszłości, z poszanowaniem historii i kontekstu tego miejsca. To, co powstanie w domu w teraźniejszości, wg założeń projektowych nie będzie skrywać tajemnic przeszłości, które ukazują podróż budynku i jego trwanie niemal tak samo jak robiłaby to historia zapisana na kartach powieści. Tyle, że wraz z elementami, które tworzą nową architekturę.
Inwestor znał konsekwencje, czyli szanse i zagrożenia, jakie pociąga za sobą zmiana sposobu użytkowania budynku, który wcześniej pełnił rolę sakralną, również pod kątem w różnych potrzeb w zakresie oświetlenia, czy po prostu użytkowania, wyznaczających jego nowe życie.

Najważniejsze w tym projekcie pozostaje jednak zrozumienie tego, w jaki sposób przestrzeń nabrała nowej wartości i jak, nie zapominając o przeszłości, udało się przekształcić przestrzeń sakralną w dom, będący w tym wypadku niezwykłym miejscem do życia.

Bio projektu:
Projekt: Garmendia Cordero Arquitectos
Lokalizacja: Sopuerta, Bizkaia, Hiszpania
Powierzchnia: 190 m²
Rok: 2019
Zdjęcia: Carlos Garmendia Fernández

Fot.: Carlos Garmendia Fernández; oprac. na podst.: mat. prasowe Garmendia Cordero Arquitectos