Mieszkanie w Krakowie: harmonijna i efektowna przestrzeń dla całej rodziny

Projekt mieszkania dla czteroosobowej rodziny wymaga uwzględnienia potrzeb wszystkich domowników. Paweł Ślęzak z pracowni Architaste stworzył wielofunkcyjną przestrzeń, która zaskakuje nieszablonowymi rozwiązaniami i połączeniem różnych stylów.

Pierwszym wyzwaniem architekta było wypracowanie optymalnego rozkładu pomieszczeń w mieszkaniu zbudowanym na planie trapezu. 

Strefa wspólna

Inwestorom bardzo zależało na tym, by kuchnia stanowiła oddzielne pomieszczenie, dlatego w strefie dziennej połączono salon z jadalnią. 

Rządzą tu kontrasty. Białe passe-partout w pełni wydobywa głębię obrazów w ciemnych ramach.

Do salonu wybrano ciemne meble – jednocześnie nowoczesne i przytulne – które doskonale komponują się ze złotą rzeźbą i wysoką donicą z efektem lustra. Klasyczne żyrandole zastąpiono niebanalnym i odważnym oświetleniem – geometrycznymi lampami w dwóch kolorach.

Znajdziemy tutaj również jaśniejsze elementy wystroju – fotel, pufę oraz dodatki. Zastosowane kontrasty wzajemnie się dopełniają. Przykładowo zawieszone nad kanapą obrazy w ciemnych barwach – choć niewątpliwie są piękne, dopiero białe passe-partout w pełni wydobywa ich głębię.

Jadalnia została wyróżniona kolorystycznie – na ścianie położono połyskującą tapetę mineralną w głębokim, ciemnym kolorze, który kontrastuje z bielą w salonie. Z kolei dwie wiszące złote lampy, w połączeniu z czernią i ciemnofioletowymi krzesłami nadają wnętrzu elegancji i niepowtarzalnego charakteru. Podłogę, zarówno w części dziennej, jak i przedpokoju wykonano z lakierowanych paneli w kolorze szlachetnego orzecha amerykańskiego. 

Strefa dzieci

Pokój dziecięcy jest bardzo przemyślanym, funkcjonalnym, a zarazem ciepłym wnętrzem, dopasowanym do potrzeb szybko dorastających dziewczynek. W sypialni znajduje się długie biurko, przy którym z łatwością mogą pracować dwie osoby. Meble zaś, które teraz kryją góry klocków, świetnie będą pasować również do pokoju nastolatek. 

Na podłodze znajdują się olejowane deski w szarym wybarwieniu – projektantowi zależało na uniwersalnym odcieniu, który będzie pasował do różnych kolorów ścian, a nie tylko królującego na nich obecnie różu. 

Strefa dorosłych

Projektując rozkład pomieszczeń, architekt dążył do uzyskania jak największej liczby kątów prostych, które dodadzą mieszkaniu wewnętrznego ładu. W gabinecie powstała wnęka, w której zaaranżowano wygodne siedzisko, z zawieszonymi obok półkami pełnymi książek. Przytulnego charakteru dodają temu miejscu poduszki oraz szklane, okrągłe lampy.

Tutaj również znajduje się wyjątkowo oryginalne biurko będące połączeniem nowoczesnego, minimalistycznego mebla z klasycznym, eleganckim sekretarzykiem.

Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, gabinet jest zarówno komfortowym miejscem pracy, jak i relaksu rodziców. Jego prywatny charakter dodatkowo podkreślają zlicowane drzwi, które wtapiają się w ścianę, niejako ukrywając wejście.

Sypialnia to stosunkowo niewielka przestrzeń, w którym elementem dominującym jest oczywiście łóżko, z pięknym, wysokim na całą ścianę zagłówkiem w kolorze butelkowej zieleni. W inteligentny sposób zagospodarowano miejsce po obu jego stronach. Stoliki zostały zawieszone na ścianie, a nad nimi umieszczono podłużne lustra, które optycznie powiększają przestrzeń. Zamiast typowych lampek nocnych wykorzystane zostały wiszące, przykuwające wzrok złotymi detalami. 

Na podłodze leży wykładzina z oryginalnym wzorem – doskonała alternatywa dla paneli podłogowych. 

W łazience, która przylega do sypialni rodziców, wykorzystano na ścianach spiek kwarcowy. Wielkoformatowe płyty sprawiają, że pomieszczenie wygląda niezwykle efektownie, a do tego mają one praktyczne właściwości –  spieki nie dopuszczają do rozwoju pleśni i grzybów oraz nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji podczas kontaktu z wodą. 

Bio projektu:
Projekt: Architaste
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: 90 m2
Zdjęcia: Dominika Wilk

Fot.: Dominika Wilk;
oprac. na podst.: mat. prasowe Dekorian Home