Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Mokotowski Brain Embassy: cowork nagrodzony

Studio mode:lina zdobyło właśnie Best Office Awards 2019 w kategorii Best Foreign Office. Nagrodzony został projekt aranżacji wnętrz warszawskiego cocreatingu Brain Embassy, a pracownia odebrała statuetkę podczas uroczystej gali – stając w swej karierze na podium konkursu już drugi raz! Zajrzyjcie do środka nagrodzonej przestrzeni!

Best Office Awards to znany rosyjski konkurs architektoniczny, którego pierwsza edycja odbyła się niemal przed dekadą, bo w 2010 roku. Każdego roku w konkursie bierze udział ponad 100 projektów czołowych rosyjskich oraz międzynarodowych marek. Projekty spoza Rosji otrzymują od jury specjalną nagrodę – za Najlepsze Zagraniczne Biuro. To właśnie zwycięzcą w tej kategorii został warszawski co-creating Brain Embassy oraz architekci z biura mode:lina.

Polska przestrzeń stanęła w szranki z projektami takich biur jak OLX oraz Kaspersky Lab, a tegoroczną listę jury otwierało nazwisko Christosa Passas z pracowni Zaha Hadid Architects.

ceremonia wręczania nagrody Best Office Awards 2019 dla mode:lina Brain Embassy
Projektanci z mode:lina stworzyli przestrzeń całkowicie podporządkowaną ludzkiemu umysłowi, co poza ideą, tłumaczy także jego nazwę

Z myślą o ludzkim mózgu

Brain Embassy oferuje przestrzenie, w których można pracować w ruchu, odpoczywać, albo medytować czy jeździć na rowerze. Ludzki mózg  składa się z ponad 100 miliardów neuronów, dzięki którym myślimy, działamy i odkrywamy. Jeszcze więcej jest synaps, przez które „przeskakują” informacje w naszym mózgu! Czerpiąc inspiracje z tych faktów oraz konsekwentnie realizując założenia leżące u podstaw identyfikacji wizualnej, projektanci z mode:lina stworzyli przestrzeń całkowicie podporządkowaną ludzkiemu umysłowi, co poza ideą, tłumaczy także jego nazwę.

przestrzeń coworkingowa Brain Embassy wyjątkowa recepcja obita drewnem przestrzeń coworkingowa Brain Embassyduże żółte logo oraz czerwone metalowe schody

Neurony i synapsy, czyli cocreating

Odwiedzających Brain Embassy na warszawskim Mokotowie już od wejścia prowadzą przez całe wnętrze przestrzenne formy inspirowane neuronami i synapsami. Tak jak w naszym mózgu przeskakują przez nie impulsy, tak przez kolejne strefy Brain Embassy przeskakują stalowe konstrukcje synaps, spinając ze sobą kreatywne przestrzenie tego cocreatingu.

przestrzeń coworkingowa Brain Embassy duży stół z krzesłami pod wyjątkowymi lampami z dużymi złotymi kloszami
Przestrzeń wyznaczyła nowy kierunek, którego celem jest nie tylko piękne i funkcjonalne wnętrze biura, ale zaangażowana społeczność

Kiedy coworking to za mało, warto iść o krok dalej. Nie tylko współdzielić i poznawać, ale również wzajemnie się inspirować. Dlatego Brain Embassy to nie tylko miejsce pracy, ale także środowisko tworzące zgraną społeczność. Adgar Poland, stojący za wdrożeniem na polskim rynku konceptu Brain Embassy oddał zarówno wyjątkowe wnętrze, jak i unikalny model biznesowy pozwalający firmom zachować swój własny styl pracy w najwyższej jakości kreatywnym środowisku zaprojektowanym przez pracownię mode:lina. Przestrzeń Brain Embassy wyznaczyła nowy kierunek, którego celem jest już nie tylko piękne i funkcjonalne wnętrze biura, ale przede wszystkim zaangażowana społeczność, która w nim pracuje oraz je współtworzy.

surowa betonowa przestrzeń coworkingowa Brain Embassy wyjątkowe biurka z rowerami zamiast krzeseł

Jak wyzwolić kreatywność?

Nowo otwarte wnętrze spod znaku Brain Embassy architekci z biura mode:lina wypełnili wieloma niespodziankami, których odkrywanie ma za zadanie pobudzać wyobraźnię w trakcie pracy. Każda z sal konferencyjnych opowiada o wielkich umysłach: matematykach (duże liczydło), artystach (grafiki rozchlapanej farby na posadzkach), chemikach (pierwiastki chemiczne), architektach (klocki), naukowcach (biblioteka), fotografach (studio fotografczne), czy projektantach mody (wykroje krawieckie). Uzupełnieniem oferty mniejszych sal jest wypełniony synapsami duży multiroom z podwieszanymi stołami.

przestrzeń coworkingowa Brain Embassy z wydzieloną częścią konferencyjną z drewnianymi stołami i czarnymi krzesłami biurowymi

Jak zapewniają twórcy tej przestrzeni, w Brain Embassy każdy znajdzie coś dla siebie. W końcu do wyboru mamy pracę w zaciszu sali bibliotecznej, dużą, wypełnioną mapami myśli przestrzeń typu open-space, czy miejski plac pełen drzew.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe mode:lina

Wnętrza publiczne

Biuro W&W Consulting – o bezpieczeństwie na luzie

BHP to dziedzina, która kojarzy się z regułami, przepisami i dość skostniałym wizerunkiem. Tymczasem firma W&W Consulting nie tylko postanowiła zmienić aranżację swojego warszawskiego biura tak, by lepiej służyła jej codziennej pracy, ale też pokazać swoją branżę w świeży i atrakcyjny sposób. Receptą na zaspokojenie jej oczekiwań okazała się współpraca z MIXD.

Aktualności

MoodWorks odnosi sukces w Paryżu

MoodWorks – Dora Kuć i Karina Snuszka z sukcesem w międzynarodowym konkursie DNA Paris Design Awards. Studio architektury wnętrz zdobyło nagrodę w kategorii „workplace” za warszawską siedzibę międzynarodowej kancelarii prawnej Allen&Overy.

Wnętrza publiczne

Restauracja w Concordia Design Wrocław okiem studia mode:lina

Wyspa Słodowa to szczególne miejsce na mapie Wrocławia. Kontekst tego wyjątkowego miejsca uzupełnił budynek Concordia Design zaprojektowany przez MVRDV. Za zaaranżowania jednej z najbardziej wymagających przestrzeni budynku, czyli tzw. void’u (wycięcia) odpowiadała mode:lina.

architektura

budynek Concordia Design nowoczesna biała elewacja z przeszklonym dachem wieczorem
Concordia Design na Wyspie Słodowej po oficjalnym otwarciu

Concordia Design we Wrocławiu już otwarta. To nowoczesne centrum kreatywności i biznesu z inkubatorem dla młodych firm i start-upów, przestrzenią coworkingową i otwartą strefą kulinarną Słodowa na parterze budynku. Ideą inwestora jest budowanie społeczności Concordii Design w symbiozie z Wyspą Słodową. Projekt architektoniczny przygotowało holenderskie biuro MVRDV. Prace trwały niemal dwa lata.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Wnętrze w nadmorskim stylu: dom w stylu marynistycznym
Włoska nostalgia z industrialem: kawiarnia w Sydney

Stuletni magazyn na przedmieściach Sydney okazał się idealnym miejscem dla rodzinnej firmy. Istniejąca od 1970 roku sieć Genovese Coffee House postanowiła otworzyć tu pierwszą wielofunkcyjną kawiarnię, a pomogła jej w tym pracownia architektoniczna Alexander & Co.

Wnętrza publiczne

„Delikatesy” w Opolu. Food court w vintage’owych wnętrzach kultowego sklepu

Kiedyś luksusowy jak na lata PRL-u „sam”. Dziś – przestrzeń gastronomiczna z sześcioma lokalami. Niełatwej adaptacji historycznego wnętrza podjęła się opolska pracownia architektury The Wall. Jej cel? Przy wprowadzaniu nowych funkcji odzyskać zatarty urok modernistycznego lokalu. Metamorfoza zakończyła się pełnym sukcesem – w „Delikatesach” równie dobrze czują się i starsi, i młodzi opolanie.