Aktualny motyw: Sprzęt dla profesjonalistów
Logo Lenovo

Mecenas Motywu

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Oto mieszkanie dla fana loftowego stylu i skandynawskiego podejścia do designu, a zarazem zapalonego rowerzysty. Projektanci Justyna Biłat z nooi studio oraz Mateusz Szczeciński z dot.designoftomorrow postawili na połączenie elegancji z komfortem.

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Mieszkanie o powierzchni 45 m2, zaprojektowane dla prywatnego inwestora, znajduje się blisko centrum Gdyni i w pobliżu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Jest to idealna lokalizacja, pozwalająca na łączenie pracy z czasem wolnym. O kierunku, w jakim podążyli projektanci z nooi studio i dot.designoftomorrow, zadecydowała osobowość właściciela, który jest zapalonym rowerzystą praktykującym jogę, a do tego ma sprecyzowane upodobania wnętrzarskie. W projekcie uwzględniono charakter loftowy oraz typowo skandynawskie podejście do designu. Mamy tu więc czarne, metalowe elementy, ale też dużo naturalnego drewna, ocieplającego industrialny klimat. Jak mówią projektanci, Justyna Biłat i Mateusz Szczeciński, początkowo pomysł połączenia dwóch tak różnych aspektów wydawał się im sporym wyzwaniem, postanowili oni jednak podkreślić kontrast między tymi dwoma stylami i zaznaczyć wyraźne granice.

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Drewno podkreślone grafitem

I tak po ciemnej (industrialnej) stronie mieszkania znalazła się strefa wejściowa, łazienka, kuchnia i ukryta garderoba. W strefie jasnej (naturalnej) zaś – salon z sypialnią i miejscem do pracy.

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Granica między nimi jest bardzo czytelna i podkreślona przez kontrast materiałów oraz kolorów.
Grafitowa kolorystyka rozlewa się z posadzki na zabudowy meblowe, ściany i sufit, tworząc swego rodzaju ramę dla pozostałej części mieszkania, która jest naturalnie rozświetlona światłem dziennym. Mimo ciemnego grafitu wnętrze jest przytulne, a zaprojektowane oświetlenie boczne sączące się z mebli i ścian nadaje oryginalnego klimatu całej przestrzeni. Antracytowa kuchnia i łazienka, z płytkami ze wzorem podkreślającym zabawę fakturami, są dodatkowo przełamane półkami – stalowymi ramami, które podkreślają industrialny styl tej strefy.
Po jasnej stronie panuje zupełnie inny klimat. Ta strefa opiera się na naturalnym drewnie (drewniana podłoga, fornirowane zabudowy meblowe), naturalnych jasnych tkaninach i roślinach, które ocieplają wnętrze i delikatnie je równoważą.  Jedynym kolorystycznym akcentem jest fotel w kolorze ceglanym.

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Gra światłem

Aby nadać przestrzenności i wpuścić jeszcze więcej światła do mieszkania, zaprojektowano szklaną ścianę w konstrukcji stalowej, która nadaje loftowego charakteru i łączy wszystko w spójną całość. Przeszklenie oddziela i jednocześnie łączy pokój dzienny z sypialnią, gdzie drewniane zagłowie łóżka przechodzi płynnie w strefę do pracy.
Dzięki grubo tkanym lnianym zasłonom światło, które operuje w ciągu dnia w mieszkaniu, jest miło rozproszone i pięknie gra, wydobywając ciekawe tekstury i światłocienie.

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Ciepły kąt dla rowerów

We wnętrzu nie mogło zabraknąć miejsca na rowery. Są one wyeksponowane w sypialni na ścianie, która ukrywa również drzwi do garderoby. Podświetlenie rowerów jest celowym zabiegiem nawiązującym do całości aranżacji i loftowego stylu. Dzięki szklanemu narożnikowi już na wejściu witają nas widoczne szprychy kół multiplikujące się w lustrze.
Nawiązaniem do hobby właściciela jest też specjalnie zamówiony obraz trójmiejskiej artystki, która na płótnie przedstawiła słynną drogę dla rowerzystów, wyłaniającą się, gdy patrzymy pod odpowiednim kątem na płótno.

Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów Natura i industrial pogodzone. Mieszkanie dla miłośnika kontrastów

Bio projektu

    • Projekt: nooi dot studio
    • Lokalizacja: centrum Gdyni
    • Powierzchnia: 46 m2
    • Zdjęcia: Mikołaj Dąbrowski

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe nooi dot studio i dot.designoftomorrow
Fot.: Mikołaj Dąbrowski