Aktualny motyw: Panele winylowe – piękne i praktyczne

Mecenas Motywu

Nietuzinkowa feeria barw: biuro Autodesk w sercu Szkieletora

Zaskakujące kolory, autorskie konstrukcje na sufitach, naścienne murale – tak w skrócie można opisać projekt krakowskiego biura firmy Autodesk.

Krakowskiego Szkieletora nie trzeba specjalnie przedstawiać. Czekał blisko 45 lat na to, by otworzyć swoje podwoje. Przez ten czas był obiektem wielu architektonicznych sporów i partykularnych interesów, a także … okazałym „wieszakiem” na reklamy. Siłą rzeczy stał się jednym z bardziej rozpoznawalnych miejsc na mapie miasta.
Na szczęście ten etap swojej historii Szkieletor ma już za sobą. Totalnie odmieniony, stanowi dziś centralny punkt krakowskiego Unity Centre – największego, wielofunkcyjnego centrum biznesowego stolicy Małopolski. To właśnie tu, pod adresem Lubomirskiego 2, swoje miejsce znalazło biuro międzynarodowej korporacji Autodesk, zajmującej się tworzeniem i produkcją oprogramowań oraz usługami dla branży architektonicznej, inżynieryjnej i rozrywkowej.

Kolorowy Net Effect

Pierwotnym założeniem było stworzenie wnętrz w stylu industrialnym, przestrzeni jasnych i tworzących atmosferę sprzyjającą pracy. Projektanci The Design Group zaproponowali lekką modyfikację stylistyki na modern industrial – wnętrza ocieplono drewnem i żywymi kolorami. Wszystko zaczęło się jednak od autorskich grafik Autodesku, które klient chciał wykorzystać w krakowskim wnętrzu. Wycięte na specjalnej folii znalazły swoje miejsce na przeszkleniach. Jednocześnie narzuciły projektantom kolorystykę mebli oraz dekoracyjnych, giętych siatek cięto-ciągnionych (mesh) rozpiętych na sufitach i częściowo również na ścianach.

Zapowiedź kolorystyki i stylistyki biura pojawia się już w holu windowym. Ciekawa, czterowymiarowa konstrukcja, nawiązująca do logotypu Autodesk, wykonana została z siatki mesh. Ogromna litera A sięga prawie sufitu i wita pracowników oraz gości zmierzających do biura. – Największym wyzwaniem projektowym w krakowskim biurze Autodesk była koordynacja elementów nasufitowych. Oprócz widocznych instalacji, istotne są tu też oświetlenie i siatki. Dzięki zaangażowaniu i koordynacji prac wielu osób, udało nam się uzyskać zamierzony efekt, jakim było podkreślenie oświetleniem meshu (siatki) i geometrii sufitu – podkreśla Marta Konarska, architektka odpowiedzialna za koncepcję biura Autodesk.

Żywe kolory siatek i ich dynamiczne formy zapewniają temu miejscu pozytywną energię.

Net Effect – jak nazywają zabieg wykorzystania siatek projektanci TDG – zdecydowanie stał się motywem przewodnim biura oraz jednym z ciekawszych jego elementów. Żywe kolory siatek i ich dynamiczne formy zapewniają temu miejscu pozytywną energię, jednocześnie wyznaczając poszczególne strefy tworząc oryginalną i charakterystyczną przestrzeń krakowskiego biura. – Do końcowego wyglądu krakowskiego biura Autodesk przyczyniło się wiele osób. Bardzo zaangażowany był także sam klient – mogliśmy liczyć na jego pomoc i konstruktywny feedback. – przyznaje architekt Konrad Krusiewicz, założyciel i CEO The Design Group.

W rytmie miasta

Inwestorowi bardzo zależało, by biuro oddawało miejską tkankę Krakowa – Autodesk stara się utrzymać klimat danego miasta w każdym ze swoich biur na świecie. – Klient od początku był otwarty na współpracę z artystami. Fotografie i murale nawiązujące do znanych krakowskich miejsc można podziwiać na terenie całego biura – podkreśla arch. Marta Konarska.

Integracji sprzyja fornirowany stół, który można przekształcić w stół bilardowy.

W kuchni pracowniczej znajduje się mural przedstawiający tylko połowę jednego z krakowskich budynków. Drugą jego część znaleźć można w odbiciu przylegającego do niego ogromnego lustra. W zależności więc od perspektywy ukazuje się nam cały budynek lub tylko jego połowa. Lustro natomiast ma na celu optycznie powiększyć kuchnię i wydłużyć znajdującą się w niej trybunę.

Multifunkcjonalność przyjazna pracownikom

Projektanci The Design Group zadbali również o funkcjonalność i elastyczność przestrzeni, dzięki czemu można ją szybko dostosować do aktualnych potrzeb użytkowników. Takim miejscem jest np. kuchnia oddzielona kotarą od strefy chillout. Te dwie przestrzenie mogą służyć nie tylko do odpoczynku, przygotowywania i spożywania posiłków, ale także do zwoływania spotkań całego zespołu. Właśnie dlatego w kuchni zamontowany został projektor. Integracji sprzyja zaś fornirowany stół, który można przekształcić w stół bilardowy.
Pracownicy korzystają z open space, ale do swojej dyspozycji mają także mniejsze i większe wydzielone salki oraz pokój z bieżnią, z której mogą korzystać nawet w czasie biznesowych rozmów telefonicznych.

Stream area

Poszczególne pomieszczenia biura rozróżnione zostały kolorami. Dodatkowo projektanci wydzielili przestrzeń, zwaną stream area. Pracownicy mogą tutaj nie tylko zregenerować siły na wygodnej kanapie lub w fotelach „uszakach”, ale również, w mniejszych grupach, omówić prezentacje, przeprowadzić burzę mózgów i zapisywać pomysły na whiteboardach. – Zaprojektowane przez nas biuro jest bardzo nietuzinkowe, ale też i dopasowane do potrzeb klienta. Wiele elementów zostało wykonanych na specjalne zamówienie. W całym biurze można spotkać się z różnorodnością faktur, kolorów i tekstur – ale ostatecznie wszystko to zostało połączone w spójną całość – dodaje arch. Marta Konarska.

Bio projektu:
Projekt: The Design Group
Miejsce: Kraków
Powierzchnia: Ponad 1700 m2
Zdjęcia: Fotomohito

Fot.: Fotomohito, oprac. na podst.:
mat. prasowe The Design Group