Aktualny motyw: Powierzchnie wielkoformatowe w kuchniach i łazienkach

czarny wektorowy logotyp COSENTINO

MECENAS MOTYWU

Nowa definicja minimalizmu: apartament z historią w Barcelonie

Mieszkanie w Barcelonie przeszło dużą metamorfozę. Dzięki zmianom Architekci z All Around Lab stworzyli projekt, który wyróżnia się zarówno funkcjonalnym wystrojem wnętrz, jak i wyrazistą, minimalistyczną, a przy tym uroczą estetyką. Króluje tu biel i cegła. Puryzm stylistyczny, elegancja i minimalizm.

Działające lokalnie studio architektury i projektowania wnętrz All Around Lab dostało zlecenie od młodej pary, której zależało na totalnej metamorfozie mieszkania w Barcelonie. Ciasne, długie i wąskie pomieszczenia zastąpione zostały dwiema jasnymi i otwartymi przestrzeniami. 

Odtworzyć, co dotąd zamknięte

Mieszczące się na trzecim piętrze międzywojennego budynku mieszkanie było niegdyś podzielone na kilka małych pokoi połączonych długim korytarzem. Zespół projektowy wyburzył wszystkie ściany wewnętrzne, tworząc w zamian dwie duże przestrzenie: salon i jadalnię na planie otwartym oraz przestronną sypialnię, która może pełnić również funkcję gabinetu. Oddziela je łazienka, a balkon ulokowany z przodu nieruchomości został przekształcony w słoneczny pokój. 

Przestronności nigdy za wiele

Co więcej, podwieszany sufit mieszkania został rozebrany, aby odsłonić piękną kompozycję katalońskich i tradycyjnych konstrukcji złożonych z niskich ceglanych łuków. Dzięki zwiększeniu wysokości sufitu i ograniczeniu ilości ścian mieszkanie wydaje się teraz przestronne i jasne pomimo wąskiej powierzchni i stosunkowo niewielkiej liczby okien.

Aby jeszcze bardziej wzmocnić wrażenie przestronności, zespół postawił na białą paletę kolorów dla strefy dziennej i sypialnej oraz ulokował wszystkie miejsca do przechowywania w wykonanej na zamówienie zabudowie, która biegnie przez całą długość mieszkania. 

Biel wcale nie nudna

Od szafki pod telewizor, przez blat kuchenny i szafki, po szafę w sypialni, wielofunkcyjność konstrukcji łączy się z jej niepozornym wyglądem i minimalistycznym designem. Jasna, monochromatyczna kolorystyka, uzupełniona brązowymi odcieniami (w łazience), ma na celu zwiększenie dopływu naturalnego światła, ale także pozwala na to, by pierwsze skrzypce w tym wnętrzu odgrywały łukowate formy i faktura sufitu. W połączeniu z czystymi liniami, wykończeniami i oryginalnymi meblami z połowy wieku, minimalistyczny wystrój wnętrz All Around Lab jest równie dopracowany, co elegancki.

Bio projektu:
Projekt: All Around Lab
Lokalizacja: barcelona, Hiszpania
Powierzchnia: 75 m2
Zdjęcia: José Hevia

Fot.: José Hevia; oprac.
na podst.: mat. prasowe All Around Lab